Livsstil + mote

Historien om fasjonable solbriller

Hvert tiår har sin egen signaturstil.

3 juli 2020
  • Hvert tiår har sin egen signaturstil.

I dag finnes det utallige solbriller. Fra reflekterende solbriller til klips-solbriller – ikke bare er det forskjellige nyanser av glass, men det finnes også forskjellige solbrilleformer. Noen av dem har oppnådd ikonstatus. De klassiske kattøyesolbrillene og aviator-solbrillene er blant de mest kjente stilene av briller som er tilgjengelig. På samme måte som enhver annen del av mote, har stilene og utseendet til solbriller vært i endring. Spesielt har solbriller i film påvirket stilen og gjenspeiler ofte den nåværende tidsånden. Vi har samlet en oversikt over ulike moteikoner og deres innflytelse på solbriller.

  

1950-tallet: Grace Kellys kongelige stil

1950-tallet: Grace Kellys kongelige stil

I 1956 giftet den amerikanske skuespillerinnen Grace Kelly seg med prins Rainier fra Monaco. Før og etter ekteskapet ble prinsesse Grace ofte sett med svarte solbriller. Hennes signaturstil med firkantede solbriller påvirket dagens mote og er fortsatt sett som definisjonen av vintage-solbriller i dag.

1960-tallet: Breakfast at Tiffany´s-solbriller

1960-tallet: Breakfast at Tiffany´s-solbriller

Da Audrey Hepburn satte på seg de berømte kattøyesolbrillene i den ikoniske filmen Breakfast at Tiffany´s, skapte hun en trend som skulle vare lenge. Den ikoniske formen er så nært knyttet til skuespilleren, at de noen ganger også refereres til som Audrey Hepburn-solbriller. Det kan ha vært første gang at solbriller fra film har hatt stor innflytelse på motetrender, men absolutt ikke siste gang. Populære solbriller fra 60-tallet fulgte stort sett Hepburns klassiske eksempel.

1970-tallet: Ingenting imellom

En tenker på to ikoniske figurer når man tenker på solbriller fra 70-tallet. På den ene siden var det store innfatninger, mens det på andre siden var små runde solbriller, som John Lennon ofte brukte. Innfatninger som ofte er referert til som John Lennon-solbriller er hovedsakelig forbundet med hippiekulturen på 60- og 70-tallet. Disse nyansene kom i flere farger som blå, rød eller rosa.

1980-tallet: Mellom Top Gun og eksentriske solbriller fra 80-tallet

1980-tallet: Mellom Top Gun og eksentriske solbriller fra 80-tallet

Top Gun (1986) er absolutt filmen en kan tilskrive å ha skapt aviator-solbriller for menn til noe moteriktig. Paret som skuespilleren Tom Cruise hadde på seg var grønne solbriller med en gullinnfatning. Til tross for filmens popularitet, tenker mange på aviator-solbriller som politiets solbriller. Såkalte politisolbriller ble ofte brukt av Erik Estrada i rollen som offiser Francis «Ponch» Poncherello i den populære TV-serien CHiPS. Siden Estrada portretterte en politimann, ble forbindelsen mellom den ikoniske formen og kallenavnet for denne typen solbriller, enda mer etablert.

En person som alltid vil bli husket for sine eksentriske valg av solbriller er Sir Elton John. Hans valg av solbriller er kanskje ikke noe man har på seg til daglig. Imidlertid var de blant de mest kreative og unike solbrillene i historien. Elton John ble ofte sett i sportslige smykkestenssolbriller, overdimensjonerte solbriller eller andre typer funky solbriller.

1990-tallet: Supermodellelegant

1990-tallet var uten tvil supermodellenes tiår. Populære modeller som Kate Moss eller Claudia Schiffer valgte slanke innfatninger og mørke fargetoner. Elegant, liten i design var det som dominerte moteindustrien og grungeelegansen skapte et heftig motstykke til den ellers fargerike og livlige moten som var på dette tiåret. På slutten av 1990-tallet ble det produsert ulike hitfilmer med populære solbriller. Det mest kjente eksemplet er trolig solbrillene fra Matrix-filmene, med Keanu Reeves.

2000-tallet: Heroiske solbriller

I begynnelsen av århundret gjorde Marvel X-Men-tegneserien til en filmfranchise. I rollen som Cyclops hadde James Marsden røde solbriller fordi hans karakter brukte dem til å beholde makten sin under kontroll. Innfatningen var ganske liten og i en omsluttende stil.

En annen stor trend i løpet av 2000-årene var solbriller uten innfatning, noe blant annet Paris Hilton gikk med. Ofte brukte farger var blå, rød og ulike nyanser av rosa. Noen ganger var glassene pyntet eller på annen måte dekorert.

Helt siden begynnelsen på 1850-tallet har ZEISS hatt et sterkt fokus på optikk. På 1920-tallet begynte ZEISS å produsere fargede glass for å muliggjøre glede av naturlig skjønnhet uten å forstyrre øynene ved overeksponering mot sollys. I løpet av århundret ble forskjellige nyanser lagt til porteføljen. På 2000-tallet utvidet ZEISS Sunlens sitt produktsortiment og tilsatte ikke-reseptbelagte solbrilleglass til sitt utvalg av produkter.

2010-tallet: Originalglass – ZEISS Sunlens drar frem klassikerne igjen

2010-tallet: Originalglass – ZEISS Sunlens drar frem klassikerne igjen

For å vise vår lidenskap for solbriller og alle de vakre farger og glass vi så i forrige århundre, innførte ZEISS Sunlens Originals Lenses-samlingen som designere bruker som et høykvalitets grunnlag for deres design. Vår samling av vintageglass viser vakre fargede glass og sanne klassikere, for å understreke solbrillenes arv.

Selv om ZEISS ikke tilbyr solbriller til sluttbrukere, tilbyr vi tonede glass til designere som bruker ZEISS Sunlens-produkter for å lage de beste solbrillene for å beskytte øynene. En av våre partnere er europeiske Massada. De kobler kunsterisk design med beskyttende solglass.


Del denne artikkelen