Moderat til tett grå stær

Alt du trenger å vite om operasjoner, behandlinger og forebyggende tiltak

Synet blir stadig svakere, og gradvis vises en tykk fordunkling foran øynene dine inntil du bare ser en tykk tåke: Selv om grå stær er en alvorlig øyesykdom hvis den ikke behandles, kan den nå trygt helbredes med en rutineoperasjon, som dermed gjenoppretter synet ditt. BEDRE SYN forklarer: Hvilke kirurgiske metoder og behandlinger finnes for grå stær og hvordan kan man best forebygge den?

Fram til nå har det ikke vært mulig å helbrede grå stær med legemidler. Imidlertid er operasjon et holdbart behandlingsalternativ: Den fordunklede linsen erstattes med en kunstig (kjent som en intraokulær linse) laget av akryl eller silikon.

Selv om det høres ut som en stor operasjon, er den faktisk en av de sikreste og utføres regelmessig for å behandle grå stær. Faktisk er det den mest vanlige operasjonen som utføres i dag. Pasient og lege drøfter når det kirurgiske inngrepet skal finne sted. Den viktigste faktoren her er hvor mye den fordunklede linsen påvirker pasientens liv. De første tegnene på grå stær er synsfeil som ser ut som en fordunkling, og en økt lysfølsomhet. Når sykdommen utvikler seg, er typiske symptomer bleknende farger og kontraster, dobbeltsyn om kvelden eller, under dårlige lysforhold, mer blending og redusert evne til å tilpasse seg lys og mørke. Med grå stær oppstår fordunkling vanligvis sakte og over flere år, og dette er årsaken til at pasientene oppsøker lege først når det er for sent. Hvis grå stær er genetisk, anbefales kirurgi raskest mulig for å gjenopprette pasientenes syn så raskt som mulig og redusere faren for varig skade. Aldersrelatert grå stær krever også kirurgisk inngrep raskest mulig. Hvis den ikke behandles, kan grå stær føre til blindhet. Les videre for å finne ut mer om kataraktoperasjon og forebygging.

Grå stær: Hva innebærer kirurgi?

Grå stær: Hva innebærer kirurgi?

Det kirurgiske inngrepet ved grå stær utføres vanligvis som en poliklinisk prosedyre. Først administreres det en lokalbedøvelse i det rammede området, enten med øyedråper eller injeksjon. Full narkose er sjelden, og gis til barn eller i spesielle tilfeller for eksempel pasienter med kraftig hoste. Når bedøvelsen virker, begynner legen med å fjerne den fordunklede linsen i det øyet som er hardest rammet og “forankrer” den nye, kunstige linsen i øyet. Kirurgi på det andre øyet vil bli utført på en senere dato – og ikke før det første øyet er grodd og fungerer skikkelig. For at øyelegen skal kunne velge en egnet kunstig linse, må han eller hun måle det syke øyet nøyaktig. Det er den eneste måten å sørge for at operasjonen kan utføres uten komplikasjoner og pasienten kan da se så godt som mulig med den nye linsen. For å oppnå et optimalt resultat utføres over 75 prosent av alle kataraktkirurgier ved bruk av medisinsk utstyr fra ZEISS. Kataraktbehandling omfatter mange forskjellige trinn og flere typer hjelpemidler – fra diagnose til oppfølgende behandling. ZEISS tilbyr de rette produktene og løsningene gjennom hele prosessen for å bistå leger i behandlingen av grå stær.

Hvilke kirurgiske inngrep finnes?

Les videre for å finne ut alt om standard kirurgisk praksis for å behandle grå stær. Klikk her hvis du ønsker å finne ut mer om øyets struktur og funksjoner.

I dag finnes det to kirurgiske prosedyrer for å behandle denne sykdommen: ekstrakapsulær kataraktekstraksjon (ECCE) og intrakapsulær kataraktekstraksjon. Den mest vanlige av de to er ekstrakapsulær kirurgi. Dette er når linsens eller kapselens “naturlige feste” forblir intakt. Linsen fjernes, men dens “bakre vegg” ikke berøres. Fordelen ved denne metoden er at den nye, kunstige linsen kan forankres fastere i øyet. Det finnes tre mulige måter å utføre ekstrakapsulær kataraktekstraksjon på: fakoemulsifikasjon, kataraktkirurgi med en femtosekund-laser og manuell ECCE.

Intrakapsulær kataraktekstraksjon

Intrakapsulær kataraktekstraksjon er nå blitt foreldet. Den ble utført fram til 1960-årene, da den ble erstattet med ekstrakapsulær kataraktekstraksjon. Intrakapsulær kataraktekstraksjon omfatter den fordunklede linsen og kapselen, som fjernes fullstendig fra øyet. Denne teknikken er vanligvis ganske risikabel og utføres kun i unntakstilfeller, for eksempel når de andre metodene ikke er mulige av medisinske årsaker.

Fakoemulsifikasjon

Fakoemulsifikasjon er den vanligste måten å behandle grå stær på. Etter bedøvning gjøres en liten insisjon (to til tre millimeter) og en ultralydsonde føres inn i øyet. Sonden bruker ultralydbølger for å desintegrere den fordunklede linsen, og delene fjernes ved oppsugning. Deretter plasserer kirurgen den persontilpassede, foldbare kunstige linsen i øyet gjennom den bitte lille insisjonen. Det er ikke nødvendig med sting: Insisjonen er så liten at den vil gro av seg selv.

Kataraktkirurgi med femtosekund-laser

Kataraktkirurgi med femtosekund-laser hylles som den mest presise og mest varsomme prosedyren som er tilgjengelig i dag. Insisjon, desintegrasjon og fjerning av linsen utføres alle med en dataassistert laser, femtosekund-laseren. Navnet kommer fra de lysimpulsene den sender ut, med en lengde som ligger innenfor femtosekund-området. Femtosekunder er utrolig korte – ett femtosekund er 0,000000000000001 lengde av et vanlig sekund. Laseren kommer bare i kontakt med vevet i en brøkdel av et sekund, noe som sikrer en mest mulig varsom operasjon. Kataraktkirurgi som utføres ved hjelp av en femtosekund-laser, er uegnet for pasienter som har en veldig hard linse, på grunn av et svært fremskredent stadium av sykdommen.

Manuell ECCE

Som navnet avslører, gjøres manuell ekstrakapsulær kataraktekstraksjon for hånd, dvs. uten bruk av laser eller ultralyd. Kirurgen gjør en insisjon som sutureres etterpå. Suturen forårsaker at hornhinnen trekkes sammen og krummes. Helingsprosessen med manuell ECCE tar lengre tid og innebærer større risiko for betennelse. Denne typen kirurgi utføres derfor kun i unntakstilfeller, dvs. hos pasienter med fremskreden grå stær for å beskytte hornhinnen, eller hvis linsen er så hard at den ikke kan gjøres flytende og må fjernes i ett stykke.

Etter kirurgi: Hva må jeg huske på?

Etter kataraktkirurgi blir pasienten vanligvis sendt hjem straks. Hvis det kirurgiske inngrepet utføres med innlagt pasient, vil vedkommende vanligvis bli på sykehuset for observasjon i en to-tre dager. Som for de fleste øyebehandlinger, er god medisinsk oppfølging ytterst viktig. Etter det kirurgiske inngrepet må pasienten ha på en salvebandasje i minst 24 timer for å beskytte og pleie øyet. Antibiotika og anti-inflammatoriske øyedråper vil også bli foreskrevet for opptil fire uker. Øyelegen vil kontrollere helbredelsesprosessen med jevne mellomrom. Pasientene må være oppmerksom på følgende etter kataraktkirurgi:

  • Du må ikke gni eller trykke på øyet
  • Ta eventuelt foreskrevne legemidler som angitt
  • Møt opp på alle oppfølgingsavtaler
  • Unngå å utøve idrett og gjøre annen fysisk aktivitet, spesielt i de første dagene etter operasjonen
  • Sørg for at det ikke kommer vann, sjampo eller såpe inn i øyet
  • Du må ikke gå i badstue eller i svømmebassenget

Selv om det ikke finnes noen garantier, hvis kataraktpasienten ikke lider av noen andre øyeproblemer, er det sannsynlig at dette kirurgiske inngrepet vil gjenopprette synet fullstendig. Med andre ord vil pasientene ikke lenger trenge å bruke briller eller kontaktlinser for å se klart. Synet vil bli klart så snart de fjerner bandasjen neste dag. På samme måte, hvis pasienten lider av andre øyesykdommer eller synsfeil, må disse korrigeres etter det kirurgiske inngrepet med rette synshjelpemidler.

Hvordan kan man forebygge grå stær?

Legg merke til at vi ikke kjenner til alle årsakene til grå stær. Avhengig av årsaken, finnes det en rekke måter å forebygge grå stær på. Aldersrelatert grå stær er en naturlig del av aldringsprosessen; denne type grå stær kan ikke forebygges – det samme gjelder for arvelig grå stær. Hvis moren har hatt meslinger under graviditeten, kan dette også forårsake grå stær hos det ufødte barnet. Vaksinasjon mot meslinger kan dermed forhindre at ditt ufødte barn får grå stær. Det beste du kan gjøre er å sjekke vaksinene dine før du blir gravid, eller så snart du vet at du er gravid, og få de vaksinene du trenger.

Det finnes ingen annen effektiv måte å forebygge grå stær på enn å unngå visse faktorer som øker faren for å utvikle grå stær. Disse omfatter:

  • Røyking og alkohol: Siden det har vist seg at røyking er tilknyttet grå stær, kan avvenning – eller aldri begynne å røyke – bidra til å forebygge grå stær. Det samme gjelder for alkoholmisbruk. 
  • Diabetes: Diabetes er en annen risikofaktor. De viktigste tiltakene for å unngå diabetes er å ha et variert kosthold, få nok søvn og regelmessig trening. Hvis sykdommen allerede er diagnostisert, må den behandles raskest mulig.
  • Øyeskader: Skader på øyet øker også faren for å utvikle grå stær. Denne risikoen kan reduseres ved å bruke vernebriller når du utfører farlige oppgaver (f.eks. boring eller pussing). 
  • UV-stråler: For å unngå skade fra UV-stråler bør du alltid bruke briller med UV-beskyttelse, spesielt når du er på ferie eller i solstudio eller når du er på fjellet. Solbriller eller skibriller er et stort skritt imot å beskytte øynene dine og reduserer faren for å utvikle grå stær på en effektiv måte. Legg merke til at UV-lys og UV-stråler også er en risiko på overskyede dager. Så sørg for at du alltid beskytter øynene og huden mot UV-stråler, selv på grå dager.
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

10 tips for sunne øyne Hvordan forhindre tørre øyne og øyeanstrengelse.

18.apr.2019

Tags:

Glaukom – alt du trenger å vite om den nest viktigste årsaken til blindhet Glaukom er en alvorlig øyelidelse som påvirker øyetrykket.

14.mar.2019

Tags:

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter