Briller, kontaktlinser eller laserkirurgi - hva passer best for deg?

Rundt halvparten av befolkningen har problemer med synet. Imidlertid er dette nå enkelt å korrigere, ettersom det finnes passende løsninger for så godt som alle synsproblemer.

Øyet er vår viktigste sensoriske organ. Selv i dag har ikke legevitenskapen funnet en måte å hindre naturlig svekkelse av syn. Men briller, kontaktlinser eller kirurgi gjør det mulig for nesten alle å se skarpt. Alt om fordelene og ulempene med briller, laser og kontaktlinser.

Det mulig takket være medisinske og tekniske fremskritt. I dag kan en optiker eller en øyelege hjelpe nesten alle som har problemer med synet. Briller, kontaktlinser og laserkirurgi er tre måter å oppnå bedre syn på. Hver av disse mulighetene for å korrigere synssvakheter har sine fordeler og ulemper. Her er noe informasjon som vil hjelpe deg til å bestemme hva som er best for deg:

Briller, kontaktlinser eller laserkirurgi - hva passer best for deg?

Briller - klassikeren for en hver anledning og i bruk siden 12-hundre tallet

Briller er den mest vanlige og effektive måten å korrigere et synsproblem. Moderne, individuelt tilpassede briller er nå tilgjengelige for så og si en hver anledning og et hvert synsbehov.

Fordeler:

De er enkle å bruke, og moderne innfatninger og brilleglass gjør dem veldig komfortable. Plastglass med høy brytnig som brukes i dag reduserer også betydelig vekten av briller med stor styrke. Moderne progressive brilleglass gjør brukeren i stand til å se klart på alle avstander. Anti-reflektive brilleglass hindrer irriterende lysrefleksjoner, mens selvfargende (også kjent som fotometriske) briller (Link zu PhotoFusion) blir mørkere når de blir eksponert for ultrafiolett lys. Briller beskytter hos øynene dine mot skitt, støv og insekter. Der er ideelle briller for en hver anledning, inkludert arbeidsbriller for dem som bruker mye tid foran en datamaskin eller nettbrett, det vil si de som ønsker komfortabelt og skarpt syn primært på nær- og mellomdistanser (Link zu Officelens), som kan tilpasses etter behov. Det samme gjelder for aktive bruksområder som sport og fritidsaktiviteter. Spesielle design og produksjonsteknologier gjør det nå mulig å produsere brilleglass med dine egne data for å passe til innfatninger som er mye buet. Spesielle innovative belegg gjør at til og med plastglass, som pleide å være ganske sarte, blir slitesterke og presise synshjelpemidler,

 

Ulemper:

Briller med store diopter-verdier kan bli ukomfortable, tykke og tunge. De kan dugge når du beveger deg fra kulde utendørs til varme innendørs. Noen ganger kan briller være upraktiske, for eksempel når du ligger på siden mens du ser på TV eller leser. Dessuten kan geometrien i noen brilleglass resulterer i omroder som fremtres som uskarpe, som kan være mer eller mindre fremtredene avhengig av kvaliteten.

Kontaktlisner - enten engangs eller spesialtilpassede

De små og praktisk talt usynlige kontaktlinsene i plast er det første alternativet til briller. Moderne, og spesialtilpassede kontaktlinser spesielt, tillater presis korreksjon av nesten alle typer synsproblemer. Det finnes kontaktlinser for både kort- og langsynthet. Teknologien er nå så avansert at kontaktlinser er tilgjengelige for langsynthet; disse fungerer som progressive brilleglass på øyet, de er kjent som multifokale kontaktlinser.

Fordeler:

Kontaktlinser resulteter kun i en ganske liten forstørrelse eller reduksjon av bildet. Sidesynet er også skarpt og er ikke forstyrret av en kant, slik det kan være med noen briller. Kontaktlinser dugger ikke, noe som kan være en stor fordel i noen yrker - som for eksempel seilere, kokker, skuespillere og idrettsutøvere. I tilleg kan forskjellige synssvekkelser på det høyre og venstre øyet lett korrigeres.

 

Ulemper:

En viss grad av fingerferdighet kreves for å sette inn kontaktlinser. Å ha dem på kan forstyrre tilførselen av oksygen til øyet. Når du kjøper dem, spør optikeren om kontaktlinsene har en god gjennomtrengelighet for oksygen. Folk som lider av tørre øyne bør bruke harde linser. Generelt varierer tiden det tar å venne seg til kontaktlinser mye fra person til person. Noen venner seg til dem raskt, mens andre trenger mer tid. Kontaktlinser krever mer vedlikehold enn briller. Dette er spesielt viktig siden feil vedlikehold og forurensning kan føre til infeksjoner. Med multifokale kontaktlinser har noen problemer med å skifte mellom nær- og lang avstand, eller trenger mer tid til å bli vant til det. 

Laserkirurgi - liten prosedyre, stor effekt

Laserkirurgi for å korrigere synssvekkelse har vært en mulighet i omtrent 20 år. Det finnes en rekke fremgangsmåter, så sp, Femto-LASIK, LASIK(laser in situ keratomileusis), LASEK (laser-assisted subepithelial keratectomy) og PRK (photorefractive keratectomy), så vel som den minst inngripende ReLEx smil behandlingsmetoden. Legen bestemmer hvilken metode som er beste for hver pasient. Femto-LASIK er ansett som den mest vanlige og er en "state-of-the-art" prosedyre. En såkalt femtosecond laser brukes til å kutte en tynn vevsflik fra hornhinnen, som så brettes til siden. Så vil en såkalt excimer-laser fjerne det nødvendige vevet for å korrigere den spesifikke typen av synssvekkelse, alt på bare få sekunder. Ved kortsynthet er hornhinnen flatere, mens den har en mer vinklet form ved langsynthet. Når prosedyren er ferdig blir vevsfliken lagt tilbake på plass. Pasienter kan se skarpt igjen kort tid etter prosedyren. Det viktigste kravet for en optimal prosedyre er at legen må bestemme om det er mulig å gjennomføre laserkirurgi i det hele tatt. Prosedyren kan nå utføres uten innleggelse og det tar vanligvis bare noen få minutter.

Den nye ReLEx™ smil behandlingsmetoden  fra Carl Zeiss Meditec revolusjonerer laser behandling
Den nye ReLEx™ smil behandlingsmetoden fra Carl Zeiss Meditec revolusjonerer laser behandling

Den nye ReLEx™ smil behandlingsmetoden fra Carl Zeiss Meditec revolusjonerer laser behandling

I forhold til alle andre metoder er den nye ReLEx smil behandlingsmetoden fra Carl Zeiss Meditec den første metoden hvor synssvekkelser kan korrigeres uten at det er nødvendig å folde til siden hornhinnefliken. Det betyr at prosedyren er vesentlig mindre inngripene på øyet. En laser brukes på innsiden av den intakte hornhinne for å skape et tynt, linseformet stykke vev kalt en lentikkel, som så fjernes fra under hornhinnen gjennom en slisse på mindre enn fire millimeter. Dette tilsvarer 80 prosent mindre snittområde i de øvre lagene av hornhinnen i forhold til tidligere (i LASIK), og kortere behandling.

Fordeler:

Det er ikke nødvendig med briller etter inngrepet. Moderne prosedyrer for laserkorreksjon kan til og med korrigere langsynthet. Laserkirurgi kan være en god løsning for personer med synsproblemer som ikke kan venne seg til briller eller som ikke tåler kontaktlinser. I hvilket diopter-intervall synssvekkelser kan korrigeres avhenger av hvilken prosedyre som brukes. For eksempel kan ReLEx smil vanligvis brukes til å korrigere kortsynthet på opp til minus 10 dioptre. Andre krav: øyet må være fullt utviklet (vanligvis skal pasienten være over 18 år), graden av kort- eller langsynthet (med eller uten astigmatisme) må ikke ha endret seg i løpet av de to siste årene, og hornhinnen må også være av en viss tykkelse. Med en erfaren lege er dette et kirurgisk inngrep med veldig lav risiko.

Ulemper:

Laserkirurgi er en inngripene prosedyre som utføres på et i hovedsak friskt organ. Potensielle bi-effekter og komplikasjoner inkluderer midlertidig tørre øyne. Disse symptomene kan vare i opp til tolv uker. Selv om prosedyren er vellykket kan det hende at synssvekkelsen ikke blir fullt ut korrigert og det kan fortsatt være nødvendig å bruke briller. Pasienter med autoimmune forstyrrelser bør ikke gjennomgå laserkirurgi, ei eller ikke de fleste med diabetes, siden disse tilstandene kan forårsake skade på hornhinnen. Vær på vakt mot billige tilbud fra utlandet ettersom de har vesentlige svakheter.

Multifokale linser som implanater - kirurgisk assistanse fo langsynthet

En relativt ny mulighet for å korrigere langsynthet og synssvekkelser er multifokale linser som implanater. Disse prosedyrene var til å begynne med rigide og ikke fleksible. Moderne modeller er ekstremt fleksible, kan foldes og bli implantert i øyet via et ørlite snitt. Prosedyren tar bare omkring 10 minutter per øye og kan utføres innenfor få dager. Det er også helt smertefritt takket være lokal bedøvelse. Under prosedyren plasseres den multifokale linsen vanligvis direkte bak pupillen og holdes på plass via et såkalt haptisk anker. En ny teknologi har optimalisert struktureringen av nær-, mellom- og lang-områdesoner betraktelig og vesentlig økt visuell skarphet i alle soner, samt redusert risikoen for blending vesentlig.

Fordeler:

Denne nye generasjonen av multifokale linser tolereres meget godt og forårsaker ikke smerte eller ubehag på grunn av følelsen av å ha et fremmedlegeme i øyet ditt. De er først og fremst innplantert hos personer som liter av aldersrelatert grå stær. På verdensbasis blir rundt 20 millioner mennesker operert for grå stær hvert år. Kliniske studier viser at 90 prosent av pasientene ikke lenger trenger synshjelp på noe tidspunkt etter inngrepet. Operasjonen varer livet ut og det er ikke lenger nødvendig å en en oppfølgingsprosedyre, ettersom brytningsverdiene vanligvis forblir stabile. Pasienter kan utøve en hver daglig aktivitet og til og med drive med sport.

 

Ulemper:

Pasienter som lider av vissse patologiske endringer i øyet kan ikke bruke denne prosedyren. Hvis en pasient har denne typen øyelidelse vil en potensiell operasjon for grå stær bli diskutert i løpet av konsultasjonen med øyelegen.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

For sterke, for svake eller dårlig tilpasset: hva kan feil brilleglass gjøre med øynene dine? Flere plager kan skyldes trøtte øyner

Forstå syn 20.mai.2019

Tags: Hos din optiker

Hemmeligheten bak det perfekte designet av brilleglass Mye erfaring, matematikk og spesifikk kunnskap om behovene til brillebrukeren er nødvendig for å komme opp med en skreddersydd løsning

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Plast eller glass? Hvilket materiale passer best til dine brilleglass? Vær forberedt før du kjøper brillene dine og du vil få bedre syn.

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Forstørrende synshjelpemidler: Når vanlig syn ikke er tilstrekkelig ZEISS presisjonsluper er et godt hjelpemiddel for alle som trenger et skarpt blikk for detaljer

Liknende produkter