Barneøyne burde undersøkes regelmessig, helt fra et tidlig stadie

ZEISS for barn

Gjør det til en lek for barnet ditt å velge seg brilleinnfatninger.

ZEISS for barn

Barneøyne er dyrebare, og trenger ekstra spesiell beskyttelse.

ZEISS for barn

Det er viktig at du velger en optiker som kan skape en relasjon til barna, og vinne tilliten deres.

ZEISS for barn

Brilleglass i plast og lette innfatninger er produktene som passer best for barn.

ZEISS for barn

Ferier eller lek i hagen: solkrem, solbriller og en form for beskyttelse av hodet er helt nødvendig.

ZEISS for barn

Briller til barn: Ta med barna til optiker

Noen tips for barneøyne og barnebriller

Er øynene de viktigste sanseorganene våre? Viktigere enn huden vår, nesen, ørene og tungen? Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Men en ting er sikker: hvis vi, og da spesielt barn, har en synsfeil, er det orienteringen og livsgleden vår som lider. Det gjelder spesielt i en verden som domineres av visuelle inntrykk. Derfor bør vi som foreldre gi spesiell oppmerksomhet til øynene til barna våre, og til den visuell utviklingen. BEDRE SYN har satt opp noen tips om barneøyne og barnebriller, til hjelp for deg når du skal takle denne komplekse og viktige saken.

Sikkerhet for barneøyne

Øynene våre er dyrebare og sensitive, og derfor trenger de spesiell beskyttelse – og det gjelder enda mer for barneøyne.

 • Ikke utsett øynene til barna dine for unødvendig risiko. Pass på at barnet ditt alltid har vernebriller når de holder på med aktiviteter der det finnes støv, splinter, spon eller væskedråper, som for eksempel i håndverks arbeid. Konsentrerte stråler med væske kan også være en fare. Et par solbriller kan hindre at vannstråler fra en vannpistol havner i øyet.
 • Beskytt øynene til barna med et 1 par gode solbriller som gir 100 % beskyttelse fra skadelige UV-A og UV-B stråler. Det er ekstremt viktig at barneøyne skjermes fra solen. Hvis ikke kan de bli røde, klø og til og med bli betente.
 • Unngå å utsette barnet ditt for kaustiske eller aggressive stoffer som syrer og baser, eller ved blanding av lim eller midler for overflatebehandling.
 • Beskytt øynene til barna mot blendende lys eller skadelig stråling – som for eksempel ved sveising eller arbeid med lasere. Slike kan føre til varig skade på øynene til barna dine.
 • Akkurat som hjelmer kan sportsbriller beskytte øynene til barna mot skader og irritasjon under idrettsaktiviteter som sykling, svømming eller skigåing.

Bra for barneøyne

 • Frisk luft er ikke bare bra for helsen til barna, men også for øynene deres. Å leke utendørs er en flott måte for øynene å slappe av på, og la dem kompensere for lange leseperioder på korte avstander som man ofte møter i den moderne verdenen, som for eksempel når man studerer på skolen, maler eller leker med pappas smarttelefon. Vitenskapelige studier viser at barn som regelmessig utsettes for lengre synsavstander, har mindre irritasjon i øynene sine.
 • Et passende par med solbriller til barn gir avslapning og beskyttelse til øynene, selv i vårens første, varme solskinn.
 • Selv om barnet ditt ikke har tydelige problemer med synet sitt, så anbefaler ekspertene at barn bør få sin første grundige synsundersøkelse senest i tre-års alderen. Den andre undersøkelsen bør gjøres før de begynner på skolen, og deretter annethvert år for å sikre at varselsignaler om problemer med synet fanges opp tidlig. Alle for tidlig fødte barn, og barn som har foreldre eller søsken som myser eller har alvorlig synsfeil bør få synet sitt undersøkt ved seks til tolv måneders alder, og regelmessig etter det.

6 tips om barnebriller, fra optikeren

BEDRE SYN spurte Henrik Gausepohl, en tysk optiker, om å gi oss sine seks viktigste tips for barnebriller.

 1. Begynn med å velge en innfatning som passer anatomien i ansiktet til barnet ditt. Innfatningen må ikke være for stor, sånn at det er mulig å sentrere brilleglassene riktig.
 2. Man bør alltid velge plast glass, siden de gir mest mulig sikkerhet og beskyttelse under lek.
 3. Innfatninger som fleksibelt tilpasses til hverts barns ansikt er det perfekte valget: myke, justerbare brokomponenter – helst laget i silikon – og fleksibelt justerbare stenger er de beste alternativene.
 4. Invester i et hardt beskyttelsesbelegg for å sikre best mulig slitestyrke. Det anbefales sterkt med et antireflekterende belegg for barn som går på skole. Refleksjoner fra lysene i klasserommet kan ha stor og negativ innvirkning på synet, og distrahere barnet.
 5. Motiver barnet ditt til å bruke brillene, og til å like å ha dem på seg. Involver dem aktivt når dere plukker ut den riktige innfatningen. Og vær tolerant hvis de velger ut en farge som kanskje ikke passer helt sammen med din egen smak. Her i klinikken min gjør vi synsundersøkelsen så underholdende som mulig for barnet. Dukkene og bamsene som vi bruker i arbeidet vårt tas veldig godt imot av barna.
 6. Barn trenger UV-lys for å utvikle øynene sine, men på fjellet, i snø eller ved vannet må de helt klart bruke solbriller med 100 % UV-beskyttelse, fordi speileffekten øker mengden med lys som treffer øynene deres.

Hvordan se synsproblemer hos barnet ditt

Gjør det å sjekke synet til en lek som de har glede av.

Optiker Hendrik Gausepohl anbefaler å holde et øye med utviklingen av synet til barna. Hvis du merker at barnet myser, rykninger eller at pupillen blir gråaktig, bør du ta kontakt med optikeren din med en gang. Det samme gjelder hvis det finnes øyesykdommer eller synsproblemer i familien. Et annet varselsignal er at spedbarn ikke prøver å få øyekontakt med personer som snakker til dem.

Linsene i øynene til spedbarn er fortsatt veldig myke, og kan tilpasse seg effektivt, dvs. de kan tilpasse seg forskjellige avstander uten problemer. Hvis ett øye ikke arbeider like godt som det andre, er det ikke alltid at foreldrene ser at det «gode» øyet kompenserer for det «dårlige». Derfor anbefales det å få synet til barnet sjekket i tidlig alder – ideelt sett i tre-års alderen.

Et besøk hos optikeren er absolutt nødvendig før barnet begynner på skolen. Det er essensielt med en synsundersøkelse når de blir 14 år gamle, for å finne ut om det finnes endringer i ungdommenes øyne, og da spesielt om de er nærsynte. Den neste undersøkelsen gjøres vanligvis når de unge voksne skal ta førerkortet for første gang.

Bedre syn: fra spedbarn til tenåring

Vil du vite hvordan øynene til barna utvikler seg? Eller hva som er viktig for barnebriller? Finn ut mer her.

Perfekt syn til barna

Barnebriller skal leve opp til noen meget krevende normer.

mer

Våre barns øyne

Når et barn blir født, kan det se umiddelbart. Men barnets evne til å se skarpt utvikler seg kun med tiden.

mer

Solbriller for barn

Solbriller kan være ganske kule – også for barn. Men beskyttelse av barnas sensitive øyne er minst like viktig som å se kul ut.

mer

Hjelp, trenger barnet mitt briller?

Hvorfor det er så viktig at spedbarn og barn gjennomfører regelmessige synstester.

mer

Riktige brilleinnfatninger for barn

Det er aldri lett å ta beslutninger. Og det er ikke bare utseendet som teller i valget av brilleinnfatninger for barn.

mer