10 tips til bruk av kontaktlinser

Hvilke kontaktlinser er tilgjengelige, hva kan de gjøre og hva er viktig for å kunne gi deg bedre syn?

Kontaktlinser og briller jobber bra sammen. For mange personer betyr de at de kan nyte mer visuell frihet, og kan leve en aktiv og dynamisk livsstil, f.eks under sport eller på ferie. De kan også skjule faktumet at du trenger resept, og gir deg et mer naturlig utseende – uhindret av briller. Vi har laget en liste med 10 tips for hvordan bruke kontaktlinser, og sørge for at øynene dine forblir sunne og uthvilte på lang sikt.

1. Hvilke kontaktlinser for hvem?

Først må du vite om resepten din kan korrigeres av kontaktlinser:

 

Kontaktlinser kan korrigere både nærsynthet (myopi) og langsynhet (hypermetropi)[Link zu anderem BV article], og også andre former defekte syn som astigmatisme og presbyopi). Men det er ikke mulig å integrere kompenserende prismer for å korrigere feiljustering av ett øye. Denne feiljusteringen kalles tilknyttet heterophori, og kan kun korrigeres av brilleglass.

 

Kontaktlinser kan kategoriseres etter myke og harde linser.

 

Myke kontaktlinser grupperes etter hvor lenge de kan brukes før de må erstattes. Detter er kjent som modalitet. Det er for øyeblikket 4 forskjellige modaliteter som foreskrives: daglige som brukes i én dag, to-ukers kontaktlinser, månedlige, 6-månedlig erstatning og kontaktlinser for utvidet bruk som kan brukes opptil 30 dager uten at du trenger å fjerne de.

 

Det finnes to hovedtyper harde kontaktlinser: standard harde kontaktlinser tilpasses øynene til brukeren og, avhengig av materialet, kan brukes i ett til to år. De brukes om dagen og tas ut om natten. Ortokeratologiske kontaktlinser brukes når du sover, og tas ut neste morgen.
I løpet av natten endrer disse kontaktlinsene formen til hornhinnen din, og lar deg bruke hvilke visuelle hjelpemidler du vil neste dag.

 

Akkurat som med briller, må man gå til en profesjonell for å få tilpasset kontaktlinsene. Optikeren din kan gi det detaljerte råd, og dere kan diskutere hvilke linser som best passer dine behov. De gir deg tips på hvordan anvende og fjerne linsene, og anbefale deg de beste måtene å rengjøre de på.

 

Pass på helsen din: som en bruker av kontaktlinser bør du gå til øyebehandleren din for regelmessig kontroll.  

Renslighet: førsteprioritet for de som bruker kontaktlinser!

2. Renslighet: førsteprioritet for de som bruker kontaktlinser!

Hvis du ikke rengjør brillene dine vil det påvirke synet ditt. Det kan være irriterende, men det er ikke skadelig. Slik er det ikke med kontaktlinser. Her er rengjøring og pleie førsteprioritet ettersom linsen sitter direkte på øyet. Uansett hvor åpenbart det høres ut, så er det viktig å vaske hendene før du setter på eller fjerner kontaktlinsene.

Vann fra kranen er ikke sterilt. Bruk derfor alltid en saltløsning til å renske kontaktlinsene og en egnet rengjøringsmetode til å rense både linsene og linseholder. Linseholderen bør erstattes med en ny hver måned. Toppen av beholderen for renseløsningen din må holdes bakteriefri til enhver tid. Den bør ikke komme i direkte kontakt med enten fingrene dine, eller kontaktlinsene. Bruk ikke rengjøringsmiddel for kontaktlinser etter utløpsdato. Rengjør og desinfiser kontaktlinsene dine umiddelbart etter fjerning, dette gjøres manuelt før du plasserer de i linseholderen.

Oppbevar alltid kontaktlinsene hygienisk i oppbevaringsløsningen i en egnet beholder. Erstatt løsningen etter bruk for å sikre at den er bakteriefri. Alt-i-én-løsninger kan brukes til rengjøring og oppbevaring av linsene. Det er viktig at du bruker riktige rengjøringsmidler for de spesifikke linsene dine, for å forhindre skadelige kjemiske reaksjoner.

Hvor lenge bør kontaktlinser brukes? Hva er bra for øynene?

3. Hvor lenge bør kontaktlinser brukes? Hva er bra for øynene?

Kontaktlinser bør ikke brukes hele døgnet. Gi øynene dine en pause og frisk luft. Eksperter råder som regel mot bruk av kontaktlinser i mer enn åtte timer.
Men det finnes ingen definitiv regel, ettersom brukstiden varierer etter person, og typen og kvaliteten på kontaktlinsen. Sørg for at du merker deg den spesifiserte brukstiden, instruksjoner for rengjøring og utløpsdato for å sørge for at linsene dine ikke irriterer øynene. Det er også best å sjekke oksygen-permeabiliteten til kontaktlinsene før du kjøper de, da dette er en bestemmende faktor for brukstiden. Dette indikeres av Dk-verdien (relativ dielektrisk konstant). Dette påvirkes av materialet og, til noen grad, også av temperaturen til kontaktlinsen. Spør optikeren din om råd.

Permanente kontaktlinser har blitt utviklet for personer som er allergiske mot visse linseløsninger. Oppklar med optikeren din om disse passer for deg – du vil tross alt bruke i 30 dager i strekk, også om natten. Du trenger ikke engang fjerne de for periodisk rengjøring og desinfisering.

Hvis øynene dine viser tegn på betennelse eller irritasjon, eller om du opplever smerte, fjern linsene og bruk brillene dine. Gjør det samme om du har høy feber eller en vond forkjølelse. Etter sykdommen er over, er det viktig at du spør legen din om du kan fortsette å bruke de samme kontaktlinsene, eller om du bør kvitte deg med linsene for å være på den sikre siden. Dette er spesielt viktig får de månedlige eller 6-månedlige erstatningene.

4. Tørre øyne eller belastning av øynene under bruk av kontaktlinse

Det er ikke å legge skjul på at linser tilbyr mer frihet og uavhengighet, men de forårsaker ett problem for mange brukere: tørre øyne. Her kan det hjelpe med øyedråper. Men ikke alle øyedråper egner seg. Spør optikeren eller øyelegen din om hvilke øyedråper som best passer bruken for dine kontaktlinser, og hvor ofte og hvor mye du bør bruke dem. Bytte til briller i korte perioder kan også gi lindring. For eksempel, på kvelden etter en lang dag på jobb: plasser kontaktlinsene dine i desinfiseringsløsningen i beholderen, og ta på deg brillene i stedet.  

Lagspill: ikke briller ELLER linser, men briller OG linser

5. Lagspill: ikke briller ELLER linser, men briller OG linser

Studiene våre hos ZEISS viser at flere og flere også liker brillene sine, og har ofte forskjellige stiler med resepten deres. Visste du at det finnes ZEISS-briller spesielt utviklet for å hvile øynene etter bruk av linser? ZEISS EnergizeMe-briller gir linsebrukere mer enn det de får fra vanlige briller. Deres innovative design er optimalisert for den visuelle oppførselen til linsebrukere, og for syn i en digital verden.  

6. Det motsatte gjelder også: sport/svømming/ferier – daglige linser er også et interessant alternativ for brillebrukere i visse situasjoner

Ved behov, kan brillebrukere også bytte til daglige linser uten problem – for eksempel, når de er på ferie eller deltar i sport. Her, igjen, vil optikere gladelig hjelpe førstegangs eller sporadiske linsebrukere når det kommer til å velge riktig kontaktlinse.

Linsebrukere trenger også solbriller.
Sørg for at du velger kontaktlinser med integrert UV-filter for å garantere at hornhinnen og innsiden av øyet ditt beskyttes mot skadelige UV-stråler. Og selv linsebrukere bør være forsiktige når det gjelder UV-lys: tilbyr ikke linser noe beskyttelse mot UV-stråling da du bare dekker deler av øyet. Solbriller er derfor også et behov for linsebrukere.  

7. Fargede kontaktlinser for spesielle begivenheter

Fargede kontaktlinser er en stor hit – enten med eller uten resept. Vil du tiltrekke deg oppmerksomhet med skarpe blå øyne på en spesiell begivenhet, eller stjele showet under et middagsselskap med forførende grønne øyne som perfekt matcher den flotte selskapskjolen din? Eller prikken over i-en på Halloween-kostymet ditt med lumske katteøyne? Alt er mulig med kontaktlinser. Vær modig – prøv det selv! Øyne sier mer enn tusen ord. Fargede linser trenger samme vedlikehold som klare linser: nøye rengjøring med egnet rengjøringsmiddel er viktig for øyehelsen.

Fargede kontaktlinser for spesielle begivenheter

8. Kontaktlinser om natten – hva sier ekspertene?

Det finnes netter som simpelthen ikke er tiltenkt søvn! Og det er da vi har en tendens til å glemme at vi fortsatt har i kontaktlinsene. Hvor i all verden skal vi gjøre av de i løpet av en fest som går langt utpå natten? Prøv å husk på øynene dine og dagen derpå, selv i situasjoner som dette. På dager – eller netter – som dette, er det best å bruke daglige kontaktlinser. Og, så klart, krever de samme nøye vasking av hender for å forhindre infeksjon. Men, smuss og tap av linsene er ikke store problemer med daglige linser. De kastes enkelt etter bruk og trenger ikke desinfiseres. Etterpå kan moteriktige briller med attraktive tynne linser være en fryd for øyet. Det er blandingen mellom briller og kontaktlinser som gjør det!

Kontaktlinser om natten – hva sier ekspertene?

9. Moderne syn i en digital verden – hva har endret seg?

En rask titt på e-poster eller WhatsApp-meldinger, se på en video på YouTube, digitale samtaler med en venn eller lese en bok på nettbrettet. Digitale enheter som smarttelefoner, nettlesere, osv. er nå en like stor del av hverdagen som vesker, aviser eller bilnøkler. Men dette er utfordrende for øynene våre. Disse digitale enhetene sees enten på nære avstander, nærmere enn avstanden vi knytter til bøker, og øynene våre må skifte mellom nær- og langsyn mye oftere enn tidligere. Det moderne synet som kreves i den digitale verden krever det aller meste av øynene våre. Og øynene til brukere av kontaktlinser er ikke et unntak. Briller kan tilby den perfekte hvilen! Bruk av smarttelefon, nettbrett eller lignende digitale enheter i lengre tid kan resultere i stressede eller overtrøtte øyne. Spesielt utformet til å møte behovene til brukere av kontaktlinser, ZEISS EnergizeMe-briller for linsebrukere tar i bruk spesialteknologi som kan gjøre det lettere å lese bøker og alle slags digitale enheter, og gjør de til en utmerket måte å forebygge digital belastning.  

10. Progressive kontaktlinser – mer enn en kraft i linsen

Presbyopi er en tilstand som påvirker de fleste av oss ettersom vi blir eldre. Vi trenger progressive linser som tilbyr støtte for nærsynthet, langsynhet og alt der i mellom. Her kan kontaktlinser, i dette tilfellet progressive eller multifokale kontaktlinser, være en god løsning. Flere versjoner er tilgjengelige. Den enkleste løsninger er ved å kombinere kontaktlinser for langsynthet med lesebriller. Eller ved å bruke monovisjonmetoden der ett øye korrigeres av en kontaktlinse for nærsynthet eller det andre øyet for langsynthet. Vane og hjernen tar seg av resten. Men, om det tredimensjonale synet kan lide noe, og forskjellen mellom synet på høyre og venstre øyet må ikke være for stor.

Det «samtidige systemet» baserer seg på kontaktlinser som kombinerer de individuelle kreftene for nær- og langsynthet i én enkel linse på en skiftende basis. Forskjellige design brukes. De to kreftene for nær- og langsynthet er alltid arrangert i sirkulære ringer på den progressive kontaktlinsen. Dette er utforminger der rekkevidden på avstanden er i midten og nær-sonen er på utsiden. Det finnes til og med linser med en ring for overgangssonen i mellom, eller med krefter som veksler ring etter ring. Begge krefter sees på likt. Hjernen venner seg til å se «riktig» bilde nært og langt unna.

Viktig å vite: prøv det og søk etter hjelp hos en spesialist. Ikke alle kan tilpasse seg denne typen linse.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

10 tips for sunne øyne Hvordan forhindre tørre øyne og øyeanstrengelse.

18.apr.2019

Tags:

Glaukom – alt du trenger å vite om den nest viktigste årsaken til blindhet Glaukom er en alvorlig øyelidelse som påvirker øyetrykket.

14.mar.2019

Tags:

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter