Er det skadelig å lese i dårlig lys?

Det er en myte nesten alle har hørt: lesing i dårlig lys kan være skadelig for øynene dine. Heldigvis er dette er en myte som ikke stemmer.

Vinteren er en fin tid å lese en god bok på med levende eller dempet belysning som gjør stemningen god. At lesing i dårlig lys kan skade øynene dine er en myte som på ingen måte stemmer. Men har du lesebriller er det en god idé å bruke dem.

Mange forskere er fortsatt uenig i spørsmålet om øynene blir skadet av å lese i dårlig lys. Det er ingen grunn til bekymring – forskning viser at dette ikke er skadelig på noen som helst måte. Men en ting er sikkert: lite lys når du leser gjør øynene mer sliten og kan føre til hodepine og røde øyne.

Hvorfor blir ikke øynene skadet av denne ekstra belastningen? For å få en god forklaring må vi vite hvordan øynene virker. Når øynene jobber i dårlig lys er det spesielt to deler som er ekstra aktive: muskelen som styrer størrelsen på pupillen, samt cellene i netthinnen som registrerer lys. I lite lys er disse lyssensitive stavene ekstra viktige. Øynene blir ikke permanent skadet av å disse anstrengelsene ettersom de kan slappe av så fort de er lukket.

Så dersom du er en bokorm har du ingenting å bekymre deg for. Et godt tips er å ta en pause i ny og ne og ”strekke” litt på øyene. Etter noen minutter vil øynene dine føles som nye og er klar for mange nye sider i boken din. Bruk gjerne en lesebrille dersom du har en.

Uansett om det er godt eller dårlig lys – holder du boken langt ut for å kunne se bokstavene så har du behov for lesebriller. Når man blir eldre vil linsen i øyet bli hardere og mindre elastisk. Dette vil igjen påvirke vår evne til å se klar på kort avstand. En lesebrille laget av en optiker kompenserer for denne manglende evnen og garanterer deg mange nye og gode lesestunder.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Er gulrøtter bra for øynene? Det sies ofte at gulrøtter er bra for synet. Dessverre gjelder det bare i begrenset grad.

16.okt.2017

Tags: Forebygging

En treningsøkt for øynene dine Øynene våre jobber hardt hver eneste dag. Hvorfor ikke ta en pause innimellom all jobbingen og utfør noen enkle øvelser som kan gi deg nytt og avslappet syn

16.okt.2017

Tags: Forebygging

Derfor er godt syn så viktig Hvis en sans mangler, må de andre ta over jobben. Da spiller øynene en viktig rolle.

16.okt.2017

Tags: Forebygging

Medisiner kan skade synet Ved enkelte medisiner bør man være forsiktig. Under visse forhold kan de forårsake skader på øynene.

16.okt.2017

Tags: Forebygging

Liknende produkter