Hvordan finner du en god optiker?

Vi vil fortelle deg hva som er viktig, fra første synsundersøkelse og helt fram til tilpasning av brillene.

Toppmoderne utstyr, utmerkede kvalifikasjoner, personlig konsultasjon og litt motesans – det er flere måter å identifisere en god optiker på. BEDRE SYN forklarer: Hva skiller en god optiker fra mengden – fra synsundersøkelse helt til brilletilpasning? Hvordan kan du finne optikere nær deg? Hvordan fungerer en synsundersøkelse? Hvordan oppnår du best mulig resultat?

Hva skiller en god optiker fra mengden?

Det er mange gode optikere, men alle har ikke samme kvalitetsstandard, samme filosofi eller samme spesialområde. Deres viten, utstyr og kvaliteten på konsultasjonen kan variere enormt. Samtidig, velge et nytt par briller og bestemme seg for å gå til en spesifikk optiker er alltid et veldig personlig valg – på lik linje med å velge en lege. Derfor bør ikke optikeren din bare være en ekspert på området, men også vennlig. Vi har satt sammen de viktigste punktene som vil hjelpe deg å finne en god optiker.

Få rede på ting per telefon

Så snart du har funnet en optiker du tror er hyggelig, f.eks. på Internett eller med søkefunksjonen vår, anbefaler vi at du først ber om opplysninger per telefon. Ved å prate med den potensielle optikeren din, vil du umiddelbart merke om «kjemien» stemmer, og om han eller hun tar seg tid til å svare på spørsmålene dine. Ta deg god tid, og vis hva du kan. Spør om hvilke systemer de bruker til å analysere en pasients øyne og tilpasse innfatning, f.eks. for refraksjon eller sentrering av brilleglass. Sammenlignet med mer tradisjonelle metoder, tillater innovative systemer betydelig nøyaktigere synsanalyse og tilpasning til brukerens øyne. Ikke avtal time hvis du føler at optikeren ikke har gitt gode nok svar på spørsmålene dine. Fortsett letingen til du finner en optiker som tar seg tid til å svare på alle spørsmålene dine.

Førsteinntrykket teller

Så snart du kommer inn i butikken, ta en kikk rundt omkring. Liker du den? Er stedet komfortabelt, rent og ryddig? Er dette et sted hvor du godt kunne tenkt deg å tilbringe en time eller to?

Hva betyr mest? – Tid

Det viktigste når du kjøper nye briller er å finne en optiker som tar seg god tid til og som gir deg detaljert rådgivning. Hvert øye er unikt, og briller av høy kvalitet er like unike som et fingeravtrykk. Det er mange faktorer som påvirker hvor bra du kan se med de nye brillene dine, og det gjør det enda viktigere å få en omfattende rådgivning og spørsmål-og-svar-runde med optikeren din. Det tar tid å finne det brilleglasset som passer best for deg – og optikeren bør være villig til å ta seg god tid. Hvis optikeren din virker stresset eller utålmodig, og kun bruker profesjonell sjargong som du ikke forstår, eller ikke forklarer hva de forskjellige tingene betyr, er det bedre at du avslutter konsultasjonen og finner en annen optiker.

1. Din sykehistorie (opprettelse av synsprofilen din)

Din sykehistorie (opprettelse av synsprofilen din)

Konsultasjonen bør begynne med en detaljert sykehistorie. En god optiker vil vite ting som: Hvor kommer du til å bruke de nye brillene dine? Er du på utkikk etter hverdagsbriller eller briller for jobben, kjøring eller spesialtilpassede synshjelpemidler? Forklar inngående hvordan du kommer til å bruke brillene. Har du noen øyesykdommer? Og hvis du allerede bruker briller: Hva er det du liker med de gamle brillene dine? Hva misliker du?

Glem ikke: Hvis du har på følelsen at optikeren din har det travelt, har du kommet til feil sted. En omfattende sykehistorie kan raskt ta et kvarter.

2. Øyemåling

Øyemåling

Når sykehistorien er over, begynner optikeren objektiv måling av øynene for å bestemme styrken. En god optiker bruker toppmoderne måleutstyr som i.Profiler®plus fra ZEISS. Her ser du inn i maskinen, og du behøver bare fokusere på et punkt i et bilde. Det er ganske enkelt, og på nesten null tid har du opprettet en profil for øynene dine som minner om et 3D-fingeravtrykk. På denne måten identifiseres hver minste optiske detalj av øyet ditt, inkludert uregelmessigheter, særheter, overflateegenskaper og hvor godt du ser om natten. Dette er viktige faktorer som spiller en nøkkelrolle ved valg av dine fremtidige brilleglass.

Subjektiv refraksjon

Selv om i.Profiler fanger opp øynenes minste detalj, er det nødvendig med en ekstra analyse for å fastsette hvor skarpt synet ditt er: subjektiv refraksjon. Dette begrepet referer til «tradisjonell» øyemåling utført av optikeren din. Linser med forskjellig styrke plasseres foran en innfatning, og det utføres en test for å finne ut hvor godt du ser med dem. Du er kjent med dette steget dersom du allerede har brukt briller. Optikeren stiller deg spørsmål som: «Er høyre eller venstre linse klarest?» og dette fortsetter til du er sikker på at du har oppnådd best resultat. Alternativt kan man også bruke «foropteret». Det minner om et enormt brillepar, med utskiftbare linser med forskjellige styrker som optikeren plasserer foran ansiktet ditt. Optikeren din trykker på en knapp for å endre linsene, i stedet for å plassere disse på prøveinnfatningen manuelt.

Husk: Hvis du ikke er sikker på hvilken linse som er best for deg, eller om du fortsatt ikke har et skarpt, klart syn, så vær ærlig! Fortell dette til optikeren. Ikke vær redd for at du bruker for lang tid. Husk: Hvert øye er unikt, noe som betyr at ting kan gå raskt for én person, men andre kan trenge mer tid. En god optiker vil la deg ta den tiden du trenger, fordi det er jobben hans eller hennes å bruke nøyaktighet og omhu for å finne de riktigee brilleglassene, slik at du kan nyte et enestående syn.

3. Valg av innfatning og brilleglass

Valg av innfatning og brilleglass

Så kommer delen alle ser mest frem til. Når alt kommer til alt, er briller også en motesak, og med tanke på det vide utvalget størrelser og farger som du kan velge mellom, er det ofte vanskelig å bestemme seg. En god optiker vet ikke bare hvilken innfatning som best kompletterer ansiktsformen din og brilleglassene, men kan også hjelpe deg å begrense det ned til mulige valg. Optikeren vil også vise deg hvilke innfatninger som best passer synsbehovene dine. For det de fleste dessverre er ikke klar over, er at ikke alle innfatninger passer alle brilleglass. Derfor bør optikeren gi deg rikelig med informasjon om forskjellige glasstyper, overflatebehandlinger og farger. En god optiker tilbyr også gode brilleglass av høy kvalitet. De utgjør tross alt den viktigste delen av brillene. Avhengig av de spesifikke synsbehovene dine og hvordan du kommer til å bruke brillene, foreslår optikeren passende alternativer, forklarer deg fordelene og gir deg detaljerte opplysninger, og kontrollerer at du kan nyte best mulig syn med de nye favorittinnfatningene dine. Noen ganger passer billigere brilleglass perfekt, som for eksempel et par lesebriller. En god optiker skiller seg fra mengden ved å forklare hvert enkelt trinn i prosessen, slik at du forstår hva de foreslår. Hvis du ikke forstår, må du ikke nøle med å stille spørsmål. Hvis optikeren ikke vil diskutere ditt valg av innfatning, eller selger deg brilleglass uten å forklare hvorfor det er de som passer best for deg, vil du tvile på vedkommendes profesjonalisme.

4. Tilpasse brillene

Tilpasse brillene

Det siste steget før du foretar kjøpet, er å få den valgte innfatningen tilpasset ansiktet ditt. Dette er ekstremt viktig siden ingen to ansikter er like: Alles nese, øyne og ører sitter på forskjellig sted, og alle øyne har forskjellig pupillavstand (PD). Selv det visuelle punktet, dvs. punktet hvor du ser gjennom glasset, varier fra person til person. Alle disse parametrene må måles, fordi det er den eneste måten for brilleglassprodusenten å lage persontilpassede brilleglass, og dermed garantere deg optimalt syn.

Garanti og service

Garanti og service

Spør om garantiperiode og hvor lenge de varer (f.eks.: «Kan jeg komme tilbake med brillene mine for å få de reparert?»), og når du blir spurt om å gjøre bestillingen, må du sørge for at du får en kvittering som angir alle tjenester og individuelle priser. En god optiker ønsker at du skal bli fornøyd med de nye brillene dine, og bør tilby å foreta nødvendige forbedringer og justeringer.

Henting av de ferdige brillene

Ved henting av brillene dine må optikeren sjekke et par ting, inkludert: Hvor godt ser du generelt? Er brilleglassene og innfatningen optimalt tilpasset? Et spesielt viktig spørsmål for personer som bruker varifokale briller: Er sentreringen perfekt? Sitter brilleglassene godt fast i innfatningen? Hvis ikke, må optikeren foreta noen justeringer. Det samme gjelder hvis du ser kanten på brilleglasset for tydelig når du bruker brillene, eller om brillene ikke er komfortable å bruke, eller om de legger for mye trykk på nesen eller bak ørene.

Hvis optikeren din har fulgt med på disse problemene, er du i gode hender og slipper å lete etter en annen optiker.

Hvordan oppnår du best resultat på synsundersøkelsen?

Mange brukere kjenner igjen følelsen: Du tar to synsundersøkelser på rad og får forskjellige resultater. Årsaken: Øynenes visuelle ytelse varierer i løpet av dagen. Vanligvis er det maksimale avviket 0,25 dioptre. Den objektive målingen med ZEISS i.Profiler®plus kompenserer for disse forskjellene, og integrerer dem i brilleglassets design med i.Scription®-teknologien. Men, for å sørge for at øynene dine greier oppgaven, får du her noen tips om hvordan oppnå best mulig resultat:

  • Prøv å være så avslappet og uthvilt som mulig når du tar synsundersøkelsen. Jo raskere du tar undersøkelsen om morgenen etter at du sto opp, desto mindre må øynene dine "arbeide".
  • Kontaktlinsebrukere bør bruke briller i stedet for kontaktlinser i 24 timer før testen. Kontaktlinser endrer formen på hornhinnen og påvirker dermed synsevnen din i løpet av synsundersøkelsen.
  • Gå ikke på tom mage eller når du er tørst. Næringsmangel eller dehydrering kan påvirke resultatet.
  • Diabetes kan føre til at ytelsen til øynene dine varierer vesentlig. Det er anbefalt at diabetikere får undersøkt øynene på forskjellige tidspunkter i løpet av dagen og, under visse omstendigheter, av øyelege.
  • Inntak av visse legemidler kan også påvirke hvor godt øynene dine fungerer. Avhengig av legemiddelet, anbefales det at du tar det etter synsundersøkelsen.
  • Hvis optikeren din ikke spør, bør du informere han eller hun om legemidler du tar, og om sykdommer som f.eks. diabetes.
  • Ta deg god tid til å få undersøkt øynene dine. En god optiker trenger omtrent én time til å fullføre synsanalysen, inkludert konsultasjonen.

Hvor ofte bør du undersøke øynene?

  • Voksne uten øyeproblemer eller øyesykdommer bør få øynene undersøkt med følgende intervaller: hvert sjette år for de mellom 20–39 år, annethvert til hvert tredje år for de over 40, og hvert eller annethvert år for de over 65.
  • Det anbefales at brillebrukere får undersøkt øynene hvert år hos optiker. Optikeren bør også sjekke brillene du bruker og justere dem ved behov. Uansett hvor gammel du er eller hvilke synsproblemer du har: Du bør alltid få øynene dine undersøkt for å se om synet ditt blir verre, eller om du merker at du lider av slitne øyne oftere enn vanlig.
  • Barn bør få undersøkt øynene regelmessig: Først når de er fra to til tre og et halvt år gamle, deretter før de begynner på skolen, og annethvert år frem til de blir voksne. På denne måten kan man fange opp tidlige varseltegn på synssvekkelser eller øyesykdommer. Premature barn og barn med foreldre eller søsken som lider av skjeling eller alvorlig synssvekkelse, bør få øynene undersøkt av øyelege regelmessig fra de er seks måneder gamle.  
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

For sterke, for svake eller dårlig tilpasset: hva kan feil brilleglass gjøre med øynene dine? Flere plager kan skyldes trøtte øyner

Forstå syn 20.mai.2019

Tags: Hos din optiker

Alt du behøver å vite om dine nye ZEISS presisjonsbrilleglass Bedre syn med eksakt riktige briller for både arbeid og fritidsaktiviteter
Sjekkliste for kjøp av nye briller Briller for nært eller langt, progressive briller,sportsbriller, lesebriller eller briller til arbeidet: hva trenger du å vite?

01.nov.2017

Tags: Hos din optiker

Råd for å velge optiker eller øyelege

16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Liknende produkter