Brillenes historie

De første visuelle hjelpemidlene ble oppfunnet for rundt 700 år siden

I våre dager tar vi det som en selvfølge: Når synet ditt forverres og øynene dine blir svakere, er alt du trenger å gjøre å gå til din lokale optiker eller øyelege og få et par briller. Men det var ikke alltid slik. Ikke før i det 13. århundret kunne folk faktisk forbedre synet sitt ved hjelp av visuelle hjelpemidler.

Brillenes historie

Mayaindianerne, egypterne, kineserne og grekerne var alle berømte kulturer som utførte utrolige prestasjoner tusenvis av år siden. Men når det kom til å opprettholde synsevnen, var selv de beste vitenskapsmennene hjelpeløse. På den tiden, akkurat som i dag, var det vanlig at folks synsevne ble svekket med alderen.

 

Den kjente romerske retorikeren Cicero klaget over hvor tungvint det var for ham å være tvunget til å ha slaver for å lese opp tekster for seg. Keiser Nero så på sine gladiatorkamper gjennom en smaragd. Den greske filosofen Ptolemaios (rundt år 150 e.Kr.) ble kjent med de første lovene om lysets brytning, men det skulle ta over tusen år før den arabiske matematikeren og astronomen Alhazen identifiserte refraksjonsloven som var fullstendig avgjørende for godt syn.

Munkene utviklet de første visuelle hjelpemidlene

Det var italienske munker som fremstilte de første, delvis formede, slipte linsene i det 13. århundret. Disse linsene ble brukt som forstørrende briller. For å lage linser, brukte munkene en type kvarts som kalles beryll. Bare noen få år senere - i 1267 - etablerte den fransiskanske munken Roger Bacon of Oxford empirisk bevis for at små bokstaver kunne forstørres med linser som var slipt på en bestemt måte.

Murano: brillenes vugge

Glassverket Murano i Venezia, som fortsatt er verdenskjent i dag, kan med rette gjøre krav på å være brillenes fødested. I det 13. århundret var de den eneste fabrikken med evne til å kunne produsere de helt essensielle myke glassene de trengte for å lage briller. De første kvalitetskravene ble definert kort tid etter. Disse brillene, kalt lesehjelpemidler, hadde en konveks, slipt linse. Kanten var laget av jern, horn eller tre. Generelt ble de første brillene brukt utelukkende som visuelle hjelpemidler for å bidra til at langsynte personer skulle kunne lese.

Briller som statussymbol

Det var først omkring 200 år etter at de første brillene som lignet moderne briller begynte å bli produsert. Brillene som ble holdt med et håndtak ble erstattet med briller med brillestenger. Innfatningen bestod av et sammenhengende materiale. Naturligvis var det bare rikfolk som hadde råd til slike briller, som var laget av jern eller bronse.

I Spania ble spesielt store brillemodeller sett på som statussymboler. Nesebro av lær ble også tatt i bruk for første gang som en måte å gjøre brillene mer komfortable å bruke. Det største problemet den gangen var innstillingen. Brilleinnfatningen gled ofte nedover neseryggen og i mange tilfeller var brillene så tunge at brukeren fant dem ganske ubehagelig å bruke.

De såkalte Nürnberg-brillene kom på markedet på syttenhundretallet. Folk ga dem det lite flatterende navnet ”neseknusere” - men de ble en likevel en suksess og ga en brukskomfort som inntil da ble ansett som umulig.

Rundt slutten av det 18. århundret, kaltes briller med en enkel linse for monokkel og disse ble veldig moderne. Monokkelen ble brukt av sosietetsdamer og -herrer i Tyskland og England. Franskmennene foretrakk ”lorgnettbrillen”. Disse brillene har også kun én linse, men de ble ikke bare brukt på nesen, men også støttet av musklene rundt øyet. Den franske versjonen hadde den fordelen at den kunne fjernes raskt i selskap med andre, fordi Tysklands vestlige naboer fortsatt skammet seg over å bli tatt i å bruke lorgnett.

Briller i dag

Det var ikke før i de første 20 årene av forrige århundret at brillene fikk sitt nåværende utseende og perfekte anatomiske design. I dag finnes briller i praktisk talt alle former og materialer - alternativene er utallige. Briller er i dag det viktigste visuelle hjelpemiddelet verden over og har blitt et populært motetilbehør for mange.

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer