Hva bør du gjøre dersom du har problemer med synet

Er synet ditt 100% eller er du nærsynt eller langsynt? Har du aldersrelatert langsynthet? En synsprøve vil gi deg alle svarene du trenger.

Menneskelige øyne kan skille mellom flere tusen farger, vurdere hastigheten av en flygende tennisball og gjenkjenne bokstaver og bilder på mindre enn en brøkdel av et sekund. Alt dette virker imidlertid bare perfekt hvis øynene dine er helt friske. Millioner av mennesker har synsproblemer. De må bruke briller. En synstest utført av en optiker eller en øyelege vil kunne fortelle deg om du er nærsynt, langsynt eller om du har utviklet av aldersrelatert langsynthet.

Er synet ditt 100% eller er du nærsynt, eller langsynt? Har du aldersrelatert langsynthet? En synsprøve vil gi deg alle svarene du trenger.

Er synet ditt 100% eller er du nærsynt, eller langsynt? Har du aldersrelatert langsynthet? En synsprøve vil gi deg alle svarene du trenger.

Myopi, hypermetropi eller presbyopi - øyeleger bruker rikelig med latinske termer for å beskrive synsproblemer. Som pasient må du ikke la språket forvirre deg, fordi alle disse medisinske termene beskriver i virkeligheten en rekke forskjellige synsproblemer.

 

Myopi er det vi kaller nærsynthet på norsk, hypermetropi langsynthet og presbyopi beskriver aldersrelatert langsynthet. Mer enn halvparten av befolkningen sliter med ett eller annet problem når det gjelder synsevnen.  En synstest kan raskt avklare den faktiske tilstanden. Som et resultat, kan resepter skrives ut på korrigerende brilleglass og perfekt syn gjenopprettes.

Kort forklaring av de vanligste typene synsproblemene

Nærsynthet (myopi)

Lysstråler som når øyet fra avstand samles på netthinnen, som resulterer i et forvrengt bilde. Et nærsynt øye, dvs. at øyet påvirkes av nærsynthet, er enten for langt eller så er brytningen på linsen for høy. Som et resultat kan gjenstander på avstand ikke bli sett klart.

Vi anbefaler at du besøker din optiker eller øyelege en gang i året for en kort synsundersøkelse. Hvis du er én av de mange som går gjennom livet uten briller i mange år og plutselig innser at du ikke lenger kan se veiskilt når du kjører, bør du definitivt bestille en time for å få utført en synstest.

Hvordan utvikles nærsynthet?
I de fleste tilfeller er et svært avlangt øyeeple årsaken til nærsynthet. Selv et så lite avvik som en millimeter kan resultere i nærsynthet med en styrke på ca. -3 diopter. Det menneskelige øyets oppbygging gjør at det ikke kan korrigere for nærsynthet på egen hånd, og det er da et behov for et hjelpemiddel.

De grunnleggende årsakene til myopi er fortsatt et mysterium. Det eneste man vet sikkert er at genetiske faktorer spiller en viktig rolle. Dette er en av grunnene til at et høyere antall personer av kinesisk opprinnelse lider av nærsynthet enn folk med europeisk bakgrunn. Genetisk myopi starter i skolealderen og varierer vanligvis mellom  -2 til -4 diopter. Prosessen bremser vanligvis opp under puberteten og hos unge voksne.

Hvordan utfører øyeleger og optikere synstester?
Optikere og øyeleger sjekker skarpheten av synet ditt. De bruker forskjellige hjelpemidler, slik som et måleinstrument som benytter en rekke briller eller et instrument kalles et foropter.

Gjennom noen få, enkle trinn kan den som undersøker teste en rekke linser som plasseres foran øynene dine. Pasienten kan på enkelt vis bestemme hvilke av disse linsene som forbedrer synet og hvilke som ikke gjør det. Datastøttede måleprosesser er nå også tilgjengelig.

Hvordan brilleglass korrigerer nærsynthet
For å gjenopprette det perfekte langsynet til pasienter som lider av myopi, må den høye brytningsgraden suppleres med en diffusjonslinse (minuslinse) på en slik måte at lysstrålene møtes på netthinnen, og gjør det mulig for øyet å skape et skarpt bilde.

Nærsynt øye

Langsynthet (Hypermetropi)

I et øye som lider av denne tilstanden blir de innkommende lysstrålene samlet bak netthinnen og dette skaper dermed et forvrengt bilde. Det langsynte øyet, dvs. øyet som lider av hypermetropi er for kort og linsens brytningsrate er ikke tilstrekkelig. Denne tilstanden kan føre til følgende problemer:

  • Håndarbeid kan være svært vanskelig og forårsake hodepine.
  • Det tar en stund for øyet å tilpasse seg fra lang rekkevidde til kort rekkevidde og omvendt

 

Bestill en synstest hos optikeren eller øyelegen din hvis du har gjentatte episoder av  hodepine etter å ha lest eller gjort arbeid som krever intens konsentrasjon, slik som når du jobber med en datamaskin. Yngre øyne kan faktisk kompensere med hypermetropi ved hjelp av øyelinsensakkomodasjonsstyrke. Mange yngre mennesker lider av dette problemet uten engang å merke det før de er eldre. Men hvis du merker slike symptomer, ta dem på alvor og få øynene dine kontrollert.

Hvordan utvikles hypermetropi?
Øyeeplet til pasienter som lider av hypermetropi er enten for korte eller så er linsens brytningsevne utilstrekkelig. Som et resultat av det kan gjenstander på nært hold være vanskelig å holde klart over lang tid. Personer med normalt syn har øyne som holder seg helt avslappet når de fokuserer på gjenstander som er i nærheten.

Langsynt øye

Linsens refraksjonsrate må økes i langsynte øynene for å gi skarphet på nært hold. Dette kan bare oppnås dersom ciliærmuskelen strammes inn, noe som fører til at linsen bøyer seg ytterligere. Denne ekstra muskelspenningen kan føre til de ovenfor beskrevne plagene. Mange klager ikke engang når denne ekstrabelastningen fører til migrene og det er derfor mange av dem som fortsetter å lide inntil deres hypermetropi endelig blir diagnostisert.

Hvordan brilleglass korrigerer hypermetropi
Etter en synsprøve (se informasjon ovenfor) hos en optiker eller øyelege, vil briller med konvekse plussglass bli anbefalt for å sikre at lysstråler som kommer fra gjenstander på lang avstand samles på netthinnen i øyet uten å måtte kjempe for å kompensere for dette synsproblemet i hele spekteret av tilpasningsstyrken.

Aldersrelatert langsynthet (presbyopi)

Fordi øynene våre endrer seg med alderen, kan det godt være at vi til slutt finner ut at vi har utviklet aldersrelatert langsynthet. Denne prosessen begynner ved rundt 45 årsalderen,når linsen begynner å miste sin evne til å tilpasse seg de nærbildene synet vårt må kunne håndtere. Dette er tydelig i de følgende symptomer:

  • Lesing synes å bli vanskeligere og pasienten holder en bok eller en avis lenger og lenger unna for å kunne se teksten klart.
  • Lengre perioder med konsentrert lesing gjør at øynene raskt blir trette og kan forårsake hodepine.
  • Pasienten har problemer med syn på nært hold når lysforholdene ikke er ideelle.
  • Det blir mer og mer vanskelig å skifte synsdybden fra nært til fjernt og omvendt.

Bestill time hos optikeren eller øyelegen så snart du merker de første synsproblemene, for eksempel dersom du plutselig finner lesing svært anstrengende.

Det tar bare noen få enkle trinn for å teste ulike linser rett foran øynene.

Det tar bare noen få enkle trinn for å teste ulike linser rett foran øynene.

Hvordan utvikles presbyopi?
Hovedårsaken til dette synsproblemet er fastslått: Når vi blir eldre reduseres innholdet av vann i øyet og i linsen, mens det ubundne proteininnholdet øker. Dette resulterer i at linsen blir stivere og mister elastisitet. Derfor kan det ikke lenger bøye seg så mye som det må for det menneskelige øyet å kunne se klart på nært hold.

 

Presbyopi begynner å utvikle seg rundt 45 årsalderen. I startfasen er kun minimale korreksjoner nødvendige på ca. 0,75 diopter. Ettersom årene går, fortsetter styrken å falle. Prosessen er vanligvis fullført etter fylte 60 år og styrkefallet forblir på samme nivå.

 

Hvordan brilleglass korrigerer presbyopi

Når pasientens synsevne er fastsatt, kan dette synsproblemet bli korrigert med en rekke alternative brilleglass. Pasienter som tidligere hadde normalt syn trenger lesebriller med konvekse plussglass. Avhengig av disse brillenes styrke må de tas av under noen typer nærarbeide, for eksempel når man jobber mye med datamaskin.

 

Situasjonen for mennesker som tidligere var nærsynte eller langsynte er litt mer komplisert.Nærsynte pasienter som trenger lesebriller får dette med svakere minusglass. Langsynte pasienter får sterkere plussglass som lesebriller. Fordi de fleste brukere ikke liker å måtte veksle mellom briller hele tiden, vil de fleste som er langsynte velge progressive brilleglass.

 

I tillegg til å dekke både langsynthet og nærsynthet, har de også en korrigerende sone som lar brukerne komfortabelt se på en rekke middelavstander. Progressive brilleglass gir uavbrutte overganger mellom forskjellige avstander. Faktisk etterligner de våre naturlige synsmønstre. Moderne briller er så lette å venne seg til at tilvenningsperioden nå er meget kort.

Synet etter 40

Uregelmessig krumming av hornhinnen (astigmatisme)

Denne synshemmingen er forårsaket av en uregelmessig krumming av hornhinnen og i sjeldne tilfeller, uregelmessigheter i linsen. De som lider av denne tilstanden ser fordreide og uskarpe bilder. Nesten alle mennesker har en svært mild form for astigmatisme.

Eksperter mener at tilstanden skyldes overdreven øyelokkspenning, noe som gjør at øyeoverflaten inntar en mild elliptisk form. Som et resultat av dette økes brytningen av det innkommende lyset. Gjenstander ses uklart og med forvrengte mønstre og en punktformet lyskilde ser ut som en linje.

I de fleste tilfellene oppstår astigmatisme sammen med nærsynthet eller hypermetropi. Eksperter skiller mellom to typer astigmatisme: Pasienter med regelmessig astigmatisme har bare to forskjellige refraksjonsnivåer. De som lider av irregulær astigmatisme har hornhinner som er formet så uregelmessig at det innkommende lyset ikke samles i ett, men i flere punkter.

Hvordan brilleglass korrigerer disse forholdene
Pasienter som har regelmessig astigmatisme anbefales å bruke korrigerende sylinderstyrke. De fordeler lyset i forskjellige retninger. Resepten fra legen fastsetter ikke bare detaljer om nærsynthet eller hypermetropi, men også retningen på sylinderstyrken.

Viktig informasjon: Barn som har slike synsproblemer bør starte med briller tilpasset sine spesielle behov så tidlig som mulig. Ellers kan det hende at pasienten vil komme til å lide av hodepine, dobbeltsyn eller forvrengt syn som voksen, fordi hjernen har lært å tolke gjenstandene som avbildes på netthinnen på en feilaktig måte. Dette kan da ikke endres. 

Den eneste korreksjonen som finnes for irregulær astigmatisme er spesielle kontaktlinser. De lar et tynt lag som ligger mellom hornhinnen og kontaktlinsen kompensere for manglene.

Astigmatisk øye

 

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer