Øyepleie og forebygging

Slik holder du øynene i form

Øyepleie og forebygging

Hvordan får du øynene dine til å smile?

Øyepleie og forebygging

Beskytt øynene dine på best mulig måte

Øyepleie og forebygging

Hvorfor har folk forskjellig syn?

Øyepleie og forebygging: Hva du kan gjøre for å sikre godt syn

Øynene våre er veldig spesielle organer. De arbeider i nært samarbeid med hjernen og lar oss oppleve omgivelsene på en måte som ingen andre organer kan konkurrere med. Og hver enkelt av oss erfarer omgivelsene på en helt forskjellig og personlig måte: Alle har forskjellig oppfattelse! Hva vi ser bestemmes ikke bare av hvor godt vi ser, men også av hva vi egentlig ønsker å se – våre personlige preferanser, erfaringer og minner spiller alle en nøkkelrolle i hva vi oppfatter. Vi mottar tilsynelatende cirka 80 prosent av inntrykkene via øynene.

Men spørsmålet er mye mer omfattende enn som så: Øynene våre kalles ofte sjelens speil, og dette av gode grunner også. De gjenspeiler også våre følelser – for eksempel om vi er glade, triste, stresset eller trette. Og dette kan til og med påvirke synskvaliteten. Hvis vi er stresset under en øyeundersøkelse, vil resultatet bli forskjellig fra det som ble oppnådd da vi var avslappet og i godt humør. Og det vi ser i løpet av dagen ledsager oss også om natten. Når vi sover, bearbeider vi bilder vi så mens vi var våkne. Selv foster i livmoren kan oppfatte lys.

Så det er viktig for oss å beskytte og ta mest mulig vare på øynene våre. Med andre ord er øyeundersøkelser et must.

Øynene våre står overfor forskjellige utfordringer i den moderne verden

Nå til dags betyr vår stadige bruk av stasjonære datamaskiner, laptoper, smartphones, brett eller bare det å se på fjernsyn at øynene våre fokuserer på samme avstand over mye lengre tid enn før. Dette kan føret til tretthetsfølelse i øynene og hodepine, øm rygg eller stiv nakke på slutten av dagen.

Det er en viss diskusjon om øyetrening er effektivt. Uansett er det en ting som definitivt anbefales: Hvis vi fokuserer øynene på korte avstander over lengre perioder, må vi sørge for å ta korte pauser i løpet av dagen for å la dem komme seg igjen. Det er en enkel måte å gjøre dette på: Du ser ganske enkelt langt fram med jevne mellomrom uten å feste blikket på noe spesielt, i fem minutter per time hvis du kan.

Og dette gjelder ikke bare for voksne: Hvis barna skal kunne utvikle deres fulle synspotensiale, må de utsette øynene for så mange forskjellige stimuli som mulig, både på nære og lange avstander. Det er nå et velkjent faktum at forekomsten av nærsynthet eller myopi er høyere hos barn som tilbrakte for mye tid med å gjøre aktiviteter på nært hold, som lesing, maling eller spille spill på brett eller stasjonær datamaskin.

Mosjon, dagslys og variert kost er like viktig for øynene som for vår generelle helse. Sørg for at du drikker nok vann i løpet av dagen. En ensidig kost (for mye syre og mat som mangler vitaminer og næringsstoffer), røyking, medikamenter og manglende mosjon er dårlig for øynene dine. Kretsløpsykdommer anses nå for å være hovedårsaken til mange øyesykdommer. For mye direkte sollys kan også skade øynene dine. Treff nødvendige sikkerhetsforanstaltninger – øynene dine vil takke deg for det.

Finn ut mer

Så håller du dina ögon friska

Vårt viktigaste sinnesorgan måste skyddas och tas om hand. Det finns mycket du kan göra för att skydda ögonen.

mer

Hur får du dina ögon att le?

Antingen vi bär glasögon eller inte är ögonen enormt viktiga när vi kommunicerar med varandra. Här är våra tre bästa tips för glasögonbärare som vill behålla leendet i ögonen.

mer

 

Det er også viktig å få øynene undersøkt regelmessig. 

Voksne (uten eksisterende eller kjente problemer med synet) bør teste øynene sine regelmessig

a. mellom 20 og 39 – minst tre ganger i løpet av denne perioden
b. fra 40 år og oppover: én gang hvert 2-3 år
c. fra 65 år og oppover bør de sjekkes hvert 1-2 år.

Barn bør få synet sitt sjekket regelmessig av en optiker:

a. Første undersøkelse: mellom 2 og 3,5 år
b. Andre undersøkelse: før de begynner på skolen
c. Så annethvert år – også hvis de ikke har noen åpenlyse problemer – for å sikre at tidligere advarsler på svekket syn oppdages på et tidlig stadium.
d. Alle barn født for tidlig og barn som har foreldre eller søsken som myser eller har svært svekket syn bør sjekkes så tidlig som mulig – mellom 6 måneder og 12 måneder – og deretter regelmessig.

Hvor ofte bør du teste synet ditt?
skjule

Få den beste beskyttelse til dine øyne

Øynene er veldig følsomme og helt uerstattelige. Der er mange farer for øynene og de kan ha katastrofale konsekvenser

mer

Är det skadligt för ögonen att läsa i dåligt ljus?

Det är en vanlig myt som de flesta av oss har hört: det är skadligt för ögonen att läsa i dåligt ljus. Men de senaste studierna visar att det här inte alls stämmer.

mer

Mediciner kan vara farliga för synen

Det gäller att vara försiktig med vissa mediciner. Under vissa förhållanden kan de vara farliga för ögat.

mer

De nyeste artiklene om øyepleie og forebygging

 

Behandlinger på brilleglass

Behandlinger på brilleglass

Overflatebehandlinger på brilleglass fungerer som en beskyttelse mot riper samtidig som den visuelle komforten i glasset økes

Dagens brillebrukere er klar over hvor viktig overflatebehandlinger er. Nesten alle brilleglass som selges her i landet har derfor en eller annen form for overflatebehandling, men det er mye å velge...

Hva vil det si å være synshemmet?

Hva vil det si å være synshemmet?

Det er ikke bare eldre mennesker som opplever synsproblemer. Denne artikkelen omhandler forskjellige løsninger for synshemmede, slik at små problemer i hverdagen kan overvinnes.

Mange av oss bruker briller eller kontaktlinser hver dag. Dette er også hjelpemidler som gjør at vi kan fungere optimalt. Hva gjør man dersom slike hjelpemidler ikke lenger hjelper?...

Hvordan finner man en dyktig optiker?

Hvordan finner man en dyktig optiker?

Mange mennesker verden over har problemer med synet. Hvis du er bekymret for øynenes tilstand er det på tide å besøke en optiker som kan hjelpe deg med den best løsningen.

Hvis du allerede går med briller eller har bruk for ditt første par er en dyktig optiker den beste plassen å starte. Hvem er den perfekte optiker til dine behov? I denne artikkelen finner...

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer