Hva er øyets omdreiningspunkt?

Ett spesielt punkt i øyet har mer enn en underordnet rolle i produksjonen av ZEISS brilleglass

Visste du at et spesielt punkt i øyet – omdreiningspunktet – spiller en nøkkelrolle hos ZEISS i optimeringen av presisjonsbrilleglass? Dette kan være av avgjørende betydning ved bestemmelse av synskomforten som tilbys brukeren, med hans eller hennes nye brilleglass.

Mange individuelle parametrer eller målepunkter er viktige når man tilpasser glass inn i en brilleinnfatning. De fastsetter hvor naturlig brukerens syn vil være og hvor raskt han eller hun kan tilpasse seg de nye brilleglassene. Disse parametrene omfatter for eksempel bakre verteksavstand, avstanden mellom pupillene, synshøyden, brilleglassenes helling i innfatningen, og innfatningens krumning. Men det finnes et punkt i øyet som ikke måles direkte av optikeren. Øyets omdreiningspunkt er en ytterligere parameter som det tas hensyn til i produksjonen av ZEISS presisjonsbrilleglass.

Hos ZEISS beregnes denne verdien ved hjelp av en kompleks algoritme. Den ble først integrert i produksjonen av brilleglass i 1970 og er siden blitt stadig forbedret og optimert i ZEISS brilleglassutforminger. Dette er kun mulig ved å samle inn store mengder datasett fra brukerne – over 500 000 til sammen!

Øyets omdreiningspunkt angir ved hvilket punkt øyet roterer bak linsen under synsprosessen!

Hvorfor er øyets omdreiningspunkt spesielt viktig for brukeren?

Integreringen av øyets omdreiningspunkt i brilleglassutformingen er av spesiell betydning for brukere som behøver brilleglass med høy styrke. Det optimerer synet og gjør det mer naturlig og mer behagelig. Dette punktet er ekstra viktig ved produksjon av progressive brilleglass. Og det er en absolutt nødvendighet ved produksjon av progressive brilleglass ved bruk av friformteknologien hos ZEISS. Det er en av brikkene i puslespillet som bestemmer hvor behagelig brukerens øyne kan gli mellom de forskjellige synsområdene for nær-, mellomliggende og fjernsyn.

ZEISS kontrollerer stadig beregningen av algoritmen ved hjelp av data fra et stort antall øyeundersøkelser. Alt dette støttes av den medisinske ekspertisen og erfaringen til kolleger fra Carl Meditec AG. Det varierer innen et lite område millimetermål og beregnes for hver enkelt brukers styrke.

Omdreiningspunkt (Z’) for øyne med normalt syn

Omdreiningspunkt (Z’) for øyne med normalt syn
Slik navnet antyder, er øyets omdreiningspunkt midt i øyet.

Z’ = øyets omdreiningspunkt
e = hornhinnens bakre verteksavstand
b’ = avstand verteks–omdreiningspunkt
b* = avstand hornhinne–omdreiningspunkt

Endring av posisjonen til øyets omdreiningspunkt hos nærsynte øyne:

Endring av posisjonen til øyets omdreiningspunkt hos nærsynte øyne:

Nærsynthet, eller myopi, er vanligvis resultatet hvis øyeeplet er for "langt". Et avvik på bare 1 millimeter kan føre til myopi på cirka 3 dioptre. Dette betyr at øyet dreier forskjellig rundt omdreiningspunktet og derfor også ser forskjellig gjennom linsen.

Endring av posisjonen til øyets omdreiningspunkt hos langsynte øyne:

Endring av posisjonen til øyets omdreiningspunkt hos langsynte øyne:

Ved langsynthet, eller hypermetropi, er øyeeplet er for "kort" og avbilder en fjern gjenstand bak netthinnen. Resultatet er et uklart bilde. Dette betyr igjen at øyet dreier forskjellig rundt omdreiningspunktet og derfor også ser forskjellig gjennom linsen.

Øyets omdreiningspunkt spiller også en viktig rolle ved astigmatisme.

Det astigmatiske øyet avbilder verden i to fokale linjer som befinner seg på forskjellige avstander enten begge foran eller begge bak netthinnen, eller en foran og en bak netthinnen i hvert tilfelle. I midten mellom de to fokale linjene er bildet uklart og har ingen foretrukket retning: ordet "middelsfære" brukes for å beskrive dette. Denne gjennomsnittsverdien brukes til å beregne øyets omdreiningspunkt som da integreres i beregningen av toriske brilleglass (glass med forskjellig optisk styrke og fokallengde i to retninger som er vinkelrette på hverandre).

Omdreiningspunktet avhenger derfor av typen synsfeil som finnes og gjelder for hvert enkelt øye. Følgelig vil det ikke endres for det enkelte øyet ved tilstedeværelse av assosiert fori – en bildeposisjonsfeil som skyldes et avvik mellom de to synsaksene fra hverandre som krever en betydelig kraftanstrengelse fra den rammede personen for å unngå dobbeltbilder. Prismeglass kan korrigere assosiert fori og derfor øke synskomforten.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

I et øyekast:

Visste du at i tillegg til kvaliteten og nøyaktigheten ved beregning av brilleglassdesign er det også av avgjørende betydning å måle de nøyaktige verdiene under refraksjon og sentrering? Opptil 40 % av synsytelsen kan gå tapt grunnet unøyaktig sentrering. Mer informasjon…

Briller som er tilpasset til deg

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Øyenbryn lyver ikke Hva øyenbrynene sier om oss

Forstå syn 23.apr.2019

Tags: Grunnleggende om syn

Blinke, gråte og se stjerner Hva som gjør øynene våre så spesielle

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Grunnleggende om syn

Hvorfor ser folk forskjellig? Rikere farger, bedre nattesyn, økt kontrast – for bedre bruk av vårt fulle synspotensiale.

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Grunnleggende om syn

Kirurgi i stedet for briller? Du får godt syn igjen uten briller - det er det laserkirurgien lover. Men vær på vakt: Fremgangsmåten innebærer en viss risiko

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Grunnleggende om syn

Liknende produkter