Hvordan finner jeg den perfekte innfatningen til mitt ansikt?

Tips for å hjelpe deg med å velge det perfekte par briller

Når det er mange valgmuligheter kan det være vanskelig å ta en beslutning. Det å kjøpe et par gode briller er en viktig investering. Det er jo meningen at man skal være glad i brillene sine og ha dem i lang tid. Og viktigst av alt: Brillene skal gjerne fremheve brukerens pene trekk. Brilleprodusenter tilbyr i dag et bredt utvalg av flotte innfatninger. Hvilken stil, størrelse og farge skal du velge? Er briller uten ramme bedre til deg enn med? Det finnes noen grunnleggende retningslinjer som kan hjelpe deg med å ta det optimale valget når du står i brillebutikken.

Tips for å hjelpe deg med å velge det perfekte par briller

Tips for å hjelpe deg med å velge det perfekte par briller

Akkurat som øynene har alle ansikt sine helt unike trekk. Vi mennesker har forskjellig smak – også når det dreier seg om brillestil. Foretrekker du briller som fremhever din personlighet eller briller som helt endrer ditt utseende? Når du velger briller er du nødt til å ta alle disse aspekter med i vurderingene dine. Før du står i brilleforretningen er det en god idé å overveie mulighetene dine slik at prosessen ikke virker så forvirrende. Det er især én ting du gjør klokt i å huske: Skap visuelle kontraster. Innfatningens form bør faktisk stå i kontrast til din ansiktsform for å skape ballanse. Det gir et overordnet harmonisk uttrykk.

 

Det er ikke alltid lett å finne den brilleinnfatningen som passer best til ansiktsformen sin. Personer med en oval ansiktsform har en kjempe fordel – de har det ideelle brilleansikt.

1. Ovalt ansikt

Du kan godt finne fram festtøyet ditt – du har vunnet i lotteriet! Eller sagt på en annen måte: Du har den perfekte ansiktsform til briller og du vil lett kunne finne flere forskjellige brilletyper i brilleforretningen. Stort sett alle brilleinnfatninger vil passe godt til ditt utseende. Du bør overveie å ikke velge innfatninger med kraftige sider og små og runde briller. Det beste valg for deg er rektangulære briller.

2. Rundt ansikt

Vi anbefaler at du forsøker deg med fremtredende og mer markerte innfatninger med fokus på hjørnepartiet – det vil altså si firkantede til lettere firkantede design. Denne type innfatninger gir et rundt ansikt en kraftigere kontur. Vær modig og eksperimenter med fargene. Briller med bredere innfatninger passer også godt til deg. Unngå bløte og runde innfatninger.

3. Trekantet eller hjerteformet ansikt med bred panne og smalt kjeveparti

Du gjør helt sikkert klokt i å velge ovale eller runde innfatninger– eller innfatninger med et bløtere og flatere design i dempede fargetoner. Denne brilletypen gir en visuell oppdeling av lengden på ansiktet som helt sikkert vil kle deg. Unngå innfatninger som er for små eller for fargerike.

4. Avlangt eller rektangulært ansikt

Du har et smalt ansikt med et lavtsittende kjeveparti og haken og underkjeve er de dominerende ansiktstrekk. Et par briller vil da fremheve utseende ved å skape en visuell oppdeling av ansiktet som får det til å se kortere ut. Briller med et bredt nesestykke og lavtsittende stenger passer best til deg. Ovale innfatninger passer også godt til ditt ansikt så lenge du holder deg fra de små modeller. Briller uten rammer med bløte former kan også være et perfekt valg til deg. 

5. Firkantet ansikt

Hvis du har et firkantet ansikt er målet at du får ansiktet til å virke lengre ved hjelp av brilledesignet. Haken, underkjeven og pannen er de mest fremtredende trekk ved ditt ansikt. Prøv en lett avrundet innfatning som ikke er for liten eller har en flat frontkurve. Briller uten ramme kan også være en perfekt løsning. Unngå små briller og kantede briller.

Slik velger du fargen din brilleinnfatning

Du har kanskje allerede hørt om forskjellige fargetyper. Fargetypene er oppkalt etter de fire årstidene og defineres ut fra personens hårfarge, hudfarge og øyefarge. Oppdelingen etter fargetype kan hjelpe med å  velge fargen på innfatnigen.

The Winter Type

Vinter:

Denne fargetypen har ofte en lys hud med en lett blålig undertone, men noen ganger også en olivenfarget hud. Uten sminke kan denne hudtypen oppfattes som relativt blek. De fleste mennesker med denne hudtypen har mørkt eller sort hår. Elizabeth Taylor er et godt eksempel på en vintertype. Øyefargen er normalt brun, blå eller grønn. Vintertypen kler best klare, sterke og kjølige farger som f.eks. sort, hvit, grå og blå. Farger de bør unngå er gull, brun, oransje og pastell. Innfatninger i sølvfarge eller sort-blå nyanser vil være det perfekte valg til denne type.

The Spring Type

Vår:

Marilyn Monroe er en godt eksempel på en vårtype. Vårtypen har ferskenfarget hud og noen ganger også fregner. Hårfargen varierer ofte i en skala fra blond til rødblond og øyefargen er typisk blå, blågrå, grønn, gråbrun eller gyldengrønn. Vårtypen ser fantastisk ut i vårfarger som naturhvit, creme-beige, lilla, laksefarge, kornblomstblå, lys rosa og varme brune, kobber- og bronsefargede nyanser. De beste innfatningsfarger er gull, beige, hummerrød eller lysebrun.

The Summer Type

Sommertypen:

Denne type har normalt blondt hår og lyseblå, brune eller grå øyne. Hudfargen er lys med et rosa skjær, nærmest pastellfarget. Grace Kelly er et godt eksempel på en sommertype. De beste farger til sommertypen er kjølige, intense farger, som f.eks. gråblå, rosa, rød, sølvgrå og pergamenthvit. Sommertypen bør unngå sort, gull, oransje og snøhvit. Gode nyanser til fargen på brilleinnfatninger er rosa, lyseblå eller lavendel.

The Autumn Type

Høsttypen:

Unni Wilhelmsen er et godt eksempel på en høsttype. Personer i denne gruppen har ofte en gylden hudfarge. En elfenbens- eller ferskenfarget hudfarge ses også ofte og med tendens til utvikling av fregner. Mange høsttyper har rødt hår med et gyllent skjær og brune, grønnbrune eller grønne øyne. Gode farger til denne type er jordfargerne, herunder brune, oransje og grønne nyanser samt røde og elfenbens- eller vaniljefarger. Gull, bronse og kobber er også gode fargevalg. Innfatninger i gull og naturfarger egner seg godt til denne typen.

Andre nyttige tips

Viktig: Når du skal ha nye briller er det viktig at du tar deg god tid. Prøv så mange innfatninger som du har lyst til og la personalet i optikerbutikken hjelpe deg og veilede. Vis dine favorittinnfatninger til dine venner eller din partner. De som kjenner deg best ved oftest også hva som kler deg. Og viktigs av alt: Sørg for at brillene er behagelige å ha på og at du selv synes at de kler deg.

Naturligvis kan du få personlig og omhyggelig veiledning om briller og farger hos din nærmeste ZEISS-forhandler.