Riktige brilleinnfatninger for barn

Det er aldri lett å ta beslutninger. Og det er ikke bare utseendet som teller i valget av brilleinnfatninger for barn.

Ifølge statistiske opplysninger trenger omtrent hvert femte barn briller. Ved første øyekast er det brillenes farge og hvor kule de ser ut, som er de viktigste faktorene ved valg av briller for barn. Når alt kommer til alt bør barnet ditt ha en god følelse overfor brillene. Uansett, som forelder bør du også ta hensyn til noen få andre detaljer når du skal velge ut brilleinnfatning til barnet ditt. Her er våre tips:

Briller som er egnet for barn

Så langt det er mulig bør du la barnet få bestemme hvilken brilleinnfatning som er den riktige for ham eller henne. Hvis fargen er den rette, vil barnet motiveres til å bruke brillene og være stolt av dem. Brilleinnfatningens utseende bør passe til barnet, og de bør gi barnet en god følelse når det har dem på, ikke følelsen av at de er noe fremmed og rart. I bunn og grunn har barn de samme forventningene til brilleinnfatninger som de voksne har. Mer avgjørende er imidlertid passformen. Briller for barn bør være komfortable å ha på og alltid sitte god, uten at de sklir. Dette er et særdeles viktig kriterium for spedbarn eller smårollinger.

Den rette passformen

Brilleinnfatningen bør verken være for stor eller for liten, og brillene bør heller ikke legge begrensninger på barnets bevegelsesfrihet. Størrelsen på brillene avhenger av størrelsen på øyenhulen og avstanden mellom barnets øyne. Det er også viktig at brillene ikke presser mot barnets kinn og forårsaker trykkmerker og ubehag. I tillegg bør de ikke være høyere enn øyenbrynene og ikke bredere enn ansiktet. Generelt sett: Jo mindre innfatningen er, desto mer sannsynlig er det at den ikke er til bry for barnet. Samtidig bør brillene være store nok til at barnet kan se problemfritt og godt i alle retninger. Og brillenes midte må justeres i forhold til pupillenes midte. Det å kjøpe briller som er så store at barnet på sikt vokser seg inn i dem, er absolutt ikke å anbefale.

Prinsipielt må briller for barn sentreres like presist som briller for voksne. Selv små tilpasningsfeil svekker brilleglassenes yteevne betraktlig. Normale brilletilpasningsmetoder forårsaker vanligvis at brilleglassene taper 40% eller mer av deres optiske effektivitet.

Materialer

Materialet som brukes til brilleinnfatningen, bør være egnet for barnets naturlige trang til å bevege seg, hvilket innebærer at den bør være robust, lett og ikke kan knekke.

Noen barn lider av allergier, særlig mot nikkel. Brilleinnfatninger som er laget av ren titan, er et godt valg for dem. Det lette materialet er svært robust, og alle hudtyper tolererer det meget godt. Et ekstra, anti-allergisk belegg minimerer risikoen for en allergisk reaksjon. Når du kjøper, forsikre deg om at brillen bærer merket "made of pure titanium!"

Bøyler og nesebroer

En del av brilleinnfatningen som du bør legge ekstra merke til, er bøylene, og det gjelder ikke bare hvis du har svært aktive barn eller smårollinger. Bøylene bør ikke presse ubehagelig mot tinningen, og brillene bør bli værende i korrekt posisjon. Fjærhengslene er svært robuste og sikrer at innfatningen har en lang levetid. Det å bøye brillene fra hverandre kan ikke skade disse barnebrillene.

Sportsbøyler kan også være en mulighet. Slike bøyler er fleksible og tilpasser seg perfekt til barnets ører. De bør rekke til øreflippen og ha et mykt plastikkbelegg.

Nesebroen for barnebriller bør ha en så stor kontaktflate som mulig. Jo mindre barnet er, desto viktigere er dette, da små barn ikke har en veldefinert neserygg som brillene kan sitte på. Vekten av brillene fordeler seg også bedre. Gel-pads er en ny egenskap som gjør at brillene sitter ekstra mykt på barnets nese.

Sportsbriller for barn

Ballsport eller judo stiller barnebriller overfor særlige utfordringer. Raske bevegelser gjør at vanlige brilleinnfatninger fort sklir og forårsaker ubehag. Mange gode briller for barn er allerede egnet for sportsbruk. Det finnes også spesielle sportsbriller for barn som, avhengig av modellen, fullt og helt er laget av plast og med bøyler som ikke har hengsler. En elastisk stropp på bøylene som man fester bak hodet, kan også sørge for at brillene sitter sikkert.

Hvis barnet ditt er en ivrig svømmer, kan det lønne seg å kjøpe svømmebriller med styrke.

Sist, men ikke minst

Tålmodighet er nødvendig når man kjøper briller, men like mye i etterkant. Smårollinger og spedbarn i særdeleshet trenger tid før de lar brillene bli sittende på nesa. Du har lykkes når barnet ditt bruker brillene med glede, forstår hvorfor det er nødvendig, og er stolt av å bruke dem. Sørg også for at du drar nytte av de tjenestene som optikeren din kan by på. En profesjonell rensing av barnebriller i et ultrasonisk bad, eller en tilpasning av brillene, sørger for å holde dem i god stand og bidrar til at barnet alltid kan se ordentlig. Som regel er slike tjenester gratis.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

Hjelp, trenger barnet mitt briller? Hvorfor det er så viktig at spedbarn og barn gjennomfører regelmessige synstester.

16.okt.2017

Tags: Barnebriller

Liknende produkter