Gjennomfør Online-synstesten og test kvaliteten på synet ditt.

Sjekk på nettet om det er på tide med en ny synsundersøkelse.

  

Øynene er vårt viktigste sensoriske organ. Derfor er godt syn en nødvendighet. Når fikk du øynene dine sjekket sist gang? Mange tester ikke synet sitt regelmessig; kun dette sikrer at vi alltid får det beste ut av et godt syn. Det er jo faktisk sånn at øynene våre, og synet vårt, går gjennom kontinuerlig forandring når vi blir eldre, og dette er det ikke alltid man merker. Det første tegnet på at synet vårt blir verre er ikke alltid at det blir uskarpt eller ufokusert.Hodepine eller slitne øyne om kvelden kan og være tegn på dårligere syn.

Mer enn 100 år med bedre syn med ZEISS – over 100 år med høykvalitets, precision glass og innovasjoner innenfor oftalmologisk optikk. Bruk ZEISS online-synstest[1], som har blitt utviklet av eksperter fra ZEISS, og den lar deg teste øynene dine på en enkel og rask måte – helt gratis. På slutten av testen får du en anbefaling som viser til om du bør rådføre deg med en ZEISS-optiker for å få profesjonelle råd.

Start online-testen her!

Bedre syn gir også bedre livskvalitet, ettersom øynene er vårt viktigste sensoriske organ. 80 prosent av inntrykkene vi mottar fra omgivelsene får vi gjennom øynene. Øynene kalles «vinduer til verden» av veldig god grunn. Å teste synet vårt regelmessig av en kvalifisert optiker bør være en vesentlig del av forebyggende helsetiltak. Ikke bare for deg selv, men også for andre menneskers sikkerhet, hvis du f.eks. kjører bil i trafikken. Gitt at vi ikke har noen eksisterende eller kjente problemer med øynene, bør vi vanligvis teste synet vårt annethvert år. ZEISS online-synstest gir deg en grunnleggende aning om hvordan øynene dine klarer seg for øyeblikket.[1]

Voksne (uten eksisterende eller kjente problemer med synet) bør teste øynene sine regelmessig

a. mellom 20 og 39 – minst tre ganger i løpet av denne perioden
b. fra 40 år og oppover: én gang hvert 2-3 år
c. fra 65 år og oppover bør de sjekkes hvert 1-2 år.

Barn bør få synet sitt sjekket regelmessig av en optiker:

a. Første undersøkelse: mellom 2 og 3,5 år
b. Andre undersøkelse: før de begynner på skolen
c. Så annethvert år – også hvis de ikke har noen åpenlyse problemer – for å sikre at tidligere advarsler på svekket syn oppdages på et tidlig stadium.
d. Alle barn født for tidlig og barn som har foreldre eller søsken som myser eller har svært svekket syn bør sjekkes så tidlig som mulig – mellom 6 måneder og 12 måneder – og deretter regelmessig.

Hvor ofte bør du teste synet ditt?
skjule

Online-synstesten består av tre deler:

 

START TESTEN!

[1] Online synstesten er ingen medisinsk test og kan ikke erstatte synsundersøkelse utført av en profesjonell optiker. Den anbefales ikke til diagnostisering av sykdommer eller andre forhold, eller til kurering, lindring, behandling eller forebygging av sykdom. Undersøkelsen er kun ment å være en generell indikator for din synsstyrke og for å gi råd, om en profesjonell synstest er å anbefale.

Hvilke synstester finnes det?


Sjekk av synsskarphet

Dette er helt sikkert den viktigste testen. Alle som bruker briller kjenner denne testen. Optikeren ber deg lese bokstaver eller tall og kjenne igjen retningen av åpningen i spesialringer (Landolt-ringer) – alle med ulik størrelse på en visningsflate. Optikeren sjekker størrelsen på ulike elementer som du kan kjenne igjen uten vansker. En prosess som heter subjektiv refraksjon utføres av optikeren etter dette. Etter at forskjellige linser med ulik styrke har blitt satt inn i en enhet som heter testramme, viser dette til om vi ser bedre eller verre med hvert av glassene. Optikeren begynner å optimere glassene først for det ene øyet, deretter det andre. Det er viktig å sjekke samhandlingen mellom øynene ved å bruke en binokulær test. Andre tester kan også brukes til å identifisere en tilstand som heter assosiert heterofori, som kan korrigeres, og i noen tilfeller behandles.

I del 1 av vår gratis online-test, simulerer vi testingen av din visuelle prestasjon på skjermen. Dette skal ikke brukes som en erstatning for testen som utføres av en optiker. Men du får et godt førsteinntrykk av kvaliteten på synet ditt.

Under øyeundersøkelser, bestemmes den refraktive styrken som kreves til å korrigere defekt syn uten tilpassing (øyets automatiske tilpassing til ulike avstander).

0,00 D (dioptrier) = normalt syn (emmetropi)

Styrker annet enn 0,00 D (dioptrier) = defekt syn (ametropi)

f.eks. sph +2,00 D (dioptrier) = langsynthet (hyperopi) – også med presbyopi (gradvis tap av evnen til å fokusere på nære objekter ved økt alder). Her brukes uttrykket addisjon (add)

f.eks. sph -1,00 D (dioptrier) =
kortsynthet (myopi) Styrker under -6,00 D are klassifiseres som høy myopi.

cyl 1,00 D (dioptrier) = sylindrisk ametropi (astigmatisme) –øynene ser prikker som rader eller linjer

Forklaring til resultatene av synstesten:
skjule


Sjekk av kontrastsyn

Du tenker kanskje først at denne testen ikke er så viktig. Men kontrastsyn er utrolig viktig for et komfortabelt syn. Hvis vi ikke kan skille godt mellom kontraster, kan øynene lett bli slitne. Vi vet alle hvordan det føles når kontrasten ikke er godt innstilt på dataskjermen, eller hvis vi prøver å lese med lite lys.

Sjekk av kontrastsyn er viktig for å kunne identifisere endringer som har oppstått i synet vårt. Endringer i kontrastfølsomhet kan f.eks. være en indikasjon på grønn stær.

I del 2 av vår online-synstest simulerer vi kontrastsyn. Testen kan gi deg en indikasjon på at kontrastsynet ditt ikke er så godt som det bør være. Optikeren ser gjerne mer nøyaktig på dette.


Sjekk av fargesyn

Vi vet alle at «fargeblindhet» påvirker flere menn enn kvinner. Dette er en genetisk defekt som påvirker hele 180 millioner mennesker over hele verden. Ulike typer glass finnes for dette.

  1. Mennesker med fargesvakhet har bare begrenset evne til å gjenkjenne visse nyanser. Alle sensoriske celler – røde, grønne og blå tapper – er på plass på netthinnen, men noen av dem fungerer ikke korrekt. Den vanligste formen for tilstanden er rød/grønn fargeblindhet.
  2. Delvis fargeblindhet: I denne formen av lidelsen er noen av de sensoriske cellene ikke tilstede i det hele tatt eller fungerer ikke som de skal. Folk med dette har kun to typer funksjonerende reseptorer. Resultatet: fargesynet er betydelig nedsatt. Enkelte ganger kan det forårsake fare, spesielt for rødsvake og rødblinde bilførere. I tåke vil de for eksempel kun se fargen sort, i stedet for det røde lyset på kjøretøyet foran.
  3. Total fargeblindhet: Denne tilstanden er kjent som akromatopsi, og forekommer svært sjeldent. Mennesker med denne lidelsen opplever ingen fargenyanser i det hele tatt.

 

For å diagnostisere tilstanden, bruker optikeren tre forskjellige tester: pseudoisokromatiske plater, Farnsworth-testen og Nagels anomaloskop.
I del 3 av vår online-synstest kan du teste fargesynet ditt med fargekart.