Det perfekte brilleglasset for optimalt syn

En synstest vil kunne avdekke dersom en person har synsproblemer. Basert på testresultatene er optikeren i stand til å foreskrive de best egnede brilleglassene som vil gjøre det mulig for pasienten å gjenopprette skarpt syn

To av tre nordmenn har forskjellige typer synsfeil og burde bruke briller. De fleste av dem kan ikke se skarpt uten visuelle hjelpemidler. Problemet kan raskt avdekkes med en synsprøve.

Det perfekte brilleglasset for optimalt syn

Det perfekte brilleglasset for optimalt syn

Enten du er langsynt (bare gjenstander sett på avstand er skarpe), nærsynt (bare nære gjenstander gjengis skarpt på netthinnen), astigmatisk (synet er uskarpt eller forvrengt på grunn av skjev hornhinne) eller presbyopisk (aldersrelatert refraksjonsfeil på korte avstander) - finnes det brilleglass for ethvert synsproblem.

 

Øynene våre  fungerer som et presisjonskamera. Hornhinnen og øyelinsen representerer kameralinsen. Disse konsentrerer lysstrålene og projiserer dem nøyaktig på netthinnen. Akkomodasjon er linsens eget fokuseringssystem. Det kan sammenlignes med et kamera ved at det gjør det mulig for oss å fokusere både på fjernt og nært hold. Men kun et lite mindretall av personer kan stole på at synet alltid vil fungere så bra.

 

Eksperter anslår at 66 prosent av alle nordmenn lider av refraksjonsfeil. Bare 58 prosent av dem over 40 år som ikke bruker briller, oppnår full synsskarphet.

 

Av den grunnen bør alle ha en årlig øye- og synstest, aller helst fra fylte førti år. Optikere og øyelegen kan sjekke synets skarphet. Den gode nyheten er at det finnes briller på markedet for praktisk talt alle typer synsfeil, uansett hvor alvorlige de er. En oftalmologisk test bør også utføres jevnlig for å sjekke for ytterligere feil eller endringer i øyet.

 

En slik oftalmologisk test kan utføres av både optiker og øyelege.

Detaljer

Det perfekte brilleglasset for optimalt syn

Konsultasjon med en optiker

Nærsynthet (myopi)

Øyets refraksjonsfeil balanseres med en korrigerende, konkav linse slik at bildet kan sees skarpt igjen på netthinnen.

 

Langsynthet (hypermetropi)

Øyets refraksjonsfeil korrigeres med en konveks linse slik at bildet gjengis skarpt igjen på netthinnen.

 

Refraksjonsfeil

Øyets ujevne refraksjonsfeil balanseres av en korrigerende, sylindrisk linse slik at bildet igjen gjengis skarpt og uten forvrengning på netthinnen.

 

Presbyopi

Øyets sviktende synsevne når det gjelder korte avstander balanseres med en korrigerende, konveks linse (lesebriller). Dette gjør at gjenstander på nært igjen gjengis korrekt på netthinnen.

Synsanimasjoner: Hvordan fungerer synet?

Utvalget av brilleglass som finnes i dag er STORT. Den perfekte løsningen finnes for nesten alle synsfeil. Ekspertene skiller mellom:

Enstyrke glass
Disse brilleglassene har en ensartet, korrigerende effekt over hele glassets overflate. De muliggjør skarpt og avslappet syn på alle avstander.

Øyet gjennomgår de nødvendige justeringene for å kunne se på ulike avstander, for eksempel når du leser. Lesebriller for presbyopi er et unntak, i slike tilfeller er brilleglassene spesialtilpasset korte distanser.

Takket være det ypperste av moderne teknologi er det nå mulig å redusere brilleglassenes vekt til et minimum. Selv i alvorlige tilfeller av ametropi, finnes det tynne, flate og lette brilleglass med høy grad av brukskomfort.

For mange ZEISS-produkter kan selv fargeløse brilleglass absorbere så mye UV-lys at de gir optimal UV-beskyttelse under normale værforhold.

Den sammensmeltede ekstralinsen kan sees klart

Den sammensmeltede ekstralinsen kan sees klart

Bifokale glass

Som navnet antyder har dette brilleglasset to (= forstavelsen "bi") optiske effekter - for fjern- og næravstand. For bifokale brilleglass av mineralglass kan den dioptriske verdien som kreves for nær rekkevidde oppnås ved en sammensmeltet ekstralinse i den nederste delen av brilleglasset.

For bifokale brilleglass av organisk glass, oppnås denne effekten ved en ytterligere overflate som slipes slik at den har en liten radius på forsiden. Bifokale brilleglass har nå blitt passert av progressive linser.

 

Trifokale linser

I tillegg til at disse gir brukeren evnen til å se både fjernt og nær, har de har også en sone for mellomdistansesyn (50 cm til 1,5 m). Trifokale glass er også i økende grad blitt erstattet av progressive linser.

Progressive brilleglass er de mest populære

Progressive brilleglass er de mest populære

Progressive lenses

Moderne, progressive brilleglass tilbyr viktige fordeler fremfor bifokale og trifokale brilleglass: progressive glass sørger for skarpt syn på alle mulige avstander. Det er ingen uregelmessigheter i synsfeltet, og det er heller ingen synlig kant.

 

Så tidlig som i 1983 satte ZEISS nye standarder for progressive brilleglass med Gradal HS-løsningen. Forkortelsen HS står for ”horisontal symmetri”. Den sikrer et jevnt synsinntrykk for både høyre og venstre øye ved øyebevegelser. Takket være Gradal Top E kan synsevnen, særlig for mellomavstander, forbedres betydelig og bli enda bedre tilpasset brukerens fysiologiske behov.

 

Det første spesialtilpassede, progressive brilleglasset fra Carl Zeiss ble laget i år 2000 og er blitt videreutviklet frem til i dag. Den nyeste generasjonen heter ZEISS Progressive Individuell 2. Den funksjonelle overflaten kan nå optimaliseres for bedre individuell effekt. I tillegg kan individuelle funksjoner, ssom for eksempel avstanden mellom pupillene, avstanden mellom brilleglass og hornhinnen, innfatningsstørrelsen og den viktigste arbeidsavstanden - alle bli tatt med i betraktningen.

Utvalg av progressive glass

 

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer