Slik fungerer 3D-briller

Nye 3D-briller som Cinemizer fra ZEISS åpner opp en helt ny verden av underholdning for dine øyne

Mennesket har siden tidenes morgen nytt godt av et fortrinn evolusjonen har gitt oss: stereoskopisk syn. Takket være sofistikerte 3D-briller kan vi nå se på TV eller kinofilmer i 3D. Denne moderne teknologien lurer hjernen ved å imitere stereoskopisk syn.

Slik fungerer 3D-briller

En stor, hvit hai rett opp i ansiktet ditt, et racerbilløp som suser forbi på alle kanter – når du ser på film eller TV med 3D-briller, er det som om handlingen trer ut av skjermen og inn i rommet. Det er en fantastisk visuell opplevelse, men hvordan fungerer det?

Hvordan fungerer 3D-syn?

Slik fungerer 3D-briller

Multimediebrillen Cinemizer gjør ekte 3D-syn mulig. Dette kalles stereo-3D eller stereoskopisk 3D. Stereoskopisk 3D-video eller -bildevisning har alltid to bilder: 1. bildet fra det venstre øyets synsvinkel og 2. bildet fra det høyre øyets synsvinkel.

Menneskets øyne er perfekt utviklet for 3D-syn. Avstanden mellom øynene våre, cirka seks og en halv centimeter, spiller en viktig rolle her. 3D-filmer er basert på det biologiske faktum at de to øynene ser forskjellige bilder. Vi kan ikke se tredimensjonalt med bare ett øye, det skjer først idet hjernen vår legger sammen bildene fra begge øyne. Slik kan vi fatte dybde og avstander fra ulike synsvinkler.

 

3D-film på TV eller kinolerretet lurer hjernen vår ved å imitere den sofistikerte funksjonen til øyeparet. Filmen tas opp med to parallelle kameraer i nøyaktig 6,5 centimeters avstand fra hverandre. Slike bilder kalles også stereoskopiske bilder. Det høres kanskje komplisert ut, men dette er faktisk teknologi som har eksistert i 150 år. 3D-film er det neste logiske trinnet i denne teknologien. 3D-film krever utstyr som briller med rød/grønn-linser, 3D-TV med 3D-briller eller videobriller. Noen produsenter har allerede lansert 3D-TV-er som ikke krever briller, men ifølge ekspertene er ennå ikke denne teknologien ferdig utviklet. Dagens modeller fungerer bare for én person, som må sitte i en svært bestemt vinkel i forhold til TV-en. Men om noen år – hvem vet ...

3D-TV og 3D-briller

Cinemizer-brillene fra ZEISS er en lovende teknologi for 3D-underholdning, men la oss først ta en titt på de mest utbredte teknologiene for visning av 3D-bilder i dag: polariserte briller og lukkerbriller. Med polariseringsteknologien sendes det vekselvis enten vertikale og horisontale lysbølger eller sirkelbølger med og mot urviseren. Bare én type lysbølge slipper gjennom hvert av glassene på 3D-brillene. Høyre øye ser bare de vertikalt polariserte lysbølgene, venstre øye bare de horisontalt polariserte. Når hjernen kombinerer de to bildene, ser vi i 3D. Slike briller blokkerer mye lys, så det kreves en svært lyssterk skjerm.

Et annet alternativ er lukkerbriller, som fungerer omtrent som lukkermekanismen på et kamera. Linser med flytende krystaller mørkner vekselvis over ett øye og så det andre. Dette skjer svært raskt, opptil 300 ganger i sekundet, avhengig av TV-merke og -modell. Bildene for høyre og venstre øye projiseres på skjermen synkront med åpningen og lukkingen av venstre og høyre brilleglass. Det finnes også lukkerbriller tilpasset datamaskiner. Ulempen med lukkerbriller er at en flimmereffekt kan forekomme i visse lysforhold, for eksempel under lysrør.

Hva gjør ZEISS Cinemizer?

Slik fungerer 3D-briller

Visste du at ZEISS cinemizer har nyeste generasjons OLED?

ZEISS Cinemizer er en unik 3D-brille som simulerer et kinolerret på to meters avstand. Denne kinoeffekten skapes av små LED-skjermer i brillen. Innebygde hodetelefoner sørger for kinolyd. Unikt for Cinemizer er at den også er tilpasset brillebrukere. Brilleglasstyrken kan justeres fra –5 til +2 rett på 3D-brillen. Mennesker med svært nedsatt syn kan bruke sin egen brille under Cinemizer så lenge det føles komfortabelt. Det finnes tilgjengelige versjoner for iPod, iPhone, visse mobiltelefoner og PlayStation 3-spillkonsoller. Du kan også bruke Cinemizer-brillene med en DVD- eller Blu-ray-spiller.

Kan alle se i 3D?

Ikke alle opplever 3D-effekten. Spesielt personer som ikke ser godt på det ene øyet, kan ha vanskeligheter med å se tredimensjonalt. Det hender også at hjernen ikke klarer å sette de to bildene riktig sammen til et 3D-bilde. Vårt tips: Noen ganger kan det ta litt tid før hjernen tilpasser seg. Man må bare prøve for å finne ut av det.

Vi bruker informasjonskapsler på denne nettsiden. Informasjonskapsler er små tekstfiler som nettstedet lagrer på din datamaskin. Informasjonskapsler er svært utbredt og hjelper å optimalisere fremstillingen av og forbedre nettsider. Ved å bruke våre sider samtykker du i dette. mer