ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi: Det absolutt individuelle progressive brilleglasset fra ZEISS – en tur bak i kulissen

BEDRE SYN intervjuer produktsjef Manuela Dauner om hvordan utviklingen av det nye progressive glasset fra ZEISS har vært

Carl Zeiss Vision har gjort det igjen - ved å lansert et innovativt og grensesprengende individuelt tilpasset progressivt glass har vi gått et steg videre. ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi er det mest individuelt tilpassede glasset fra ZEISS noensinne. Disse glassene gir et naturlig syn på alle avstander og er tilpasset til brukeren like godt som en skreddersydd dress. Hva er det egentlig som gjør akkurat disse glassene så spesielle? BEDRE SYN har tatt en titt på arbeidet bak en slik lansering og snakket med Produktsjef Manuela Dauner for å få svar på spørsmålet.

BEDRE SYN: Det nye progressive glasset ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi representerer en ny milepæl i utviklingen av brilleglass. Hva er det som gjør dette glasset så mye bedre og mer individuelt enn forgjengeren?

ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi: The most individual progressive lenses ever from ZEISS – a look behind the scenes

Manuela Dauner

Manuela Dauner: For oss hos ZEISS har utviklingen av ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi vært veldig viktig. Målet med Eyefit-teknologien er å gi brukere av progressive glass en ennå bedre synskomfort på alle avstander enn det de har opplevd før. Vi anstrenger oss for å oppnå denne komforten og har derfor utviklet tre forskjellige typer progressive design hvor alle mennesker vil passe inn under en av dem. Det avgjørende er hvordan den enkelte bruker synet sitt og på hvilke avstander man har størst behov for brillen. At glassene i tillegg er tynnere, lettere og mer teknisk riktig i henhold til øyets anatomi er bare en positiv ekstrabonus.

 

BEDRE SYN: I bunn og grunn er det vel den nye måten å designe det progressive glasset på som er den viktigste nyheten. Hvordan går dere frem når dere skal lage et nytt design som dette? Hvordan vet utviklere på forhånd hvilke individuelle aspekter brillebrukeren ideelt sett krever av et progressiv design?  

 

Manuela Dauner: Designene er basert på mange år med erfaring i produksjon av progressive brilleglass. Hos ZEISS er dette faktisk mer en 30 år. Ved siden av forskning bygger vi mye på tilbakemeldinger og erfaringer fra brukerne. Vi gjennomfører utfyllende undersøkelser og tester i samarbeid med brukerne av brilleglassene for å komme frem til de beste løsningene. Vi har også et godt samarbeid med forskjellige universiteter og andre institusjoner for høyere utdannelse innen optometri. I tillegg hjelper det selvsagt også med markedsundersøkelse hvor vi ved hjelp av forbrukerspørsmål kan finne ut hvilke behov som er viktigst for sluttbrukerne og hvilke erfaring de har med denne type glass fra før.

 

Våre undersøkelser viste at synet på kort avstand blir viktigere og viktigere i en mer teknisk hverdag, også for dem som er aldersrelatert langsynte. Det stilles i dag strenge krav til funksjonaliteten for progressive brilleglass. Med mange og hurtige skiftninger av synet i forskjellige avstander kreves det et fokus som er klart og skarpt hele tiden.

 

BEDRE SYN: Og det er der de tre forskjellige profilene "Balanced“, "Intermediate“ og "Near“ på ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi kommer inn i bildet?

 

Manuela Dauner: Det stemmer. Ved hjelp av en forbrukertest basert på vår mangeårige erfaring med individuelt tilpassede progressive brilleglass kunne vi definere disse tre synsprofilene. La oss ta en som leser mye, men som ikke ønsker å bytte brille når han skal lese. Denne personen passer perfekt inn i synsprofilen ”Near”. For en mer dynamisk og sporty person passer "Intermediate" bedre ettersom denne gir en større komfort i mellomsonen. "Balanced“ er en mellomting mellom disse og gir, som navnet antyder, et balansert og godt syn på alle avstander. Når man velger det progressive designet til den nye brillen er det viktig at optikeren vet så mye som mulig om brukeren, og ikke minst hva brillen hovedsakelig skal brukes til. Dette skal optikeren kartlegge i forbindelse med synsundersøkelsen.

 

Det har hele tiden vært viktig for oss å holde på den brede og fine avstandsdelen vi alle våre tre design.

 

Et spørsmål litt utenom emnet – hvorfor må det være uklare områder i alle progressive brilleglass?

Progressive brilleglass er laget på en spesiell måte. Når for- og bakflaten til slike glass beregnes skal det tas hensyn til optikken totalt i hele glassets overflate. I tillegg kan man si at slike glass består av mange forskjellige styrker, dette gjør at krumningen må endre seg m er og mer jo lenger ned i glasset du kommer. Optikken i et slikt glass kan sammenlignes med en sandkasse hvor du prøver å holde bunnen fri for sand ved å stable det i høyden et annet sted. På grunn av dette er det vanskelig å definere området som er klart og ikke i et progressivt glass. Alle produsenter av brilleglass har en filosofi om hvor det er best å stable denne sanden i sandkassen for å få det beste progressive glasset, men generelt sett kan man si at det jo bedre glasset er tilpasset brukerens mål - jo mindre er de optiske uklare sonene.

 

BEDRE SYN: Alt i alt er det ikke tvil om at dette resulterer i mye jobb for utviklingsteamet til Carl Zeiss Vision. Hvor lang tid tok det å utvikle ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi?

ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi: The most individual progressive lenses ever from ZEISS – a look behind the scenes

Progressive glass kan sammenlignes med en skreddersydd dress

Manuela Dauner: Det er vanskelig å si fordi utviklingen av nye design aldri står stille hos ZEISS. Eyefit er et glass vi har jobbet med i en periode over flere år.  

 

BEDRE SYN: Hvordan forhåndstester dere det nye designet i brilleglass?

 

Manuela Dauner: Alle brilleglass fra Carl Zeiss Vision blir forhåndstestet. Dette er noe som er viktig for oss slik at vi kan levere et førsteklasses produkt. En slik test gjøres ved å utføre en omfattende forbrukerundersøkelse hvor testpersonene prøver ulike progressive design og sammenligner disse. Alle de ulike design prøves ut i forskjellige arbeidssituasjoner før man svarer på en del spørsmål som vi bruker i vurderingen av designet i ettertid.

 

BEDRE SYN: Er ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi anbefalt å bruke for alle som har behov for progressive briller, og hvem kan spesielt ha fordel av å bruke dette glasset?

 

Manuela Dauner: Vi mener at ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi er det beste valget for et godt syn på både avstand og nær. Dette er blant annet et resultat av at vi kalkulerer inn de individuelle parametrene til brukeren, som for eksempel avstand mellom øynene og plassering av glassene. Konvensjonelle progressive brilleglass er laget ut fra gjennomsnittsverdier som skal dekke alle mennesker så godt som mulig. Dette kan føre til komplikasjoner for noen, men langt fra alle. Sammenligner man en optimalt tilpasset og skreddersydd dress med en enkel ferdigsydd kan den passe perfekt – men dette vil normalt ikke være tilfellet.

Et lite tips å ta med seg – vi vet at mange gruer seg til å begynne med progressive brilleglass. Nyere forskning har vist at de som begynner med progressive briller tidlig, også med svak styrke, har lettere for å venne seg til progressive senere i livet.

BEDRE SYN: Hvis vi ser litt fremover i tiden som kommer, er da Eyefit teknologien enden og det mest optimale individuelle progressive glasset som er mulig å produsere?

Manuela Dauner: Basert på de produksjonsmetoder vi har i dag er det nok det ja. Eyefit er uten tvil et av de beste progressive brilleglassene på markedet akkurat nå. Men det finnes et potensial for å optimalisere et naturlig og godt syn som vi selvsagt jobber konstant med her hos ZEISS.