Øyenbryn lyver ikke

Hva øyenbrynene sier om oss

Øyet er vinduet til sjelen – men visste du at øyenbrynene også kan røpe ganske mye om oss? "Øyenbryn sier mer enn 1000 ord" – dette er en vanlig vits blandt forskere, men øyenbrynene kan faktisk fortelle folk hvordan vi føler oss, samt røpe mange andre overraskende ting om oss, og om våre kropper og sjeler. Hvorfor har vi øyenbryn og hva sier de om oss? BEDRE SYN sier alt.

Om vi er overrasket, skeptisk, redd, forvirret, forferdet, plaget, trist eller lei, våre øyenbryn røper akkurat hva som går gjennom hodet vårt til enhver tid. I likhet med øynene, gir øyenbrynene de mest uttrykksfulle ansiktstrekkene og hjelper oss å lese en hel rekke emosjoner i folks ansikter. Øyenbrynene forsterker ansitktsuttrykkene våre, påvirker attraktiviteten av ansiktene våre og beskytter øynene mot ting som svette. Kjønn, alder og helsetilstand kan alt bestemmes ved å se på øyenbrynene. For eksempel, hvis skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok metabolske hormoner (hypotyroidisme), kan øyenbrynene bli tynnere i endene. Næringsmangel, vitaminmangel, stress, eksem, hårutfall (Alopecia areata) og bieffektene av kjemoterapi kan forårsake at øyenbrynene faller ut.

Hvorfor har vi øyenbryn?

Øyenbryn har to nøkkelfunksjoner: de avslører hvordan vi føler oss og gir ansiktet uttrykk og karakter. De beskytter også øynene mot ting som kan skade synet, som sollys, fuktighet, svette, smuss og støv. Uten øyenbrynene ville den salte svetten som dannes i pannen renne ned i øynene og forårsake en ubehagelig brennende følelse. Øyenbryn kan også ta imot noen regndråper.

Øyenbryn viser hva vi føler

Mens vi snakker ser vi vanligvis folk inn i øynene og bryr oss ikke mye om hva øyenbrynene gjør. På kun få sekunder oppdager vi mange korte bevegelser i øynene til personen vi snakker med (kjent som mikrouttrykk) og øyenbryn spiller en viktig rolle i evaluering av disse inntrykkene. Hvis den andre personen er avvisende eller kritisk – kan dette tydes på øyenbrynene, om de prøver å skjule det eller ikke: øyenbrynene vil trekke seg tettere sammen og det dannes en liten rynke over nesen, "rynkelinjer". Hvis de hører med hensikt, trekkes øyenbrynene kun lett sammen. Hvis de ikke flyttes i det hele tatt, kjeder de seg eller hører ikke etter. Negative følelser (f.eks. frykt, tristhet, sinne) settes i forbindelse med øyenbryn som er spent og sammentrukket. Hvis vi opplever positive følelser (som glede eller overraskelse) flyttes øyenbrynene mindre, og er mer avslappet.

Hvordan øyenbryn er forskjellig mellom menn og kvinner

Øyenbryn arbeider på samme måte for menn og kvinner, men de ser helt forskjellig ut: kvinners øyenbryn sitter høyere oppe, nærmere sammen og er mer buet. Fire faktorer påvirker veksten, og dette gjelder, hvordan øyenbrynene ser ut: hormoner, alder, gener og kjønn. Mannens hormontestosteron resulterer i spesielt buskede øyenbryn, og kvinnens hormonøstrogen skaper tynne, buede øyenbryn. Hvis en far har buskede bryn, er det sannsynlig at han viderefører dette til sin sønn. Likevel har brødre og søstre skjeldent samme øyenbryn, til tross for identiske gener fordi de visuelle forskjellene er for store mellom øyenbrynene til menn og kvinner.

Bruke øyenbryn som gjenkjennelsespunkt

Øyenbrynene spiller ikke bare en rolle når det gjelder direkte kommunikasjon med andre personer, de hjelper oss også å identifisere ansikter. Et studium1 avslørte at det er vanskeligere å gjenkjenne kjendiser på bilder hvis øyenbrynene var skjult med en svart markør. Dette er fordi øyenbryn gir ansiktene våre masse karakter. Skuespillere kan til og med forbedre uttrykket ved å øve øyenbrynbevegelser og bruke dem i større grad. Kvinner – og et økende antall menn – fokuserer også på den kosmetiske effekten av øyenbrynene, og plukker dem for å oppnå ønsket form. Noen personer barberer til og med av øyenbrynene og tegner på nye for å oppnå en spesifikk form.

Hvilken øyenbrynform kler meg?

For å oppnå en mest mulig harmonisk effekt bør øyenbrynene passe til ansiktsformen. Tommelfingerregelen under er en enkel måte å finne ut hvilken øyenbrynform som kler deg. Hvis du er usikker på din ansiktsform, finner du den her. Den generelle regelen er: Et tynnere ansikt bør ha tynnere øyenbryn. Likevel:

  • Vinklede, buede øyenbryn passer bedre til runde ansikter fordi de gir ansiktet bedre kontrast.
  • Avrundede øyenbryn, som er flate og ikke spesielt buet, passer best til firkantede ansikt. Dette gjør ansiktstrekkene mer balansert.
  • Øyenbryn med avrundede buer passer best til hjerteformede ansikter fordi det gir dem et mer harmonisk preg.
  • Flate, lett buede øyenbryn passer best til ovalformede ansikter. De deler ansiktet inn i avsnitt og gjør det mer balansert.

Når vi blir eldre, begynner forbindelsesvevet i pannen å svekkes, og øyenbrynene synker. Hvis dette skjer, begynner noen å bruke botox for å endre posisjonen av øyenbrynene og virke yngre.

Hvilken øyenbrynform kler meg?
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Ikke alle solbriller er like Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

25.jun.2019

Tags: Solbriller

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Hvordan solbriller lages Hvordan lager en solbriller? Lær om hvilke materialer som brukes til å lage solbriller, og hvordan designere gjør om idé til faktisk produkt.

03.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter