Derfor er godt syn så viktig

Hvis en sans mangler, må de andre ta over jobben. Da spiller øynene en viktig rolle.

Menneskenes sanser er vår kontakt med omgivelsene. Det fyrverkeriet av nerveimpulser som oppstår når vi ser, hører, lukter, smaker og berører, blir i menneskehjernen satt sammen til en meningsfull helhet. Men vi tenker ikke over sansene våre før et organ slutter å fungere.

Mennesket har fem sanseorganer: Øynene til å se, tungen til å smake, nesa til å lukte, ørene til å høre og huden til å føle med. Aller viktigst er øynene. Vi registrerer opptil 80 prosent av alle våre inntrykk med synet. Og hvis andre sanser som luktesansen eller smakssansen slutter å virke, er det øyet som best beskytter oss mot farer.

Eksempel: forkjølelse

Forkjølelsesvirus slår til gjennomsnittlig tre–fire ganger i året. Når vi blir forkjølet, føler vi oss slitne, og både smaks- og luktesansen blir svakere. Blant annet kan vi ikke lenger lukte om mat er råtten. Luktesansen er et genetisk forprogrammert verktøy som tidligere var avgjørende for å overleve, siden den hjalp oss til å avgjøre om noe var spiselig eller ikke. Slutter luktesansen å virke, må øynene ta over, både ved å se etter mugg eller andre tegn og ved å lese de små tallene i utløpsdatoen.

Eksempel: mat og drikke

I motsetning til de andre sansene er smakssansen temmelig svak: Vi kan skille mellom tusenvis av farger med øynene, men bare skille mellom fem smaker: søtt, surt, salt, bittert og umami (som vi grovt kan oversette med kjøttfullt, en naturlig smaksforsterker som det finnes mye av i for eksempel tomater, ost og kjøtt). Kanskje høres det rart ut, men også øynene er med på å avgjøre om noe smaker godt. For eksempel vurderer vi gul, oransje og spesielt rød mat til å være søtere enn mat med andre farger. Selv vinkjennere har blitt lurt av dette. Da franske forskere ga profesjonelle vinsmakere hvitvin med rødfarge, klarte ni av ti ikke å skille den fra vanlig rødvin.

Eksempel: leting etter en partner

Synssansen spiller en avgjørende rolle for magien i det første øyeblikket. Gester, ansiktsuttrykk og kroppsspråk utgjør en stor del av helhetsinntrykket. På en brøkdel av et sekund avgjør vi om vi synes noen er tiltrekkende eller ikke. Det er bare for å bli enda bedre kjent med noen at vi kobler inn andre sanser, spesielt luktesansen.

Eksempel: hørselsskader

Millioner av mennesker over hele verden har problemer med hørselen. Svært få av dem bruker hørselshjelpemidler. For hørselshemmede kan en samtale i en større gruppe bli en eneste stor ordsalat, musikk bare en blanding av støy. Hverdagen inneholder mange potensielle farer når man ikke hører bilhorn, politisirener eller lyden av en kokende vannkjele. Da må øynene overta – i trafikken, i hjemmet, på fritiden.

Eksempel: blindhet

Blinde kompenserer også for sitt handikapp ved hjelp av andre sanser. For eksempel kan de med intensiv trening lære å orientere seg i et rom ved hjelp av hørselssansen eller bruke luktesansen til å kjenne igjen mennesker og steder.

Mennesker som tidligere har kunnet se og deretter mistet synet på grunn av en ulykke eller sykdom, kan fortsatt huske farger resten av livet. Mennesker som har vært blinde fra fødselen av, har ingen begrep om farger, men de forstår likevel hva som menes med lyst og mørkt, klart eller utydelig.

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer