Godt syn på tross av øyeproblemer

Øynene våre er det viktigste middel for å oppfatte omgivelsene - derfor bør enhver øyensykdom undersøkes med det samme.


Øynene utfører presisjonsarbeid hele tiden. De fokuserer på gjenstander som er tett på, zoomer inn på det som er lengre vekk og skal tilpasse seg forskjellig belysning hele tiden. Vi får mer en 80 % av informasjonen gjennom øynene. Det er derfor mange mennesker bekymrer seg for øyesykdommer. Det finnes også mange sykdommer man skal tenke på - grønn stær, grå stær eller alvorlig skjeling - men en profesjonell øyelege kan hjelpe i de fleste tilfeller.

Godt syn på tross av øyeproblemer

Godt syn på tross av øyeproblemer

For at vi skal kunne bevege oss rundt i denne verden har vi konstant bruk for å få det mest presise bilde av våre omgivelser. Våre øyne er verktøyet som hjelper oss med å få disse opplysninger. Hvis de plutselig slutter å fungere ordentlig kan man fort bli engstelig.

 

Uansett hvilken øyesykdom man lider av kan den moderne legekunst nesten alltid finne en måte å redde synet på. Det viktigste er at sykdommen blir oppdaget og diagnostisert tidlig. Derfor anbefaler øyeleger og optikere at alle mennesker blir undersøkt hos en øyelege en gang i året etter man fyller 40 år. Hvis en sykdom oppdages på et tidlig tidspunkt kan man sette i gang den nødvendige behandlingen innen man får varige skader.

Her er en oversikt over de mest alminnelige øyesykdommer:

Skjeling (strabisme)
Mange nordmenn lider av esotropi som er det vi kaller skjeling. Denne øyesykdommen er en av de mest alminnelige lidelsene som påvirker begge synsorganene og er et arvelig problem. Det er viktig å bemerke at skjeling på ingen måte kun er en kosmetisk feil. Øynene til barn som skjeler sitter i en feil vinkel i forhold til hverandre, noe som får barnet til å se dobbelt. For å motvirke denne ubehagelige tilstanden bruker hjernen et knep: Det øyet som ikke er påvirket av lidelsen begynner å gjøre alt arbeidet alene, og det andre øye "slås av". Resultatet er at det øye som ikke blir brukt fortsetter å bli svekket og man blir senere nesten helt blind på dette, selv om det ville fungere fint hvis det ble rettet. Det største problemet er at er alle de visuelle prosesser er så fastlagte fra omkring 6-års alderen at enhver behandling som er påbegynt etter denne alder ikke vil lykkes. Ekspertene deler opp i forskjellige former for skjeling:

 • Skjult skjeling (heterofori)
  Det er en likevektsforstyrrelse mellom øynenes muskler. For de fleste vil hjernen selv motvirke denne type skjeling. Utmattelse og stress kan føre til hodepine og smerter i og rundt øynene.
 • Concomitant esotropia (heterotropia)
  The eyes do indeed move in a uniform, coordinated manner in all lines of vision, but they are not trained on the same object. The squint angle is the same in all lines of sight. Treatment in childhood is very important for this eye disease in order to prevent a lasting visual impairment of the affected eye.
 • Tydelig skjeling (heterotropi)
  Øynene beveger seg godt på en ensartet og koordinert måte i alle synsretninger, men de er ikke rettet mot det samme punkt. Skjelevinkelen er den samme i alle synsretninger. Det er veldig viktig at denne lidelsen blir behandlet i barndommen for å forebygge en varig svekkelse av synet i det påvirkede øyet.
 • Paretisk skjeling (parese)
  Dette er normalt resultatet av en neurologisk sykdom, et uhell eller svekket funksjon av en eller flere øyemuskler.

 

Viktige opplysninger: En baby er ikke i stand til å fokusere på gjenstander så det er normalt at øynene noen ganger ikke er helt parallelle. Lidelsen kan utvikle seg og bli problematisk hvis et øye konsekvent avviker fra det andre øyes retning. Et annet faresignal er hvis barnet er klossete. Av og til kan det være vanskelig for foreldrene å vurdere om barnet skjeler eller ikke. En undersøkelse hos en øyelege kan gi svar på dette. 

Det finnes forskjellige behandlingsmetoder for de forskjellige typer skjeling. Den mest alminnelige er lappbehandling. Da plasseres en lapp over det sunne øyet for å tvinge det svekkede øye til å arbeide og dermed trenes opp. Noen ganger kan det være nok å dekke den ene side av brillene. Uansett hvordan det gjøres er hjernen tvunget til å støtte og trene det svake øyet

Jo tidligere behandlingen påbegynnes, desto større er sjansene for at den lykkes. Hvis skjelingen fortsetter på tross av disse tiltakene kan man operere det påvirkede øye hos barn som er under skolealderen.

Grå stær (katarakt)
Katarakt, som er et annet navn for grå stær, kommer av det greske ord for foss. I oldtiden mente akademikerne at den grå fargen i personens pupiller var rendene vann. I dag vet vi bedre. Proteiner som klumper seg sammen i øyets linse er skyld i denne uklarheten. Årsaken er i de fleste tilfeller nikotin men også sukkersyke og ultrafiolette stråler kan utløse lidelsen. Mennesker som lider av grå stær føler alltid som om de ser gjennom uklart glass. Heldigvis finnes det nå gode muligheter for å behandle denne sykdommen. De uklare linsene i øyet fjernes ved et enkelt inngrep og erstattes med kunstige linser. Dette er et rutineinngrep som utføres av leger flere tusen ganger om året i Norge.

Grønn stær (glaukom)
Denne øyesykdommen er farligere da den kommer listende uten noen smerter. Stigende indre trykk i øyet fører til snikende skader på netthinnen og til slutt permanent ødeleggelse av synsnerven. Sykdommen kalles grønn stær fordi man ser en grønn ring rundt om lyskilder når det indre trykk i øyet er høyt. Lidelsen kan kun kureres hvis den oppdages tidlig. Særlig medisin (øyedråper) kan redde synet. Det er derfor veldig viktig at øynene undersøkes med jevne mellomrom. Når nervefibrene en gang er vekk kan de aldri bringes tilbake.

Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD)
I Norge lider omkring 10 % av alle mennesker over 70 år av denne øyesykdommen. AMD er en typisk seniorlidelse. Blodforsyningen til netthinnen er ikke lengre så god som den en gang var og cellene begynner gradvis å dø. Denne sykdommens tidlige stadier kan oppdages ved hjelp av en kort øyesjekk. For eksempel hvis en person som lider av AMD ser på en spalte mellom flisene på badet vil han/hun plutselig kunne se en bøyning som ikke er der.

Når degenerasjonen får utvikle seg vil synscellene i netthinnen på det punkt hvor synet er skarpest, kalt makula, gradvis bli nedbrutt. Kun sidesynet vil bli skånet. Hvis en person med AMD for eksempel ser på en gate vil han/hun kunne se husene på sidene, men ikke bilene på veien. Det finnes to varianter av AMD:    

 • Tørr AMD
  Det såkalte pigmentepitel under netthinnen brytes ned og som følge av dette dør synscellene. Mer en 80 % av AMD-pasienter lider av den tørre formen. Den utvikler seg langsomt i løpet av flere år og det finnes stadig nesten ingen behandlingsmetoder for mennesker som lider av AMD. For de fleste pasienter kan et visuelt hjelpemiddel med forstørrende effekt hjelpe slik at man i det minste kan lese.
 • Våt AMD
  Våt AMD er mye mer aggressiv en tørr AMD. Ved denne varianten brytes pigmentepitelet også ned og synscellene dør. Et kjennetegn på den våte varianten er at blodlegemene i netthinnen vokser. Disse nye små blodlegemer kan av og til begynne å blø. Dette får netthinnen til å hovne opp og pasientene ser forvrengte bilder. De blodløse små blodlegemer etterlater også arr på netthinnen. Medisin hjelper i denne øyesykdommens tidlige stadier. De hemmer veksten av blodlegemene under og i netthinnen. Laserbehandling, eller den såkalte fotodynamiske behandling, kan også hjelpe. Nye kirurgiske inngrep på netthinnen er under utprøvning på noen klinikker.

 

Diabetes retinopati
Diabetes retinopati er en av de mest alminnelige årsaker til blindhet hos eldre mennesker. Det er en netthinnesykdom som normalt utvikler seg som følge av sukkersyke. Konstant høyt blodsukker fører til mutasjoner i netthinnens blodlegemer som igjen forårsaker visuelle lidelser og synstap. Legene deler sykdommen opp i tre varianter:

 • Ikke-proliferativ diabetes retinopati
  Forandringene i blodlegemene er begrenset til netthinnen. I de fleste slike tilfeller merker de som er rammet ikke noe til sykdommen.
 • Proliferativ diabetes retinopati
  I de tilfeller hvor sykdommen er langt utviklet kan det dannes nye blodlegemer som vokser ut fra netthinnen og inn til glasslegemet. Utover blødninger kan dette også få netthinnen til å løsne. Synet er allerede nedsatt betraktelig.
 • Diabetes makulopati
  Fettavleiringer, hevelse og utsivende væske kan ødelegge makula som er det punkt på netthinnen hvor synet er skarpest. Hvis sykdommen får utvikle seg ytterligere kan den føre til blindhet.

 

Derfor er det veldig viktig at alle diabetikere tar hensyn til sykdommen. Dessverre er dette ikke alltid tilfellet. Laserbehandling kan forsinke forandringene i blodlegemene i et tidlig stadie. I tilfeller med fremskreden sykdom er det nødvendig med et komplisert kirurgisk inngrep for å forhindre at pasienten blir blind.

Tørre øyne
Det brenner, klør og føles som om du har sand i øynene. Blendende sol, luftbåren pollen, støv og flimringen fra computere kan utløse disse ubehagelige symptomer. Normalt vil fremmedlegemer bli skylt ut av øyet ved hjelp av tårer som også forsyner øyet med oksygen og næring.

De mest alminnelige årsaker er ensformig arbeid, tørre omgivelser, luft og klimaanlegg i biler. Hormonforstyrrelser og medisin, som f.eks. p-piller eller betablokkere, kan også forårsake disse lidelser.

Årsaken kan også være en annen enn utilstrekkelig tåreproduksjon. Noen ganger er konsistensen feil. Såkalte "kunstige tårer" er den beste hjelp i begge tilfeller. Dette er ypperlig til å erstatte tårene. Dråpene dryppes enkelt i nedre øyelokkskant. Man bør så med lukkede øyne "rulle" øyne for å fordele stoffet.

OBS: Hvis man bruker dråper for lenge og for ofte kan dette få øynene til å produsere færre og færre tårer. Det er derfor viktig å snakke med din lege om årsakene og behandle disse hvis det er mulig.

One more tip for recreation: Wear goggles when swimming in heavily chlorinated pools.  Surgery should be considered as a last resort if topical treatment does not help. Dr. Mehrle: "In the process, the draining lachrymal ducts are either completely or partially closed so that the lachrymal fluid does not flow out as fast."

Retinitis pigmentosa
Mennesker som lider av denne sykdommen kan stadig lese en avis eller en bok fordi vedkommende ser verden med en form for tunnelsyn. Retinitis pigmentosa er en genetisk sykdom og er den hyppigste årsaken til blindhet hos personer i alderen 20-64 år i Danmark.

De lysfølsomme cellene i netthinnen dør gradvis på grunn av en arvelig feil. Stavene, som er ansvarlige for mørkesyn og syn under dårlige lysforhold, er de første som dør. Typisk vil cellene brytes ned fra siden og inn. Makula i midten av øyet påvirkes ikke i starten så pasienter med denne øyensykdommen kan fortsette med å lese i lang tid. I alvorlige tilfeller dør alle celler før eller senere.

I størstedelen av tilfellene begynner sykdommen i en ung alder. Begge øynene påvirkes likt. I starten kan mennesker med Retinitis pigmentosa ikke lengre se ordentlig i skumringen, deretter vil de være blinde om natten, og til slutt er det kun en liten tunnel igjen.

Fargede visuelle hjelpemidler som forhindrer overdreven blending kan hjelpe. Fremskritt i genetikk og molekylær biologi gir fornyet håp og ekspertene tror at det kun er et spørsmål om tid før en vellykket behandling er mulig.

Leger på universitetsklinikken i Aachen, i Tyskland, har feiret et innledningsvis fremskritt. De har utviklet en fullstendig implanterbar synsprotese som de har brukt på seks pasienter. Denne protesen fungerer trådløst og er forbundet til et kamera som sender bildesignaler til implantatet. Det er nødvendig at en del av nervecellen stadig skal være uskadet for at det kan lykkes å bruke implantatet.

Lysglimt/netthinneavløsning
Mennesker som ser lysglimt når de har lukket øynene bør få en avtale hos øyelegen da dette symptom er typisk for aldersrelaterte forandringer i glasslegemet.

Grunnen til denne øyesykdommen: Gjennom årene vil avleiringer som til å begynne med er harmløse danne seg i glasslegemet og kollagenfibre vil klumpe seg sammen. Det dannes vannfylte åpninger fordi glasslegemet blir flytende. Når øynene beveges vil de faste strukturer som flyter rundt inne i dem bli oppfattet som skygger som beveger seg. Disse såkalte mouches volantes (flygende fluer) er forstyrrende men ikke farlige og krever ikke behandling.

Hvis dette får fortsette vil glasslegemene til slutt løsne helt eller delvis fra netthinnen. Det finnes to former: ufullstendig og fullstendig glasslegeme-avløsning. Ved ufullstendig løsning er det stadig forbindelser mellom glasslegemets barriere og netthinnen. Når mennesker som lider av denne sykdommen beveger seg oppstår det trekk i netthinnen, noe som skaper lysglimtene. Så snart glasslegemet har løsnet helt forsvinner lysglimtene. Ved fullstendig glasslegeme-avløsning kan netthinnen bryte sammen og føre til netthinneavløsning og også glasslegemeblødning.

For å foreta en diagnose undersøker legen glasslegemet med en spaltelampe og en kontaktlinse og ser inn på øyebunnen. Disse komplikasjoner skal behandles så raskt som mulig, da det er nødvendig med kirurgiske inngrep ved netthinneavløsning.