Gamle brilleglass i ny innfatning - er det mulig?

Det kan la seg gjøre å bruke de gamle brilleglassene i en ny innfatning dersom stryken fortsatt passer til øynene dine.

Mote utvikler seg i et stadig raskere tempo. Og vi snakker ikke bare om klær og sko, for det samme gjelder også briller. Hvem vet hva trenden vil bli neste år. Men det er ikke alltid nødvendig å kjøpe en helt ny brille. I visse tilfeller kan optikeren sette dine nåværende brilleglass inn i en ny innfatning dersom styrken fortsatt er riktig.

Endringer i mote skjer så raskt at det noen ganger ikke er mulig å holde følge med dem. Hvis fargerike klær er den nyeste trenden ett år, tar det ikke lenge før de samme klærne tiltrekker seg forundrende blikk. Men det er ikke bare jeans, kjoler, bluser, skjorter og sko som er påvirket av moter og trender. Brilleinnfatninger er også en stor del av motebildet for de fleste. Betyr det at du trenger en helt ny brille dersom moten forandrer seg eller du rett og slett går lei av innfatningen du har i dag? "Under visse vilkår er det mulig å sette gamle brilleglass inn i en ny innfatning", sier Walter Malling, optiker og produktspesialist hos Carl Zeiss Vision Norge.

For å utnytte ytelsen til moderne brilleglass optimalt, må glassene plasseres på nøyaktig samme sted foran øynene i den nye innfatningen. Visse data, kalt sentreringsdata, spiller en betydelig rolle når dette skal gjøres. Med økende behov til nøyaktighet kan et moderne sentreringssystem som det revolusjonerende måleinstrumentet i.Terminal fra ZEISS gjøre jobben enklere.

Eksempler på moderne brilleglass som er individuelt tilpasset er enstyrkeglasset Clarlet Individual og det progressive glasset ZEISS Progressive Individuell 2.

For å få optimal utnyttelse av glassenes yteevne gjør optikeren en oppmåling av følgende sentreringsdata: avstanden mellom midten av begge pupillene, avstanden mellom nedre kant av innfatningen og midten av pupillen samt avstanden mellom den bakre glassoverflaten og hornhinnen. I tillegg kommer det ennå flere mål som understreker den svært følsomme funksjonaliteten av moderne brilleglass og viser betydningen av samspillet mellom øyne, brilleglass og innfatning. Dette er grunnen til at det i mange tilfeller ikke er mulig å bruke gamle brilleglass i en ny innfatning. Sannsynligheten for at glassene skal fungere godt i en ny innfatning er størst ved vanlige enstyrkeglass. "Selvfølgelig spiller styrken på brilleglassene også en avgjørende rolle", sier produktspesialist Walter Malling. "Jo høyere den optiske styrken er, desto viktigere er en nøyaktig sentrering ".

Progressive glass er enda mer følsomme for sentreringsfeil. "Ved slike glass er det ekstra viktig at glassene er sentrert korrekt i forhold til øynene fordi de skal gi et presist syn på både avstand og nær", sier Walter Malling. Slike brilleglass er for et teknisk mesterverk å regne. Ikke bare skal de sørge for godt syn på nært og på avstand, men må i tillegg også gi et klart syn på alle de avstander i mellom." Med progressive glass er det bare svært få tilfeller der det er mulig å sette gamle brilleglass inn i en ny innfatning", sier Malling.

Brilleglassenes tilstand er også en faktor som må vurderes. De bør ikke være for mye ripet fordi gjenbruken vil utsette glassenes overflate for ytterligere belastning. Å sette inn nye brilleglass i en gammel innfatning er derimot uproblematisk. Alle som har funnet den perfekte innfatningen kan få nye brilleglass montert av en optiker.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Gjenkjenne synsproblemer Nærsynthet, langsynthet, astigmatisme, osv.: Hvilke synsproblemer finnes og hvordan kan vi korrigere dem?
Brillens historie Fra dens opprinnelse som «lesesteiner» til livsstil-tilbehør
Bedre syn etter fylte 40 år Alle over 40 år har normalt bruk for briller. Progressive glass kan gjenskape et normalt 100%-syn.
Hvordan finner jeg de riktige progressive brilleglassene? Ikke noe problem: fire typer progressive brilleglass gjør det enkelt å velge det rette brilleglasset for dine behov

Liknende produkter