En treningsøkt for øynene dine

Øynene våre jobber hardt hver eneste dag. Hvorfor ikke ta en pause innimellom all jobbingen og utfør noen enkle øvelser som kan gi deg nytt og avslappet syn

Den moderne hverdagen vår krever en hel del av øynene våre. Dersom du jobber foran en datamaskin må øynene tilpasse seg forskjellige kontrast – og lysnivåer opp til 30 000 ganger om dagen. Dette er og også tilfellet for dem som driver mye med sport eller kjører bil mange timer om dagen. Da er det ikke rart at øynene våre av og til begynner å renne og bli røde og klø. I tillegg opplever man også ofte hodepine og spenning i nakken. Noen enkle og avslappende øvelser for øynene er kanskje veien til et godt syn uten plager.

I dagens samfunn sitter mer enn hver andre person foran en datamaskin på jobb. Nyere studier har vist at langvarig arbeid foran en skjerm kan påvirke synet negativt. Vanskeligheter med å se kontraster og forskjell på farger, samt problemer med å se klart på forskjellige avstander er noen av symptomene på stresset syn. Konstant og langvarig arbeid på nært hold kan til og med snevre ned synsfeltet ditt.

Noen raske og enkle øvelser kan kanskje hjelpe. Hvorfor ikke prøve? Her er en liste over de beste øvelsene:

Avslapningsøvelser

Komplett mørke
Sørg for at du sitter komfortabelt. Lukk så øynene og hold hendene foran øynene slik at det blir helt mørkt. Pust langsomt og kontrollert inn og ut i ca et minutt.

Muskeløvelser
Sett deg i en komfortabel stol og hold hodet rett fram. Hold hodet i ro og se så langt du greier i alle fire retningene; opp, ned, høyre og venstre. Se i hver retning i ca 4-5 sekunder og gjenta øvelsen 3 ganger. Det er viktig at du beveger øynene dine og ikke hodet.

Forsiktig massasje
En forsiktig massasje er veldig avslappende for øynene og musklene rundt øyehulen. Bruk tuppen av fingrene og masser forsiktig området under øyenbrynene – fra toppen av nesen til tuppen av øyenbrynene. Bruk sirkulære bevegelser.

Avstandsøvelser
Sitt rett i ryggen og strekk ut en arm framfor deg med tommelen pekende opp. Finn så fire ting å se på; nesetippen din, midten på armen din, tommelfingeren din og en ting som er langt unna. Se på hver ting i noen sekunder etter tur. Begynn med nesetuppen og jobbe deg lenger og lenger unna til du ser på lang avstand. Gjenta øvelsen 5 ganger.

Bedre evne til å se på nært
Hold høyre pekefinger opp foran øynene dine, ca 15-20 cm ut. Hold venstre pekefiner opp foran nesen ca 40-45 cm ut. Se så på høyre pekefinger til du ser den klart og tydelig og bytt så til venstre finger. Utfør øvelsen i ett minutt, ta en liten pause og gjenta på nytt. Gjør dette 3 ganger.

Sommerfuglen (for å hindre tørre øyne)
Hold hodet ditt rett og slapp av i alle musklene. Åpne og lukk øynene rolig og kontrollert ca 20 ganger – øyelokkene skal være like lette som vingene til en sommerfugl.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Ikke alle tilbud er hva det virker som

Det finnes dessverre noen useriøse aktører som tilbyr øye- og øyemuskeltrening av forskjellig sort – og som gjerne lover deg et liv uten briller. En til er sikkert: Det finnes ingen bevis basert på forskning som viser at slike metoder fungerer. Studier viser kun en minimal forbedring av skarpsynet på avstand. Det er mye viktigere å ha briller med brilleglass som er spesialtilpasset ditt syn og dine behov. Regelmessig synstest hos optikeren din er også viktig.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Er det skadelig å lese i dårlig lys? Det er en myte nesten alle har hørt: lesing i dårlig lys kan være skadelig for øynene dine. Heldigvis er dette er en myte som ikke stemmer.

16.okt.2017

Tags: Forebygging

Er gulrøtter bra for øynene? Det sies ofte at gulrøtter er bra for synet. Dessverre gjelder det bare i begrenset grad.

16.okt.2017

Tags: Forebygging

Derfor er godt syn så viktig Hvis en sans mangler, må de andre ta over jobben. Da spiller øynene en viktig rolle.

16.okt.2017

Tags: Forebygging

Medisiner kan skade synet Ved enkelte medisiner bør man være forsiktig. Under visse forhold kan de forårsake skader på øynene.

16.okt.2017

Tags: Forebygging

Liknende produkter