Vedlikehold og rengjøring av briller

Noen tips for bedre vedlikehold av brillene dine

Det tar bare et par sekunder - et fett fingeravtrykk oppstår på glasset, rusk og støv gjør det vanskelig for deg å se, eller fuktighet skaper en film som gjør verden tåkete. Hva kan man gjøre med det? Mange av oss bruker det vi har for hånden - en papirserviett, et slips eller til og med ermet på en genser eller bluse. Egentlig er ingen av disse alternativene bra for brilleglassene. Korrekt brillepleie forlenger brillenes levetid - og sikrer bedre syn. 

Vedlikehold og rengjøring av briller

Noen tips for bedre vedlikehold av brillene dine

Mange brillebrukere er ikke engang klar over at feil renhold sliter på brillene. Ta servietter som eksempel: Hvis du bruker en serviett til å rense brilleglassene, kan papiret plukke opp støv og rusk fra glasset du holder på å rengjøre, og dette kan forårsake riper. Disse små ripene vil etter hvert slite ned glasset og forårsake enda større riper.


Følgelig bør førstevalget for rensing av glassene være en klut laget av mikrofiber (for eksempel fra ZEISS). De fjerner fett og fuktighet uten å lage riper i brillene dine og uten å etterlate seg merker. For å rengjøre brillene dine regelmessig bør du først rense dem under rennende vann for å fjerne støv og rusk. Deretter bør du blande et oppvaskmiddel med nøytral pH-verdi i vannet og forsiktig tørke glassene med en mikrofiberklut (ikke gni hardt). Tips: Praktiske hjelpemidler for daglig vedlikehold av brillene dine omfatter rengjøringsmidler for briller (tilgjengelig i sprayform eller som våtservietter). Disse vil rense brilleglassene på en forsiktig og grundig måte og de har også en antistatisk effekt, som gjør at brillene dine hoder seg rene lenger fordi de ikke tiltrekker seg så mye støv og rusk.

 

Rengjøringsanbefaling: Vask mikrofiberkluter ved en temperatur som ikke overstiger 40 grader og ikke bruk tøymykner da den kan gjøre at kluten etterlater seg striper neste gang du renser brillene dine.

 

Overflatebelegg med vannavstøtende egenskaper har samme effekt (for eksempel LotuTec fra ZEISS). Det gjør det vanskelig for uønsket rusk, støv eller fuktighet å sette seg fast på brilleglassene. Ikke bare vil dette redusere vedlikeholdsbehovet ditt, LotuTec gir også briller lengre levetid.

 

Det er nemlig umulig å fjerne riper fra både plast og glass når de først er der. Forebyggende vedlikehold er derfor best. Hvis brillene får kraftige riper bør du skifte dem ut dem så raskt som mulig. Selv om folk flest tror at problemet kun er av kosmetisk art vil lyset som trenger gjennom glasset faktisk bli påvirket av selv små riper, og dette vil kunne irritere øynene dine.

For optimalt vedlikehold av brilleinnfatningen din anbefaler vi at du besøker optikeren din hvert halvår for å få utført en ultralydnedsenkning. Nesten alle optikere tilbyr denne intensive rengjøringstjenesten som en gratis prosess som bare tar noen få minutter og som kan gi brillene og innfatningen sin opprinnelige glans tilbake.

Husk: briller trenger sin egen bolig. Et hardt etui er det beste stedet for briller når du ikke har dem på. Hvis du legger dem ned et sted og du ikke har etuiet for hånden, sørg for at stedet er trygt og at brilleglassene alltid er vendt opp.

Én ting til: Temperaturer over 60 grader kan ødelegge selv de mest slitesterke brillene. Særlig brilleglass laget av organisk (plast) materiale bør skjermes for høye temperaturer eller store temperatursvingninger. Dette kan ha en negativ virkning på holdbarheten av brillenes overflatebelegg (for eksempel et antirefleksbelegg). Ekstreme temperatursvingninger kan også føre til sprekker på grunn av ulike strukturer i brilleglasset og overflatebelegget. Vi har imidlertid ikke observert noen negative effekter for ZEISS glass når de har vært utsatt for vintertemperaturer under frysepunktet.

Husk: Lang eksponering ved ekstremt høye temperaturer for eksempel i badstu eller i solsteken på dashbordet i bilen, er dårlig for både etuiet og brillene.

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer