Tips for brillekjøpet: Slik finner du riktige briller

Det er to ting som er viktige når du skal kjøpe nye briller: Optimalt og uanstrengt syn, og et bra utseende.

Å gjøre et bevisst valg ved anskaffelse av nye briller betyr ikke bare at de ser fine ut, men også at de gir uttrykk for og blir en del av din personlighet. I dag er det en selvfølge at selve brilleglassene skal gi brukeren optimalt syn. Optikeren hjelper deg å velge den riktige brilleinnfatningen som passer optimalt, og hjelper deg dessuten å tilpasse brilleglassene slik at de passer perfekt til dine behov.

Noen ganger er det ingen andre alternativer enn å anskaffe nye briller. Ikke bare fordi synet forandrer seg, men også fordi motebildet stadig utvikler seg, eller fordi du trenger et ekstra par briller til spesielle aktiviteter. Eller rett og slett fordi de gamle brillene er slitt ut. Men med dagens brede utvalg er det ingen enkel sak å kjøre nye briller og brilleglass. Gode optikere tilbyr kundene nå et uendelig stort utvalg av ulike modeller og egenskaper. Men de som vet hva de leter etter, vil lett finne de perfekte brillene.

Bruksområdet for de nye brillene

Når du skal gå til anskaffelse av nye briller, er det et viktig kriterium hva brillene skal brukes til. Det kan være svært forskjellig fra bruker til bruker. Et av de første spørsmålene du bør stille er: Hva trenger jeg faktisk brillene til, og når bruker jeg dem mest? En som sitter foran dataskjermen hele dagen trenger andre briller enn en som jobber utendørs eller en som trenger brillene til sport. Jo mer informasjon du gir din optiker – og en god optiker stiller alltid mange spørsmål – jo enklere blir det å finne riktige briller. Man kan gjerne sammenligne kjøpsprosessen med å kjøpe en ny bil, i det du lar optikeren vise og forklare deg alle egenskaper som kan være til fordel for deg.

Den nyeste teknologien

Et annet faktum ved kjøp av briller: Jo bedre man tilpasser brillene til den enkelte brukeren, jo bedre resultater oppnår man når det gjelder synskvalitet, brukeregenskaper og brukertoleranse, for eksempel i form av progressive brilleglass. Konseptet minner om en skreddersydd dress som tilpasses nøyaktig etter dine mål, i motsetning til masseproduserte ferdigdresser. Det kan hende sistnevnte passer perfekt, men det vil være en tilfeldighet. Innovativ, moderne teknologi som i.Scription® fra ZEISS, ZEISS Progressive Individuell 2 eller ZEISS synsanalyse, bidrar alle til å gi deg briller som er individuelt tilpasset til deg.

Den nyeste teknologien

Velg dine brilleglass

Så snart du har funnet en optiker, vil det være naturlig å kikke rundt i butikken etter en fin brilleinnfatning. Men husk at ikke alle brilleglass passer til alle typer innfatninger. Derfor vil det ofte være smart å velge brilleglassene først. Hvis du er ute etter forbedret og uanstrengt syn, er det selvsagt brilleglassene som er den viktigste komponenten i brillene.

For å kunne stole på at brillene gir deg optimal synshjelp, må du først og fremst velge riktige brilleglass. Tidligere var mineralglass det vanligste materialet til fremstilling av brilleglass. I dag er brilleglass av plast mer og mer vanlig. Denne utviklingen gir noen viktige fordeler: Brilleglassene er sterkere, slik at de reduserer faren for skader pga. brudd. Spesialplast i høy kvalitet og godt overflatebelegg beskytter mot smertefulle trykkmerker og riper. Men det er også andre viktige aspekter ved valget av perfekte brilleglass: Bortsett fra den vanlige enheten dioptri, er det andre viktige faktorer som refraktiv indeks for materialet (viktig for tykkelsen på glasset), såkalt asfærisk design (reduserer forvrengningen ved kanten av glasset), antirefleksegenskaper, herdekvalitet og bruddstyrke. Ytterligere belegg ller overflatebehandling på brilleglasset kan bidra til å gjøre brilleglassene enda enklere. Hvorfor ikke forsøke for eksempel et vannavstøtende eller antistatisk overflatebelegg?

Vårt tips: Brilleglassene bør i det minste ha et godt antirefleksbelegg. Reflekser fra briller er svært distraherende ute i solskinn, ved bilkjøring om natten eller ved arbeid foran PC-en. Antirefleksbrilleglass gjør at brukeren nesten glemmer at han eller hun bruker briller.

Kanskje vurderer du å kjøpe tonede eller fargeskiftende brilleglass. Men vær på vakt: Det er store kvalitetsforskjeller når det gjelder fargeskiftende brilleglass. Den avgjørende faktoren ved anskaffelsen er hvor raskt de såkalte fotokromatiske brilleglassene reagerer på endringer i lysforholdene, altså hvor raskt de blir klare igjen innendørs og hvor raskt de blir mørke, nærmest som solbriller, ute i solen eller i annet sterkt lys. Det er også avgjørende at brilleglassene gir 100 % beskyttelse mot UVA- og UVA-stråler.

Velg dine brilleglass

Brilleinnfatningen

Når det gjelder brilleinnnfatningen, vil optikeren gjerne forhåndsvelge noen modeller som kan være passende, ettersom han eller hun kjenner best til sitt eget produktutvalg og dermed kan lede deg gjennom labyrinten av produkter og tilbud. Men gi tydelig uttrykk for dine preferanser med henblikk på farge, materiale og pris allerede fra begynnelsen. Det viktigste å huske på er at de nye brillene må passe til ansiktsformen din og være kompatible med brilleglassene du har valgt.

En tommelfingerregel: Mennesker med rundt ansikt bør velge en kantete innfatning, mens personer med kantete ansikt bør velge en rund innfatning. Personer med ovale ansikter har det enklere: De kan velge begge typer form. Personer med trekantet eller hjerteformet ansikt vil vanligvis bli rådet til å velge en diskret, ovalformet brilleinnfatning.

Vårt tips: Ta med en person som kjenner deg godt når du skal velge brilleinnfatning. Det kan være til stor hjelp å høre andres meninger. For folk som nesten ikke kan se uten brillene sine, er det flere muligheter: Du kan enten be optikeren om halve briller eller kosmetiske briller, sette inn endags-kontaktlinser eller få tatt et digitalfoto av deg med de potensielle nye brilleinnfatningene, som du så kan vurdere på dataskjermen.

Et annet aspekt ved valget av brilleinnfatning er materialet som brukes. Vekten på brillene vil selvsagt også spille en avgjørende rolle ved valget. En ny brilleinnfatning bør kjennes behagelig fra det første øyeblikket du prøver den. Hvis du lider av allergi, er det dessuten svært viktig at du forhører deg om materialsammensetningen i brilleinnfatningen.

Ytterligere bistand etter anskaffelsen

Vanligvis tar det rundt to uker før du kan hente de nye brillene. Når du henter dem, vil optikeren sjekke at de sitter komfortabelt. Da er det viktig å gi god tilbakemelding.

Vårt tips: Sjekk selv at de nye brillene sitter komfortabelt. De bør ikke virke forstyrrende på nesen, i tinningen eller rundt ørene.

Prinsippet "out of sight, out of mind" gjelder overhodet ikke for optikere. Ofte kan det være nyttig å gå tilbake til optikeren en eller to uker etter man har fått de nye brillene, slik at det kan gjøres eventuelle finjusteringer. En god optiker vil alltid være glad for å gi råd og hjelp når du trenger det.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvordan finner du en god optiker? Vi vil fortelle deg hva som er viktig, fra første synsundersøkelse og helt fram til tilpasning av brillene.

08.des.2017

Tags: Hos din optiker

Sjekkliste for kjøp av nye briller Briller for nært eller langt, progressive briller,sportsbriller, lesebriller eller briller til arbeidet: hva trenger du å vite?

01.nov.2017

Tags: Hos din optiker

Råd for å velge optiker eller øyelege

16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Carl Zeiss Vision - regn med å få noe ekstra hver gang I mer en 160 år har Carl Zeiss' nyskapende drivkraft vært med på å forbedre optikkens verden

16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Liknende produkter