Carl Zeiss og fotografering

Hvilken forbindelse er det mellom brilleglass og fotolinser?

Mennesker har til alle tider likt å ta vare på minner i form av bilder, og det gjør de også den dag i dag. Bilder av en drømmestrand de besøkte på en ferie, deres barns første smil eller en flokk høyrøstede venner i en fødselsdagsfest. Takket være våre dagers raske utvikling innenfor digital bildebehandling har nå alle øyeblikkelig adgang til bildene sekunder etter de er blitt tatt. Kameraer er også mer utbredt og finnes i alle former, fra mobiltelefoner til speilreflekskameraer av høy kvalitet. Nøkkelfaktoren som hjelper deg til å ta bedre bilder, er linsene.

Nøkkelfaktoren som hjelper deg til å få bedre bilder, er linsene.

Nøkkelfaktoren som hjelper deg til å få bedre bilder, er linsene.

Utover produksjon av brilleglass er Carl Zeiss også ledende innenfor fremstilling av linser til både professionelle fotografer og amatørfotografer. Akkurat som for brilleglass er linsenes nøyaktighet og yteevne en viktig del av kvaliteten på dette område.

Hvordan begynte fotografering?

Omkring år 350 f. Kr. oppdaget greske lærde at hvis man laget en mikroskopisk åpning i et mørkt rom så man verden utenfor speilvendt og opp-ned på veggen motsatt åpningen.

Leonardo da Vinci brukte uttrykket “camera obscura” til å beskrive dette fenomenet omkring år 1500. Herfra stammer ordet “kamera”. Det første ordentlige fotografi ble tatt i 1826 av Joseph Nicéphore Niépce. Franskmannen Louis Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) og englenderen William Henry Fox Talbot (1800-1877) utviklet fotografering ytterligere i den første halvdel av det 19. århundrene.

Talbots fotografiske negativ-positiv-metode gjør bildene gjenkjennlige. De første kameraene i tre av daguerreo-typen ble solgt av firmaet Alphonse Giroux i Paris i 1839. Det var først i 1880-årene at man kunne lage bedre linser ved hjelp av nye glasstyper, utviklet av Otto Schott. Hos Carl Zeiss utnyttet Ernst Abbé og Paul Rudolph denne muligheten til å utvikle nye typer linser i den nyopprettede fotografiske avdeling.

Kjente merker fra Nokia mobiltelefoner til Sony og Rollei benytter seg av ZEISS-linser

Kjente merker fra Nokia mobiltelefoner til Sony og Rollei benytter seg av ZEISS-linser

ZEISS Anastigmat®-linsen kom i 1889. Teknisk sett var den så fremragende at det ble solgt 100.000 av disse linsene verden over i løpet av de 10 første årene. Med denne linsen og de etterfølgende Planar®- og Tessar®-linser ble Carl Zeiss ledende innenfor fotooptikk, en posisjon som firmaet stadig har den dag i dag takket være firmaets mange nyutviklinger.

 

Det er stadig stor etterspørsel etter linser med en høy yteevne og utviklingen går raskt innenfor digital fotografering. Carl Zeiss fortsetter med å skrive historie også på dette felt: Kjente merker fra Nokia mobiltelefoner til Sony og Rollei benytter seg av ZEISS-linser.

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer