Hvordan produseres brilleglass?

Informasjon om produksjonen av brilleglass - grunnsteinen for alle briller

Uansett om de er laget av glass eller plastikk gjennomgår brilleglass mange produksjonstrinn før de blir satt inn i en brilleinnfatning. Dette er et innblikk i utviklingen av et produkt som noen ser på som en dagligdags nødvendighet og andre som en luksusgjenstand.  

Fra smeltet glass til mineralglass

Hvordan produseres brilleglass?

Fremstillingen av mineralglass starter med et stykke råglass. Naturlige råmaterialer (slik som kvarts, kaliumkarbonat, soda) smeltes til en glassblanding ved 1400 til 1500 grader Celsius. Deretter blir blandingen mekanisk presset og bearbeidet til en rund glassblokk med 1 til 3 cm tykkelse som er det såkalte råglass. Det er nærmest som en uslipt diamant. 

 

Forsiden behandles i de følgende produksjonstrinn: Et verktøy som brukes til diamantsliping gir den presist angitte og endelige form. Den ønskede gjennomsiktighet oppnås ved polering. Dermed har vi et gjennomsiktig råglass som er slipt på forsiden.

 

Etter ennå et produksjonstrinn er de ferdige mineralglass nå enten utstyrt med den ønskede styrke eller med standard normalstyrker til hurtig salg som f.eks. lesebriller. Begge varianter kan bearbeides på mange forskjellige måter.

Moderne kjemi: Plastglass

Produksjonen av plastglass startet i 1940 og de er som regel brukt i de fleste brillene i dag: 100 % syntetisk produsert plastikk.

Organiske glass fremstilles ved hjelp av en spesiell støpemetode. De flytende kildematerialer (de såkalte monomer) blandes med spesielle tilsetningsstoffer som herder materialet og øker de ferdigproduserte brilleglassenes UV- absorption.

Deretter plasseres glassene i støpeformen. Beholderen utsettes deretter for temperaturbehandling i flere timer: Først herdes materialet og deretter tas brilleglasset ut av støpeformen for å kjøles ned. Det vil si at glasset varmes opp til rett under smeltepunktet før temperatur opprettholdes en bestemt tid.

NB: Det har skjedd store fremskritt innenfor plast med en høy brytningsindeks, noe som har gjort det mulig å fremstille ekstremt tynne organiske brilleglass med brytningsindekser på opp til 1,74. Disse plastglassene produseres også ved hjelp av støpemetoden men prosessen er betydelig mer langsom og kan ta opp til 48 timer.

Fra langt vekk til tett på – bifokale mineralglass

Fra langt vekk til tett på – bifokale mineralglass

Det er forskjell på den måte brilleglass, laget av henholdsvis glass og plastikk, fremstilles og hvordan de videre behandles. Ved produksjonen av bifokale mineralglass blir det f.eks. integrert et ytterligere brilleglass i råglasset. Den øverste del – den ekstra - har samme styrke som basisglasset. Lesefeltet nederst på glasset har en høyere styrke. På overflaten finslipes og sammensmeltes begge felter slik at skillelinjen mellom segmentene blir glatt og fin.

 

Etter at baksiden av det ekstra brilleglasset er blitt slipt og polert settes det på basisglasset med den krumme side i hakket på basisglasset og de smeltes deretter sammen under stort trykk.Etter nedkjøling utgjør den ekstra delen og basisglasset en homogen masse og den ekstra delen er derfor ikke synlig. Deretter slipes den overliggende delen av det ekstra glasset og det rå bifokale glasset slipes og poleres både på forsiden og baksiden. Etter denne behandling kan det bifokale glasset nå finjusteres og ferdigstilles.

Bifokale organiske glas

Produksjonen av bifokale glass som er laget av organisk materiale er ikke på langt nær så kompleks. I motsetning til de bifokale mineralglass oppnås styrken i lesefeltet ikke ved å tilføye et sterkere glass i nederste del, men derimot ved å lage en dypere krumning på den ekstra overflaten. I produksjonen er støpeformens konkave innerside (se bilde) uthulet til å danne formen for det ønskede lesefelt. På denne måten får det støpte råbrilleglasset det karakteristiske lesefeltet med en synlig kant.

Spesialprodusert design til ditt øye: progressive glass

Spesialprodusert design til ditt øye: progressive glass

Utviklingen av brilleglass til presbyopi - aldersbetinget langsynthet - tar utgangspunkt i hver enkelt brillebrukers ønsker og hvilket formål brillene skal opfylde. Skal de brukes til en spesiell aktivitet som for eksempel til databruk eller til alminnelig dagligdags bruk.

 

For å beregne brilleglassenes styrke skal det først løses et regnestykke med hundrevis, og noen ganger tusenvis av ukjente faktorer, i kombinasjon med konstant justering i henhold til den individuelle kundes data. Først etter å ha gjennomført adskillige prosesser – under vanskelige omstendigheter - utvikles den første prototypen. Til sist testes brilleglassenes kvalitet og kompatibilitet av forsøkspersoner. Hvis glasstypen ikke blir godkjent regnes det ut en ny styrke og produksjonsyklusen starter forfra igjen. Du kan lese mer om utviklingen av brilleglass for presbyopi her.

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer