Hvilke briller er rett for meg?

Det finnes innfatninger for alle typer ansikt.

Fra briller med katteøyeform til nerdete briller eller briller uten innfatning – med et såpass stort og variert utvalg innfatninger, er det ofte vanskelig å bestemme seg for hvilken design som er finest på deg. BEDRE SYN har noen tips som kan hjelpe deg til raskt og enkelt å finne ut hvilken ansiktstype du har, og hvilke brilleglass, innfatninger og farger som passer best for deg.

Her ser du hvordan du finner ut hvilken ansiktstype du har

Ved første øyekast er det ikke alltid så lett å finne klart ut hvilken ansiktsform du har – vanlige kjennetegn kan se forskjellig ut fra ansikt til ansikt. En persons ansiktsform endrer seg ofte i løpet av livet, som f.eks. når man går ned i vekt. Her er en lett måte å finne din egen ansiktstype på hjemme hos deg selv: Begynn med å stå foran speilet og se rett frem. Bruk så et hårbånd til å dra håret bakover. Ved å ta håret helt vekk fra ansiktet ser du ansiktsformen din bedre. Hårlinjen din markerer ansiktets øvre kant, og haken den nedre. Ørene dine regnes ikke som en del av ansiktsformen. Alternativt kan du tegne omrisset av ansiktet på speilet med en vannløselig blyant. Hvis du ikke har noe speil, kan du bruke et bilde av deg der du ser rett frem (f.eks. en selfie på smarttelefonen). Nå kan du sammenligne og spørre deg selv: Hvilke av følgende former likner mest på ansiktet mitt?

Det finnes også en lettere måte: Bare bruk ansiktsgjenkjenningsverktøyet til ZEISS.

Hvilken ansiktsform har jeg?

Ved å bestemme ansiktsformen blir det lettere å finne den perfekte innfatningen. Ansiktsformer kan deles inn i seks forskjellige kategorier:

1. Ovale ansikt

Ovale ansikt

Et ovalt ansikt fungerer med de fleste typer briller og innfatninger. Et ovalt ansikt har myke, harmoniske konturer, liten panne, en lett avrundet hake og fremtredende kinnbein. Det er den «ideelle» ansiktsformen for briller, fordi nesten hver utforming og størrelse fungerer godt med et ovalt ansikt.

Hvilke briller kler en oval ansiktsform?
Nesten alt ser bra ut – firkantede briller, runde briller, lite iøyenfallende briller uten innfatning, eller mer oppsiktsvekkende innfatninger (som katteøyne- eller nerdebriller med vid innfatning) og spesielle utforminger.

2. Runde ansikt

Runde ansikt

Myke, flate konturer, brede, fremtredende kinnbein er det som preger denne ansiktsformen. Runde ansikter er litt kortere og fyldigere enn ovale ansikter.

Hvilke briller kler en rund ansiktsform?
Lite iøyenfallende, tynne innfatninger som ikke trekker oppmerksomheten mot ansiktets bredde, vinklede innfatninger (som f.eks. firkantede eller rektangulære innfatninger) eller bredere innfatninger som understreker ansiktskonturen. Nylor eller hele innfatninger med farget, diskré nedre kant, er også et godt alternativ for et rundt ansikt.

3. Hjerteformet eller trekantet ansiktsform

Hjerteformet eller trekantet ansiktsform

En hjerteformet eller trekantet ansiktsform har en stor panne, fremtredende kinnbein og en spiss hake.

Hvilke briller kler et hjerteformet ansikt?
Mindre iøyenfallende, tynne, hele innfatninger, katteøyne, ovale eller runde innfatninger passer best. Disse innfatningene kler et hjerteformet ansikt godt fordi brilleglassene er smale nederst og blir bredere lenger opp, noe som gir en pen, harmonisk kontrast til pannen.

4. Lang eller rektangulær ansiktsform

Lang eller rektangulær ansiktsform

Med en lang eller rektangulær ansiktsform, menes at en persons kinnbein, panne og kjeve ser litt bredere ut og at ansiktets sider danner rette, loddrette linjer.

Hvilke briller kler lang ansiktsform?
Du bør kanskje vurdere ovale og runde innfatninger, kurvede innfatninger og briller uten innfatninger, fremtredende hele innfatninger, tykke innfatninger og briller med et bredt nesestykke og lave brillestenger. Fremtredende innfatninger gjør at et langt ansikt ser kortere ut. Større brilleglass bryter også de lange ansiktstrekkene dine, og gir en estetisk optisk effekt.

5. Firkantet ansiktsform

Firkantet ansiktsform

Et firkantet ansikt er ganske likt et langt ansikt, bortsett fra et det er litt kortere og bredere. Sidene av et firkantet ansikt danner også rettvinklede linjer. Haken, kjeven og pannen er fremtredende og personen har som oftest høye kinnbein.

Hvilke briller kler en firkantet ansiktsform?
Her bør du velge innfatninger som forlenger ansiktet ditt, som diskré briller uten innfatninger, runde innfatninger med flate konturer eller runde, kurvede briller. Runde innfatninger gir en pen kontrast til den firkantede ansiktsformen, med en estetisk tiltalende effekt. Briller med brede brillestenger er et utmerket valg fordi de understreker ansiktsformens lengde. På grunn av brukerens høye kinnben, er tynne brilleglass vanligvis best, da tykke brilleglass lett kan dekke dem.

6. Trapesformet ansiktsform

Trapesformet ansiktsform

Smal form oppe, bred nede: I et trapesformet ansikt er området rundt pannen og tinningene smalere enn det markerte området rundt kinnbena og kjeven.

Hvilke briller kler trapesformet ansiktsform?
Det beste er briller med fremtredende kanter som understreker ansiktets øverste tredjedel, som f.eks. markant øvre innfatning med fargestigning eller bredere innfatninger. På denne måten ser de smale tinningene bredere ut og ansiktstrekkene utjevnes. Innfatninger med brillestenger så høyt oppe som mulig, oppnår samme effekt. Med trapesformet ansiktsform bør man gå for katteøyne- og sommerfuglbriller, halv og hel innfatning med fremtredende øvre kant.

Som med alle anbefalinger, bør du være oppmerksom på følgende når du leter etter den riktige innfatningen: Unntaket bekrefter regelen.

For mange er en klesstil som krasjer, akkurat det de er ute etter, eller kanskje de vil ha briller som passer en viss klesstil – og dette betyr at det plutselig er flere kriterier som må overveies. Den beste løsninger er å prøve den innfatningen som tiltrekker oppmerksomheten din, mens du samtidig tar hensyn til optikerens erfaring og råd.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Hvordan øyenbryn påvirker ditt valg av briller

Øyenbryn gjør en persons ansikt unikt. Så sørg for at du finner briller som matcher dem! Øyenbrynenes form, og avstanden mellom dem og øynene, påvirker hvilken innfatning som passer best for deg. Innfatningens øvre kant bør være parallell med øyenbrynene dine uten å skjule eller avskjære dem. Dermed passer brillene helt perfekt til ansiktet ditt, og framhever øynene.

Men igjen, unntaket bekrefter regelen. Ofte forsvinner øyenbrynene bak tykke, trendy innfatninger eller store brilleglass. I slike tilfeller bør du sjekke om innfatningen dekker øyenbrynene dine helt for å sikre et harmonisk utseende.

Fargen på innfatningen

Vintertypen

Vintertypen

Vintertypen har en hudfarge som rangeres fra oliven til mørkebrun, eller veldig lys hud med blå skinnende undertone. Asiatere og middelhavstyper passer i denne kategorien. Vintertyper har normalt mørkt eller sort hår, og de med lysere hudfarge ser fort bleke ut uten sminke. Fremtredende eksempler på vintertyper er skuespillerne Zooey Deschanel og Elizabeth Taylor, eller Johnny Depp. Vintertypen har hasselnøttbrune, blå eller grønne øyne.

Anbefalte farger:
Klare, sterke og kjølige farger som sort, hvit, grå og blå, passer bra for denne typen. Sølv er også ideelt.

Vårtypen

Vårtypen

Vårtypen har ferskenfarget hud med gyldne fregner, som f.eks. skuespillerinnen Nicole Kidman. Vårtyper har ofte blondt eller jordbærblondt hår, øynene deres kan være blå, blå-grønne, grønne, grønn-brune eller gylden-grønne.

Anbefalte farger:
Følgende farger kompletterer vårtyper: naturlig hvit, kremet beige, syrin, lakserød, cyan, roserød eller varme brune toner, samt gull, kobber og bronse. Vi anbefaler gullfargede, beige, røde eller lysebrune innfatninger.

Sommertypen

Sommertypen

Denne typen har vanligvis askeblondt hår og lyse blå, brune eller grå øyne. De har en lett, rosa, pastellfarget hudfarge. To typiske eksempler er Hollywood-stjernene Gwyneth Paltrow og Brad Pitt.

Anbefalte farger:
Optimale farger for sommertypen er kjølige og intense farger som ikke er for fargerike eller mørke, som grå-blå, rose-rød, rød sølvgrå og pergament-hvit. Rose-rød, lyseblå eller lilla er fine farger for brillene.

Høsttypen

Høsttypen

Høsttypen har gylden, elfenbenshvit eller ferskenfarget hud – tenk på Florence Welch, vokalisten fra Florence + the Machine, eller skuespillerinnen Julia Roberts. Mange høsttyper har fregner, rødt hår med gyldent skjær og mørkebrune, grønn-brune eller grønne øyne.

Anbefalte farger:
Jordfarger er ideelle for høsttypen, som brune, oransje og mørkegrønne farger, samt dype toner rød, elfenbenshvit og vanilje.
Gull, bronse og kobber er også gode valg. For brillene dine bør du vurdere gull og naturlige farger, etter som dette kompletterer hudfargen din, øynene dine og håret ditt.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Livet har mye å by på – til bare å se det gjennom ett par briller Hvis du er som folk flest, har du sannsynligvis mer enn ett par sko i skapet - men har du et par ekstrabriller?

16.okt.2017

Tags: Hos din optiker

Liten stilguide med stort perspektiv: Briller og mote – et uslåelig team Med disse tipsene har du utseendet med deg ved alle anledninger.

16.okt.2017

Tags: Brillemote

Disse brilleinnfatningene ligger foran resten av flokken Hvilke innfatninger er trendy i år? Og hva passer de best til?

16.okt.2017

Tags: Hos din optiker Brillemote

Brillene speiler ens personlighet Valg av briller handler om mer enn rent formelle kriterier - det er også et spørsmål om type.

16.okt.2017

Tags: Brillemote

Liknende produkter