Liten stilguide med stort perspektiv: Briller og mote – et uslåelig team

Med disse tipsene har du utseendet med deg ved alle anledninger.

Noen har samme stil fra morgen til kveld, dag ut og dag inn – nesten hele livet. Å finne et perfekt par briller til slike enkle sjeler er relativt lett. Men hva med spontane mennesker, individualister og moteløver som aldri kan slå seg til ro med bare ett par briller, men som liker å skifte briller ettersom stilen forandrer seg? De finner inspirasjon i den kompakte guiden fra BEDRE SYN, en liten stilguide som hjelper deg å finne perfekt brillemodell – avhengig av anledningen og av dine stilpreferanser. Her er våre forslag til hvordan du kan kombinere mote og brilleinnfatninger for å skape en egen trendy stilmiks.

Før var briller en kjedelig nødvendighet for noen få uheldige, som gnisset tenner over å måtte bruke dem for å kunne se ordentlig. I dag har brillene oppnådd status som det aller mest populære motetilbehøret. Dagens hype rundt briller har gått så langt at i stedet for å være til spott og spe, utstyres briller nå med glass uten styrke, slik at hipstere kan late som de er kule brillebrukere. Selv i Hollywood har briller blitt et nesten obligatorisk tilbehør. Det røde teppet er fullt av stjerner og håpefulle som viser seg med det siste innen brillemote. Men hva er egentlig den riktige måten å bruke dette tilbehøret på? Det er enkelt: Har du lyst, har du lov. Formen på brillen må naturligvis passe til brukerens ansiktsform. Enkelt sagt betyr det at formen på brillene bør være i kontrast til formen på ansiktet i stedet for å ligne på det. Et rundt ansikt bør derfor komplementeres med kantete briller. Optikeren din vil gi deg gode råd om ulike muligheter.

Motefriheten gjelder også for briller – men det er likevel et par grunnregler som sikrer at du ikke virker altfor eksentrisk:

Klassisk stil

Hvis du er på utkikk etter briller som vil ha en positiv effekt på karrieren og som passer både til elegante og litt konservative klær, vil en klassisk og diskret brilleinnfatning være den beste løsningen. Briller uten innfatning vil være et egnet valg i slike tilfeller. De passer til alle typer dresser og drakter for menn og kvinner. En klassisk metallinnfatning kan også være et godt alternativ. Til tross for at de kan virke litt strengere, er kantete glassinnfatninger, enten det er hornbriller eller sort plastikk, på moten. De sørger for en virkningsfull kontrast til kjole/bluse-kombinasjoner eller kjoler. En gylden regel er å unngå for sterke fargekombinasjoner og ikke overdrive innslaget av påfallende designelementer når man velger briller til bruk i kontoomgivelser.

Lett og ledig

De som foretrekker en mer sporty stil i fritiden, ved hvordan de kan vise ekte farger. Flerfargede briller har en tendens til å gjøre livet litt komplisert, spesielt når det gjelder valg av klær, ettersom ensfargede klær blir den eneste reelle muligheten. Men alle som liker å bruke favorittfargen sin igjen og igjen, kan finne en liten stilig vri for å gjøre det hele mer variert. Trenden til å dresse opp en helt vanlig joggebukse med en blazer og høye hæler kan tas ett skritt videre ved å legge til en knæsj farge. Grønt, fiolett, rødt og blått er de mest populære fargene på dominerende plastinnfatninger. Hvis du foretrekker college-stilen på fritiden, kan de klassiske pilotbrillene eller tidløse hornbriller være det som skal til. Selv skuespilleren Uma Thurman har blitt sett på shoppingtur med hornbriller.

Drevet av kreativitet: briller i retrostil

Enten det er studenter, (livs-)kunstnere eller reklameguruer – mange bruker ikke bare brillene som et nødvendig hjelpemiddel, men også som et uttrykk for sin egen livsinnstilling. Slike kreative typer gjenkjennes gjerne på sine mørke plastbriller i retrostil. I flere tiår har slike "nerdebriller" vært ansett som gammeldagse, men i dag er de standard blant moteløver, kjendiser og kreativt anlagte. Slike briller, som alltid har blitt omtalt som "hornbriller", passer til enhver stil – uansett hvor eksentrisk, ekstragavant eller sexy den skulle være. Mer om nerdebriller senere.

Et annet hett tips blant trendsettere er runde briller, som har vært kjent fra blant annet Whoopi Goldberg i mange år. Beatles-fans vil sikkert påpeke at John Lennon har hatt en avgjørende betydning for denne brilletypens suksess. Men uansett er det ingen tvil om at de hippe og trendy, enten de er av plast eller metall. Runde eller kantene kreative briller er perfekte til 70-tallsstilen med slengbukser og frynsevest, og kan også brukes sammen med blomstrede kjoler, vide kjoler eller hotpants. Og selvsagt kan de også kombineres med enkle, sofistikerte og tradisjonelle svarte antrekk som ofte brukes i kreative bransjer.

Det røde teppet: briller som passer til aftenantrekket

Hva gjør du hvis du trenger brillene dine, men vil ha noe som passer til aftenantrekket? Mange stjerner velger briller uten innfatning når de svever over det røde teppet, som for eksempel Faye Dunaway. Michelle Pfeiffer har derimot blitt observert ved minst ett tilfelle med hornbriller – en virkningsfull kontrast til hennes heller vevre fremtoning. Konseptet om at "motsetninger tiltrekker hverandre" er et godt prinsipp å ta med seg når man skal kombinere briller med aftenantrekket. Hvis kjolen er svært raffinert og iøyenfallende, kan det være smart å velge en mer beskjeden type briller – med mindre man liker å iscenesette seg selv som Sophia Loren. I så fall vil mottoet være: "Ikke vær beskjeden; hvis du har det, så vis det." Den italienske skuespilleren elsker å bruke store, sofistikerte briller. Kvinner som foretrekker å gå ut i drakt, bør kombinere stilen med runde briller. Det bidrar til å myke opp det strenge ved denne stilen. Derimot kan en vakker kjole med hell kombineres med kantete briller.

Modellen som passer til alt: allrounderen blant brillene

Alle som beveger seg mellom ulike sosiale sammenhenger og stiler, men som vil bruke de samme brillene overalt, kan med fordel bruke briller med halv innfatning i nylon. Slike briller er slett ikke ubetydelige i forhold til andre stiler, ettersom de passer til enhver og kan brukes i kombinasjon med alle mulige antrekk ved alle anledninger. Briller med halv innfatning virker på den ene siden seriøs, men samtidig svært moteriktige.

Nerdebrillene: ikke gammeldagse

La oss komme tilbake til nerdebrillene vi nevnte tidligere. For mange kjendiser er de et must og de er svært populære blant folk som Scarlett Johansson, Britney Spears, Lindsay Lohan og Hugh Grant. Plastinnfatninger med mønster, enten i sort eller brunt, er nå temmelig standard i moteverden, samtidig som de er et sterkt stilmessig statement. Det skal godt gjøres å finne en situasjon eller et antrekk der dette tilbehøret virker upassende. Det er åpenbart en rekke mennesker som er så store brillefans at de – selv om de ikke trenger det – bruker nerdebriller uten styrke, eller rett og slett uten brilleglass.

Slike briller kan bli et stilmessig varemerke. Et godt eksempel er den greske sangerinnen Nana Mouskouri. Hun har vært kjent for og forbundet med sorte, dominerende briller i flere tiår, og fortsetter å kombinere disse med romantiske kjoler og elegante aftenantrekk. Hun er bevisst på å gjøre nødvendigheten til en dyd. I tidligere år gjore man narr av hennes tilsynelatende gammeldagse briller. I dag anses hun for å være en trendsetter, og den heller alvorlige, sorte brillemodellen hun bruker kan best plasseres i kategorien nerdebriller. Men det er selvsagt for enkelt å bare snakke om ett par briller, ettersom den internasjonale stjernen selvsagt har mange av dem. Det sies at sangerinnen har over 100 ulike brillemodeller med denne stilen.

Vårt stylingtips:

  • Kontraster er alltid en god ting. Det betyr: En romantisk silkekjole tar seg flott ut sammen med kraftige hornbriller, mens et mer strengt antrekk med fordel kan kombineres med mykere, runde briller i hippie-stil.
  • Vær fargerik! En fiolett bluse kan absolutt brukes sammen med kraftige røde briller. Men vær forsiktig med bruken av pastellfarger. Bare innfatninger av metall eller plast i sort, brunt eller en lignende pastellfarge vil passe i slike tilfeller.
  • Briller med påfallende design er vanskeligere å kombinere med ulike stiler. Det er best å holde seg til én farge ved valg av antrekk.
  • Vær forsiktig med å ikke overdrive! Briller med raffinert utsmykning, store bøyler eller skruer er iøyenfallende nok i seg selv. Slike briller er best i kombinasjon med et enkelt antrekk, slik at ikke stilen blir helt "over the top".
  • Passende til enhver anledning: Briller uten innfatning, med metallinnfatning eller hornbriller passer til ethvert antrekk og enhver anledning. Vårt tips: Velg en slik modell når du kjøper ditt første brillepar. Dermed kan du være mer eksperimentell neste gang.

 

Image: © Jane Doe - Fotolia.com

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Krummet, tynne eller fargerike: ZEISS brilleglass oppfyller forventningene hver eneste gang! Trendy innfatninger og presisjonsbrilleglass? En utfordring som krever det ytterste i optisk fagkunnskap

16.okt.2017

Tags:

Brillene speiler ens personlighet Valg av briller handler om mer enn rent formelle kriterier - det er også et spørsmål om type.

16.okt.2017

Tags: Brillemote

Supertynn, superlett, supersyn Optimalisering av midttykkelsen gjør brilleglassene enda bedre: Se bedre og ta deg bedre ut på samme tid.

16.okt.2017

Tags:

Oppbyggingen av en solbrille: Pilotbrillen FRANZ fra Mykita Alt du vil vite om solbriller - men ikke våger å spørre om.

16.okt.2017

Tags: Brillemote

Liknende produkter