Hva er fargeblindhet og hva kan man gjøre med det?

En genetisk defekt er årsaken til at 180 millioner mennesker i verden er fargeblinde. Legene skiller mellom ulike grader av fargeblindhet.

Den vanligste formen er å ikke kunne skille klart mellom fargene rødt og grønt. Det er dette vi vanligvis kaller fargeblindhet. Heldigvis er fullstendig fargeblindhet sjelden. De menneskene dette gjelder kan bare skille mellom ulike gråtoner. Tilstanden er arvelig. Briller og kontaktlinser hjelper ikke, men her er litt nyttig informasjon.

Hva er fargeblindhet og hva kan man gjøre med det?

Hva er fargeblindhet og hva kan man gjøre med det?

De fleste tar evnen til å se livet i klare farger som noe helt selvsagt. De passer på at fargene på klærne matcher hverandre, blir sultne når de ser et deilig rødt jordbær og nyter alle naturens farger. Men for omlag 180 millioner mennesker rundt om i verden er en slik fargeopplevelse helt eller delvis utilgjengelig. Enten har de en rød-grønn-fargesvakhet eller -fargeblindhet, redusert fargesyn, eller de kan i sjeldne tilfeller ikke se farger i det hele tatt. Dette er det vi i dagligtalen kaller fargeblindhet.

 

Mennesker med normalt fargesyn blander de tre spektralfargene rødt, grønt og blått for å få frem alle andre farger. Det er tappene, sensorcellene på netthinnen, som står bak dette. De fungerer kun om dagen: Om natter ser vi faktisk allting i grått. Men ikke all fargeblindhet er lik. Selv om man tenker på det som en og samme ting, er det mange ulike defekter som skjuler seg bak ordet. Eksperter skiller mellom følgende forhold:

Fargesvakhet

Mennesker med fargesvakhet har bare begrenset evne til å gjenkjenne visse nyanser. Alle sensoriske celler – røde, grønne og blå tapper – er på plass på netthinnen, men noen av dem fungerer ikke korrekt, vanligvis tappene som er ansvarlig for å se fargen grønn. Den tekniske termen er deuteranomali. Mennesker med svakt rødsyn har på legespråket protanomali.

Delvis fargeblindhet

Ved denne typen fargeblindhet er det noen sensorceller som mangler. Mennesker med denne typen fargeblindhet har kun to typer tapper som fungerer. Det gjør at fargesynet er betydelig nedsatt. Når de grønne sensorcellene er fraværende blir det i den tekniske terminologien kalla Deuteranopi, og ved fravær av de røde kaller vi det for Protanopi. For blå blir den kalla Tritanopi, men denne er svært sjelden. Enkelte ganger kan det forårsake fare, spesielt for rødsvake og rødblinde bilførere. I tåke vil de for eksempel kun se fargen sort, i stedet for det røde lyset på kjøretøyet foran.

Total fargeblindhet

Denne tilstanden er kjent som akromatopsi, og forekommer svært sjeldent. Mennesker med total fargeblindhet opplever ingen fargenyanser i det hele tatt. De er også svært lysfølsomme. De er alltid i "nattmodus" og kan bare registrere grove linjer i mørket.

Både arvelig fargeblindhet og medfødt fargesvakhet er forårsaket av en genetisk defekt. Det forekommer betydelig oftere blant menn enn blant kvinner. Den vanligste formen for tilegnet fargesvakhet er nedsatt blått-gult-syn. Det forekommer ofte som et resultat av makuladegenerasjon. Mennesker som ikke har kunnet se visse farger fra fødselen av, eller som bare ser farger svakt, er ofte ikke klar over det. Problemet oppdages kun hvis omgivelsene gjør en oppmerksom på det.

Fargeblindhet kan diagnostiseres med ulike fargetester. Dette er viktig, ettersom det kan oppstå problemer i arbeidslivet og i veitrafikken. Følgende tester er mulige: 

Pseudoisokromatiske tavler
Testene viser tall på en farget bakgrunn (ofte oppløst som punkter). De kan for eksempel brukes til å registrere rød-grønn fargeblindhet.

Farnsworth fargepunkt-prosedyre
Her må pasientene sortere steiner i ulike nyanser. Denne testen er litt mer komplisert. Den kan brukes til å oppdage blåsvakhet.

Nagel-anomaloskop
Her bruker pasienten et rundt fargetestapparat til å blande og spesifisere nyanser av ulike farger. Dette brukes til å innhente informasjon om graden av fargeblindhet. Dette er den beste metoden for å diagnostisere rød-fargeblindhet. Det er et kriterium for utelukking fra enkelte yrker, som maler, bussjåfør eller pilot.

Så langt har det ikke vært mulig å korrigere fargeblindhet med briller eller kontaktlinser. Spesialbriller gjør det mulig å forandre fargekontrasten, men ikke selve fargesynet. Likevel har vi et godt tips for alle som er fullstendig fargeblinde: For dem finnes det spesialbriller med røde brilleglass. De reflekterer skinnet fra dagslys bedre enn vanlige briller eller solbriller.

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer