Hvordan solbriller lages

Hvordan lager en solbriller? Lær om hvilke materialer som brukes til å lage solbriller, og hvordan designere gjør om idé til faktisk produkt.

Hver solbrillekolleksjon starter med en idé. Siden kildene til inspirasjon er uendelige, kan idéer stamme fra svært mange påvirkninger. Mange designere henter inspirasjon fra natur, kunst, arkitektur eller (pop)-kultur. Vanligvis har designeren en ide om den spesielle «følelsen» et nytt par solbriller skal gi. For å fange denne «følelsen», som også kan betraktes som humør eller en stemning, kan designeren samle idéer, utkast og inspirasjon på et såkalt moodboard, som senere vil hjelpe designeren å få det design de ønsker.

I mange tilfeller får designeren innspill fra en produktansvarlig. Fra et forretningsperspektiv er jo hovedårsaken til å designe et nytt par solbriller, et tydelig behov. Hvilke typer solbriller trenger målgruppen? Spesielle solbriller på vinteren? Solbriller for et rundt ansikt? Eller kanskje søte solbriller som små barn vil like? Ideelt samarbeider produktansvarlig og designeren på veien fra en idé til lanseringen av en ny kolleksjon.

Utforming av designersolbriller

Når designeren har funnet inspirasjonen han eller hun trenger, begynner de å lage utkast. Alle designere angriper dette ulikt. En designer som er lidenskapelig opptatt av retrosolbriller, vil kanskje se på forskjellige solbriller fra 80-tallet for å få en følelse av moten på den tiden. En designer som satser på å designe solbriller for barn, kan hente inspirasjon fra sine egne barndomsminner.

Utforming av designersolbriller © La Giardiniera

Når utkastet er ferdig, vil designeren sørge for at han eller hun får en første prototype. Dette oppnås vanligvis gjennom omfattende håndarbeid. Avhengig av materialet, skapes prototypen gjennom fresing og filing. Når prototypen er tilstrekkelig modellert, blir den 3D-skannet, og de neste trinnene i designprosessen gjøres via CAD-programmer (dataassistert konstruksjon).

Hva er de mest populære materialene å bruke i solbriller?

Det finnes en rekke materialer en kan lage solbriller av. Noen innfatninger er laget av metall, andre er laget av plast og noen er til og med laget av tre.

De fleste innfatninger for briller er laget av injisert plast eller acetat. En stor forskjell er måten disse solbrillene produseres på. Plastsolbriller støpes, mens acetatinnfatninger skjæres ut av acetatplanker. Acetat er et materiale laget av bomull. Det tørkes og males til cellulosepulver som behandles med syre for å lage råmaterialet som deretter presses inn i acetatplanker.

Utforming av designersolbriller © Sophie Hemels for Dick Moby

En av våre partnere, Dick Moby, spesialiserer seg på bærekraftige materialer for å lage (sol)briller. Dette forteller de om arbeidet sitt:

«Hos Dick Moby foretrekker vi å bruke bioacetat i stedet for normal acetat. Siden det allerede er nok skadelig plast i verden, satser vi på å lage briller fra plantebasert acetat som er lettere biologisk nedbrytbart enn normal acetat. Hovedforskjellen er at bioacetat er laget uten bruk av råolje eller giftige myknere.»

Virkelig unike solbriller

Noen designere er fast bestemt på å koble funksjonalitet og design. Vår partner Chrome Hearts for eksempel behandler solbriller som smykker og legger vekt på kunstnerisk produksjon. De sier:

«Å være i forkant med teknisk innovasjon i materialer og produksjon er avgjørende for vårt omdømme. Chrome Hearts er anerkjent i bransjen for å bruke materialer av høyeste kvalitet, fra tre og metall til edelstener i vår omfattende produktlinje. I kategorien briller bruker vi det samme. Som smykker og tilbehør, er brillene håndlaget og behandlet på samme måte som et fint smykke.»

Virkelig unike solbriller © Ovvo Optics

Det er flere tilnærminger til det å lage solbriller. Hver eneste en er like unik som hver solbrillekolleksjon. De ulike kreative tilnærmingene i å lage solbriller sikrer et stort utvalg av resultater som forbrukeren kan velge mellom.

Intelligente solbrilleglass som går fra mørke i svakt lys, til enda mørkere i sterkere lys.
Finnes i fire trendy farger: brun, grå, pioneer og blå.


Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Historien om fasjonable solbriller Hvert tiår har sin egen signaturstil.

03.jul.2018

Tags: Solbriller

Raskt mørke. Raskt klare. Fargeskiftende glass fra ZEISS Ute i solen eller innendørs: Perfekt syn døgnet rundt med PhotoFusion fargeskiftende brilleglass fra ZEISS.

24.nov.2017

Tags: Solbriller

Ikke bli blendet Solbriller er et pent tilbehør men det viktigste er at de beskytter øynene dine mot UV-stråler.

16.okt.2017

Tags: Solbriller

Hvordan forebygge rynker Ikke glem solbrillene!

16.okt.2017

Tags: Solbriller

Liknende produkter