Kontaktlinser eller briller?

Begge er et godt valg. Det er i virkeligheten et spørsmål om smak - og om hva som passer for dine øyne

Enten du kysser noen eller bedriver ballspill har innfatningen en tendens til å være i veien. Brilleglassene kan dugge og spolere et romantisk øyeblikk. Det er grunnen til at mange nær- og langsynte mennesker velger kontaktlinser. De er små, nesten usynlige, og kan enda korrigere selv vanskelige tilfeller av ametropi. Men det er også mange argumenter til fordel for briller - og av og til kan man ikke unnvære dem.

De som kun trenger et visuelt hjelpemiddel til lesning og ved bilkjøring er f.eks. bedre tjent med et par briller. Det er raskt å ta dem av og på, de er lette å vedlikeholde og har ikke etterfølgende ekstrautgifter. Det er dessuten visse synsfeil som kontaktlinser ikke kan korrigere, for eksempel visse former for skjeling og nedsatt samsyn. Kontaktlinser kan også være uegnede i forbindelse med visse tilfeller av diabetes eller ”tørre øyne”. Under disse forhold vil kun klassiske brilleglass i en innfatning være aktuelle.

Bortsett fra dette kan kontaktlinser brukes til nesten alle øyne. De viser især deres styrke i forbindelse med sport og fritid. Kontaktlinser dugger og glir ikke ned på nesen. De gir et ubegrenset synsfelt samt et mer naturlig utseende av brukerens øyne og ansikt. Men det er ikke kun utseendet som gjør en forskjell; det er også noen gode medisinske fordeler ved kontaktlinser. For eksempel kan en uregelmessig krummet hornhinne kun korrigeres med korrekt tilpassede kontaktlinser. Dessuten gjør innovative løsninger som(de spesielle linsesystemer fra ZEISS) det mulig å bruke kontaktlinser til meget spesielle synsfeil.

Det er to typer kontaktlinser

Det er to typer kontaktlinser

Det er enkelt fortalt to typer av kontaktlinser: stive luftgjennomtrengelige (kjent som ”harde”) ogd myke linser.

I dag er bruk av myke kontaktlinser mest utbredt. De kjennetegnes med deres høye vanninnhold og optimale luftgjennomtrengelighet. Det merkes nesten ikke at man har dem på seg. Resultatet er en fremragende komfort og spontanitet og det er en nytelse å bruke dem fra morgen til kveld. Myke kontaktlinser fra ZEISS fås som engangslinser til dagligs- eller månedsbruk.

ZEISS kontaktlinser står for eksepsjonell synsskarphet som gir et perfekt syn helt ut til linsenes periferi samt lett håndtering når du tar dem inn og ut. Et bredt utvalg sikrer en optimal tilpasning til de enkelte øyne. Det finnes også fargede kontaktlinser for dem som gjerne vil endre på utseende.

Stive luftgjennomtrengelige kontaktlinser, også kjent som ”harde” linser. Disse linsene kan ta lengre tid å venne seg til men de er også mer robuste, krever mindre vedlikehold og er dessuten den eneste mulighet ved visse synsfeil. De er ofte det beste valget på lengre sikt takket være minimalt med avleiringer og et høyt nivå av luftgjennomtrengelighet. De kan normalt brukes i årevis uten problemer hvis synsnedsettelsen holder seg konstant.

For begge løsninger gjelder samme regler: det er nødvendig med korrekt tilpasning og omhyggelig pleie. En tilstrekkelig prøveperiode samt nødvendige korreksjoner bør gjøres før ethvert kjøp av kontaktlinser. Spesielt når det kommer til hygiene krever kontaktlinser litt mer oppmerksomhet fra brukerens side enn innfatninger med glass. Ved håndtering av kontaktlinser er det viktig å vaske hendene godt før man renser linsene og beholderen (følg produsentens anvisninger nøye!) Dessuten anbefales det at man har jevnlige kontrollbesøk hos optikeren - en gang om året for harde linser og en gang hver 6. måned for myke.

Er det vanskelig å ta en beslutning? Det behøver det ikke å være. Ideelt sett bør kontaktlinser kjøpes sammen med supplerende briller. På den måten har du alltid en reserveløsning for hånden og kan velge hva som er best å bruke: f.eks. briller til kontoret og kontaktlinser når du går ut.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Briller, kontaktlinser eller laserkirurgi - hva passer best for deg? Rundt halvparten av befolkningen har problemer med synet. Imidlertid er dette nå enkelt å korrigere, ettersom det finnes passende løsninger for så godt som alle synsproblemer.

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Liknende produkter