Hvordan desinfiserer jeg brilleglassene og hvordan hindrer jeg at de dugger når jeg bruker munnbind?

COVID-19 pandemien har gjort hele verden oppmerksom på viktigheten av å vaske hendene. Men det er ikke den eneste grunnen til å ha god hygiene. For å hindre spredning av skadelige bakterier må du opprettholde en generelt god hygienerutine. BEDRE SYN forklarer hvorfor og hvordan du bør desinfisere brilleglass, smart-enheter, og andre berøringsenheter, og gir tips om hvordan du unngår at brilleglass dugger når du bruker munnbind.

Bakterier finnes over alt, inkludert på forskjellige overflater i hjemmet og på enheter vi bruker på daglig basis. Men det er ingen grunn til å bli engstelig, ettersom det er mulig å bli kvitt de fleste av dem med et par enkle hygienetiltak.

Å vaske hendene er en dokumentert praksis for å sikre renslighet, men det er ikke det eneste fornuftige tiltaket for å hindre spredning av skadelige bakterier. I husholdningen bør overflater som dørhåndtak, lysbrytere, kraner og disker holdes grundig rene og steriliserte for å unngå spredning av bakterier.

Andre ting som noen ganger neglisjeres fra vanlig rengjøring og sterilisering er personlige eiendeler som vi bruker og tar på konstant. Disse enhetene er ofte referert til som mye-berørte enheter, og inkluderer:

 • Smartenheter (mobiltelefoner, nettbrett og smartklokker) og datamaskiner (bærbare, skjermer og tastaturer)
 • Brilleglass
 • Bankkort
 • Bilnøkler, lommebøker og håndvesker

Hvorfor det er viktig å holde berøringsenheter rene.

Mye berørte enheter kan bli infisert av bakterier via direkte kontakt med hender som ikke er vasket ordentlig. Selv om du vasker hendene eller bruker sprit etter at du har besøkt offentlige områder som butikker eller offentlig transport, må du fortsatt desinfisere dine personlige mye-berørte enheter, ettersom du kan ha tatt på, og forurenset disse enhetene før du vasket hendene dine ordentlig.

Mye-berørte overflater har vist seg å spille en nøkkelrolle i overføringen av sykdomsfremkallende organismer, både direkte via overflate-til-ansikt og/eller kroppskontakt og indirekte ved forurensning av hender og etterfølgende kontakt med ømfintlige steder på kroppen (avhengig av viruset), inkludert nesen og øynene 1 2. Sykdomsfremkallende organismer er bakterier, virus eller mikroorganismer som kan fremkalle sykdom, og disse kan oppholde seg på overflater hvis de ikke blir ordentlig desinfisert. Vitenskapelige studier viser at virus som hepatitt A og rotavirus kan forbli infiserende på overflater i 2 måneder eller mer, mens respiratoriske virus kan være levedyktige i alt fra flere timer til mange dager. Viruset som forårsaker COVID-19 kan også overleve på overflater. World Health Organization (WHO) fastslår at nylige studier viser at viruset kan overleve i opp til 72 timer på plastikk og rustfritt stål, mindre enn 4 timer på kobber, og mindre enn 24 timer på kartong. Dette avhenger av en rekke faktorer (så som typen overflate, temperatur eller fuktighet i miljøet). 

Forskjellige forskningsprosjekter har blitt utført på bakterielt innhold på noen mye-berørte enheter, og disse kan gi oss en god forståelse for hvor skitne disse objektene kan bli:

Smart-enheter

Smart devices

Alle bruker vi smarttelefoner gjennom dagen. En undersøkelse ved et globalt teknologiselskap Asurion, anslo at gjennomsnittsamerikaneren tok på telefonen sin 96 ganger daglig.5 Dette betyr at det er mange muligheter for at bakterier overføres til smarttelefonen.

En studie ved et tysk universitet (Hochschule Furtwangen University) analyserte 60 smarttelefoner for bakterievekst og 100% av telefonene som ikke hadde blitt rengjort viste bevis for tilstedeværelse av bakterier i små mengder.4 Undersøkelsen indikerte at på en ikke rengjort 4 tommers berøringsskjerm var omtrent 60 mikroorganismer tilstede. Det er viktig å merke seg at ikke alle disse mikroorganismene var skadelige og/eller farlige. Imidlertid viser studien at en lite antall av noen potensielt farlige bakterier, så som Escherichia coli, ble funnet på berøringsskjermene og 50% av bakteriene ble identifisert som sykdomsfremkallende.

Hvis dette er tilfellet for smarttelefoner, gjelder det samme for nettbrett, smartklokker, dataskjermer, tastatur og bærbare datamaskiner. Av den grunn er det viktig å utvide våre gode hygienevaner til å omfatte å rengjøre smartenheter også.

Brilleglass

Eye glasses

Ifølge American Academy of Ophthalmology, kan visse skadelige, sykdomsfremkallende organismer, inkludert viruset som forårsaker COVID-19, spre seg gjennom øynene like gjerne som gjennom nese og munn. Selv om briller og solbriller ikke gir komplett beskyttelse for spyttdråper som kan overføre sykdomsfremkallende organismer, så kan de utgjøre et ekstra lag med beskyttelse. Hvis du lett tar på eller gnir øynene, kan briller også forhindre deg fra å gjøre dette, og således redusere overføringen av bakterier mellom hender og øyne.

På tross av at de gir deg et ekstra lag med beskyttelse, er brillene i en utsatt posisjon og i nærkontakt med hud, øyner, nese og munn. Du må også ta på og av brillene med hendene dine, noe som betyr at de blir håndtert ofte.

En forskningsstudie undersøkte bakterieinnholdet på brukte briller og analyserte effekten av å bruke ulike rengjøringsmetoder. I denne studien fant man at alle brillene var infisert med bakterier.3

Av denne grunn kan du anta at brilleglassene og innfatningene potensielt inneholder bakterier, og du bør absolutt rengjøre og desinfisere brillene regelmessig med rensemiddel for brilleglass.

Bankkort

Bank cards

Sedler og bankkort er også enheter som berøres ofte - og disse blir utvekslet mellom flere folk hver dag. Siden du ikke er den eneste personen som håndterer dine kontanter eller kort, pass på at du vasker eller desinfiserer hendene etter at du har håndtert sedler eller mynter, og at du rengjør kredittkortet etter at det er berørt av en butikkmedarbeider.

Det er enda enklere å unngå å håndtere disse enheten i det hele tatt, ved å bruke kontaktløse betalingsmetoder, så som "tæpping", eller skanning av en betalingsstrekkode med en betalingsapp for mobiltelefon.

Bilnøkler, lommebøker og håndvesker

Car keys, wallets and handbags

Tenk over rutinen din når du besøker butikken eller et kjøpesenter. Når du betaler varene, håndterer du lommebok og håndveske både før og etter at du gjennomfører betalingen. Betalingsprosessen involverer vanligvis å berøre sedler eller et kredittkort som har blitt håndtert av en butikkmedarbeider. Etterpå reiser du hjem i bilen og må ta på bilnøklene.

Dette involverer mye berøring og håndtering av forskjellige overflater og ting, noe som krever vask av hender eller sterilisering og desinfisering av tingene i etterkant.

De beste rensemetodene for berøringsenheter

De gode nyhetene er at såpe, alkoholbaserte desinfeksjonsmidler, og de fleste vanlige husholdningsrengjøringsprodukter vil generelt være ganske effektive i å rengjøre hender og hjem.

Rutinevasking er den beste måten å minimalisere spredning av bakterier. Vask alle overflater og ting som berøres ofte, daglig, og vask dem umiddelbart om de blir synlig skitne.

Hvordan rengjøre dine smart-enheter

Digitale enheter kan enkelt rengjøres med våtservietter som er laget for formålet.
Digitale enheter kan enkelt rengjøres med våtservietter som er laget for formålet.

Tørk kun av enhetene med skjermservietter som er designet spesielt til formålet, så som ZEISS smarttelefon-servietter. De hurtigtørkende, alkoholfrie serviettene er laget for å fjerne fingeravtrykk og skitt fra smarttelefonen eller andre enheter. Smart-enheten din bør rengjøres daglig, eller enda oftere, avhengig av graden av risiko den er utsatt for bakterier. Sjekk enhetens informasjon fra produsenten før du starter.

Her er hvordan du rengjør ipad-skjermer, mobiltelefoner, smartklokker og andre digitale enheter:

 1. Fjern enheten fra futteralet/dekselet.
 2. Fjern den brettede ZEISS smarttelefon-servietten fra pakken og kost lett bort støv og skitt fra skjermen med den brettede servietten.
 3. Fold deretter ut servietten og begynn og rengjøre skjermen og kroppen på telefonen/nettbrettet eller smartklokken med en sirkulær bevegelse. Pass på at du rengjør over hele overflaten på enheten.
 4.  Ladepunkter har en tendens til å samle mye skitt. Bruk serviettene for å rengjøre overflaten rundt disse punktene, og bruk deretter en liten kost eller en vattpinne for å forsiktig fjerne skitt fra disse områdene.
 5. Ikke glem å også rengjøre futteralet eller dekselet, avhengig av materiale. For de fleste deksler i hard-plast er det tilstrekkelig med såpe. Vent til dekselet tørker skikkelig før du plasserer smart-enheten inni det igjen.

God brillehygiene

Briller samler mye fett og skitt, og bør rengjøres hver dag.
Briller samler mye fett og skitt, og bør rengjøres hver dag.

Du bør rengjøre og sterilisere brilleglassene minst en gang til dagen, og etter at du har vært på et offentlig sted. Forsøk å rengjøre brillene regelmessig hvis du jobber på et kontor med andre personer.

Den beste måten å rengjøre brillene på, er med rensemiddel for brilleglass, så som brilleglasservietter eller rensespray og en mikrofiber-klut. En nylig studie viser at å rengjøre brilleglass med en cellulose alkohol eller alkoholfri rengjøringsserviett kan redusere dominante bakterier med opp til 99-100 %. 5 Våtservietter så som ZEISS brilleglasservietter kan effektivt rengjøre optiske overflater, inkludert brilleglass med belegg. De fuktige alkoholserviettene er designet for å gi en stripefri finish, uten risiko for skraper.

Hvordan rengjøre brilleglassene:

 1. Fjern ZEISS brilleglasserviettene fra pakningen med rene hender, og fold den ut.
 2. Hold brillene forsiktig i innfatningen.
 3. Bruk den sammenbrettede servietten til å forsiktig rengjøre for overflatestøv.
 4. Brett ut servietten og begynn å rengjøre brilleglasset med sirkulære bevegelser til det er rent.
 5. Lagre brillene i et beskyttende etui som er rent og fritt for støv.

Rengjøringsprodukter for bruk på enheter som berøres ofte

Artikkel

Anbefakte rengjøringsprodukter

Bilnøkler 

Husholdnings-våtservietter eller sprayCar keys

Lommebøker, bagger og håndvesker

Stoff-artikler kan maskinvaskes sammen med annen vask og vaskepulver. Lær-artikler kan tørkes av med en fuktig klut med såpe. Imitert lær kan tørkes av med våtservietter med alkohol. (Sjekk alltid produsentens merking først)

Smart-enheter som mobiltelefoner, nettbrett, smartklokker, bærbare datamaskiner og datamaskiner

Smarttelefon-servietter

Brilleglass

Brilleglass-rengjøringsservietter

Drikkeflasker

Maskinvask eller håndvask med flytende oppvaskmiddel

Hvordan unngå dugg på brilleglassene når du bruker munnbind

How to avoid foggy glasses when wearing a mask

Institusjoner som Sentre for sykdomskontroll anbefaler å bruke munnbind på offentlige områder for å sinke spredningen av bakterier og sykdommer. Men hvis du har på deg munnbind med briller, kan dette være ganske ukomfortabelt, og til og med stressende. Når du puster eller snakker, slippes varm luft ut gjennom toppen av munnbindet, og brillene dugger. Hvis du ikke vet hvordan du skal unngå at brilleglassene dugger når du bruker munnbind, kan du måtte unødig håndtere brillene, og du kan ende opp med å forurense dem. Heldigvis finnes det en løsning på problemet og du kan forhindre at brilleglassene dugger når du bruker munnbind.

Først av alt må du forsikre deg om at munnbindet passer godt, og at du tar det riktig på deg. Med rene hender, og før du går inn i offentlige rom, tilpass den bøybare metallstripen tett rundt nesepartiet. Hvis du har en hjemmelaget tøymaske, kan du bruke en piperenser eller myk wire sydd inn i stoffet for å forme munnbindet rundt den nedre delen av neseroten. En riktig tilpasning vil slippe ut mindre luft og minske kondenseringen på brilleglassene. Den mest effektive måten å hindre at brilleglassene dugger er imidlertid anti-dugg-spray eller sett.

Hvordan forhindre at brilleglassene dugger med munnbind, ved å bruke ZEISS antidugg-sett:

 1. Rengjør brilleglassene med brilleglass-spray eller våtservietter for å fjerne støv og skitt.
 2. Fukt den spesielle anti-dugg-kluten med ett eller to sprut av anti-dugg-sprayen.
 3. Gni kluten på begge sider av brilleglassene, til overflaten er jevnt dekket og helt tørr.
 4. Påfør et nytt belegg av anti-dugg hver 72 timer for å sikre optimal ytelse.
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Relaterte artikler

10 tips for sunne øyne Hvordan forhindre tørre øyne og øyeanstrengelse.

18. apr. 2019

Tags:

Glaukom – alt du trenger å vite om den nest viktigste årsaken til blindhet Glaukom er en alvorlig øyelidelse som påvirker øyetrykket.

14. mar. 2019

Tags:

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12. mar. 2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

6. jul. 2018

Tags: Solbriller

Relaterte produkter