Ikke bli blendet

Solbriller er et pent tilbehør men det viktigste er at de beskytter øynene dine mot UV-stråler.

Solstrålene gir ditt sinn, kropp og sjel fornemmelsen av at du er på ferie og får deg til å smile. UV-beskyttelsen som ikke bare beskytter huden, men også øyne dine, garanterer at du kan nyte solen uten frykt. Manglende bruk av solbriller kan skade hornhinnen og øyets linse. Solbrilleglass fra ZEISS gir full UV-beskyttelse.

Skuespillere, musikere og folk i rampelyset bruker solbriller hele tiden - sommer og vinter. Solbriller er imidlertid mye mer enn stilig tilbehør da de også beskytter øynene mot farlige UV-stråler. Når du skaffer deg et par skal du være sikker på å velge en av god kvalitet. Selv om de billigste modellene er CE-sertifiserte og derfor har tilstrekkelig UV-beskyttelse er glassene i de billige modellene ofte presset i form og ikke slipt.

Det betyr at glassene ikke gir et godt syn og kan gjøre øynene dine slitne, spesielt hvis du bruker solbrillene i lengre tid. Billige briller er også vanskeligere å tilpasse og selv om du kun bruker dem i kort tid kan de fort bli ubehagelige å ha på og gi avtrykk på huden. 


Tips: Ta turen innom din optiker før du kjøper et par solbriller og få detaljert rådgivning om briller med god UV-beskyttelse. Se og føl forskjellen mellom kvalitetsglass og alminnelige pressede glass.


Hvorfor bør du bruke solbriller? Selv om øynene dine automatisk tilpasser seg forskjellige lysnivåer ved hjelp av pupillen som trekker seg sammen når sterkt lys trenger inn i øyet, kan øyet kun gjøre dette inntil et vist nivå. Hvis dine omgivelser er meget lyssterke kan du bli blendet - og bli ute av stand til å se, selv om du ellers har et normalt syn.

Et par gode solbriller vil hindre dette. En annen viktig faktor er at de gir en glimrende UV-beskyttelse. Intense men usynlige ultrafiolette stråler kan lede til en smertefull betennelse i øyets hornhinne og iris. Det er noen faresignaler som forteller deg at øynene har fått for mye sol, nemlig at de er trette, røde og anstrengte. Noen ganger vil tåreproduksjonen øke. Hvis det skjer bør du holde deg vekk fra solen i noen dager og kjøpe et par gode solbriller.

Beskyttelse mot sol og blending

CE-merket er et kvalitetssymbol

Hvordan kan jeg gjenkjenne et par gode solbriller? Se etter CE-merket. Det betyr at solbrillene lever opp til de fundamentale sikkerhetskrav som er beskrevet i de europeiske retningslinjer. Dessverre er det ennå ikke en instans som bekrefter overensstemmelsen med disse standarder. Din optiker kan imidlertid sjekke dine briller med et spesielt måleapparat.

Andre ting du bør se etter ved kjøp av solbriller:

  • UV-beskyttelse: Det viktigste kriterium for gode solbriller.
  • Glassenes farge: Selv om det ikke har betydning for nivået av UV-beskyttelse har det innvirkning på beskyttelsen mot blending. Brune, grå og grønne glass forvrenger de naturlige farger minst. Du vil stadig se tingene i deres naturlige farger. Alle andre farger krever at øyet foretar justeringer. Vær sikker på at du velger en farge til bruk i bilen hvis du har planer om å bruke solbriller mens du kjører bil (signalgjenkjennelse; DIN EN ISO 14889). Alle standardfargede glass fra ZEISS lever opp til denne standard. Tips: Fargede glass med en absorpsjonsrate på 25 % eller mer er generelt uegnede til kjøring om natten.
  • Glasskvalitet: Akkurat som andre briller av god kvalitet skal solbriller også ha slipte glass. Plastikk or glass er begge velegnede materialer. Høykvalitetsglass i kategori 1 har ingen striper, bobler eller innkapslinger. Slike ting kan gi hodepine eller trette øyne. Glassene må ikke bevege seg under et lett trykk med en finger. Gjør en test: En gjenstand du ser på gjennom solbriller må ikke bli forvrengt når du flytter brillene frem og tilbage.
  • Fargeskiftende glass: Hvis du har vanskeligheter med å velge mellom mørke eller lyse glass kan du velge fargeskiftende glass. Som ren magi blir glassene på få sekunder mørke under lyse forhold og klare i mørke. Hvis du er lysømfintlig anbefaler vi at du velger fargeskiftende-glass.
  • Antirefleksbehandling: Mange mennesker dropper antirefleksbehandlingen fordi de mener det er unødvendig. Reflekser i fargede glass er imidlertid mer irriterende enn på klare glass - både for personen som bruker brillene og for personen som ser på ham eller henne.
 
Carl Zeiss Vision tilbyr også et utvalg av solbriller som er blitt behandlet med de beste farger. De er utviklet til spesielle situasjoner som på den ene side krever økt UV- og blendingsbeskyttelse, og på den annen side stiller visse krav til kontrasten. Sportsgrener som paragliding, skisport eller sykling dyrkes ofte under ekstreme lysforhold. Det er viktig med et godt kontrast syn – spesielt med tanke på sikkerheten.

Spesielle filterglass til pasienter med netthinneproblemer

Pasienter med netthinneproblemer kan bruke spesielle solbriller. Spesielle filterglass fra ZEISS er en ideell løsning for å dekke dette behovet. De absorberer deler av det synlige spektrum fullstendig. Reseptorer som er følsomme overfor dette område blir med vilje undereksponert for å beskytte øyet. Disse glassene er fordelaktige for pasienter som lider av retinitis pigmentosa, dvs. retinopati. Carl Zeiss tilbyr også en serie av såkalte filterklips.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvordan solbriller lages Hvordan lager en solbriller? Lær om hvilke materialer som brukes til å lage solbriller, og hvordan designere gjør om idé til faktisk produkt.

03.jul.2018

Tags: Solbriller

Historien om fasjonable solbriller Hvert tiår har sin egen signaturstil.

03.jul.2018

Tags: Solbriller

Raskt mørke. Raskt klare. Fargeskiftende glass fra ZEISS Ute i solen eller innendørs: Perfekt syn døgnet rundt med PhotoFusion fargeskiftende brilleglass fra ZEISS.

24.nov.2017

Tags: Solbriller

Hvordan forebygge rynker Ikke glem solbrillene!

16.okt.2017

Tags: Solbriller

Liknende produkter