Lurer du på om du trenger briller?

For noen av oss skjer det tidlig. For noen skjer det først når man bikker 40. Når synet begynner å kreve mer er en spesialtilpasset brille fra en optiker løsningen.

Du merker det plutselig – synet begynner å skrante. Symptomene på at synet ikke lenger er hva det engang var kan være mange. For noen er det når de kjører bil at de merker en forskjell. Det begynner å bli vanskelig å lese veiskilt raskt og på avstand. For andre kan det være når avislesing som er utslagsgivende. De må holde avisen på strak arm for å kunne lese noe som helst. Kanskje du opplever at du må blinke eller myse med øynene for å kunne se skarpt? Opplever du slike symptomer er det naturlig å stille seg selv spørsmålet: trenger jeg briller? Men ofte venter man alt for lenge før man går til en optiker for å få hjelp med problemet.

Når skarpsynet begynner å svikte er det ofte på grunn av problemer med den prosessen i øyet vi kaller for akkommodasjon. Denne akkommodasjonen refererer til øyets evne til å fokusere på forskjellige avstander. Et sviktende syn kan derimot også ha andre årsaker, som midlertidige sykdommer eller permanente tilstander på øynene. Uansett årsak er første steg alltid å besøke en optiker for en synstest. En synstest tar ikke lange stunden og vil raskt gi deg mange svar. Dersom du har behov for briller, men har gått uten, vil du oppleve at øynene og musklene rundt fort blir trøtte og utslitte. Dette vil bedre seg med nye briller – spesiallaget til deg og dine øyne. 

Nærsynthet og risikoen for en ulykke

For de fleste som opplever at synet blir dårligere skyldes dette en aldringsprosess i øyet som for eksempel ved nærsynthet. Nærsynthet skyldes at brytningen av lyset og lengden på øyet ikke er i samspill. Brennpunktet som skulle ha lagt nøyaktig på netthinnen bak i øyet, møtes litt for raskt og bilder blir dermed uskarpt. Typiske symptomer er:

 • Ting på avstand kan oppleves som utydelige
 • Man må myse for å se ting klart på avstand


Selv en mindre nærsynthet bør korrigeres med briller så snart som mulig. All tap av synskarphet øker risikoen for ulykker betraktelig, som for eksempel i trafikken. Studier har vist at det er vanlig å overvurdere hvor godt synet er. Det er derfor viktig å få en god vurdering av synet og øyehelsen hos en optiker. En slik synstest kan fort hindre en ulykke – og kanskje forandre synet ditt i hverdagen også?

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Nærsynthet hos barn

Når små barn opplever dårlig syn på grunn av nærsynthet kreves det at en voksen griper inn for å forbedre situasjonen. Små barn forstår normalt ikke at de kan se bedre enn de gjør, og dette er synd: jo yngre pasienten er, jo lettere er det å behandle. De vanligste symptomene er:

 • kryssede øyne og/eller at hodet legges på siden
 • ingen reaksjon - eller overreaksjon på lys
 • overdreven blinking eller bruk av muskler rundt øynene
 • mye gniing i øynene
 • vanskeligheter med å fokusere eller at man ser forbi personen man snakker med
 • mye snubling og falling
 • mangel på leselyst
 • dårlige karakterer på skolen
 • unngår å leke med andre barn


For raskt å kunne oppdage og diagnostisere nærsynthet hos barn, har ekspertene laget en ”leketest”. Denne testen kan avsløre om barnet reagerer dårlig på lys. Snur barnet på hodet dersom et lys slåes på i nærheten? Etter noen måneder bør barnet kunne følge deg med øynene. Hva skjer når du gjemmer deg bak en pute eller bak sofaen og roper på barnet? Dersom barnet reagerer er det et tegn på at barnet har et normalt syn. Når barnet er rundt 8 måneder skal barnet kunne strekke seg etter ting i nærheten. Når barnet fyller 1 år bør barnet kunne ta imot en ball som ruller på gulvet.

Til slutt vil alle få dårligere syn: aldersrelatert langsynthet

Det starter som oftest når du nærmer deg 45 år. Vanlig langsynthet har mange av de samme symptomene, men er forårsaket av at øyet er mindre enn vanlig. Ved aldersrelatert langsynthet er det alderspåvirkninger på linsen i øyet som er årsaken. Symptomene er: lesing og skriving tar plutselig mer tid og energi. Det tar også lengre tid å se skarpt når du ser på forskjellige avstander.

 • avisen må holdes ut på lengre avstand
 • en brennende følelse i øynene ved anstrengelser
 • hodepine og smerter i øynene
 • slitasje i og rundt øynene


En rask tur til optiker kan hjelpe deg med å bli kvitt alle disse plagsomme symptomene. For dem med aldersrelatert langsynthet vil det hjelpe med lesebriller eller briller med progressive glass. Lesebriller er gode å bruke når du ser på nært, men må taes av når du skal se på avstand. I progressive glass er overgangen mellom avstand og lesing bygget inn i glasset på en usynlig måte. Du trenger ikke å bytte mellom flere ulike briller lenger. En optiker vil rakt kunne finne ut om progressive er en god løsning for deg. Av og til trengs det litt tid for å venne seg til å bruke progressive glass, men jo tidligere og mer de blir brukt – jo letter blir det å venne seg til.

Legg merke til kvaliteten

Enkle lesebriller er tilgjenglig på bensinstasjoner og i mange butikker. Billige er de også. Men det er viktig å være forsiktig: ferdigbriller har noen ulemper som følger med på kjøpet. Med ferdigbriller har du ikke kvaliteten som ligger til grunn i en synstest. Og husk at øyet er like individuelt som fingeravtrykket ditt.

En god lesebrille bør lages med riktig avstand mellom øynene og en innfatning som sitter godt. Dette er en jobb for en godkjent optiker. En optiker har også fordelen av moderne teknologi som i.Profiler systemet og i.Scription brilleglass. i.Profiler måler hvert enkelt øye individuelt og sjekker styrken også når du er ute i mørket. Denne data blir så brukt til å lage dine individuelle i.Scription-brilleglass. Resultatet er bedre syn om natten og ved lite lys. Øynene dine vil takke deg.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Gjenkjenne synsproblemer Nærsynthet, langsynthet, astigmatisme, osv.: Hvilke synsproblemer finnes og hvordan kan vi korrigere dem?
Brillens historie Fra dens opprinnelse som «lesesteiner» til livsstil-tilbehør
Gamle brilleglass i ny innfatning - er det mulig? Det kan la seg gjøre å bruke de gamle brilleglassene i en ny innfatning dersom stryken fortsatt passer til øynene dine.
Se etter "Z" som i ZEISS når du velger brilleglass For meg virker alle brilleglass like - hvordan kan jeg være sikker på at jeg får glass fra ZEISS?

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Liknende produkter