Fungerer progressive glass for jegere?

Dette kan brillene gjøre for deg når du jakter.

"Progressive glass for jakt? En selvmotsigelse!" Vi har samlet noen tips for å vise deg at dette ikke er en selvmotsigelse og hvordan du kan lære å like jaktbrillene dine. 

Å ha best mulig syn når du jakter ikke mindre viktig enn i hverdagen. Når du er ute og jakter vil du nyte naturen og nedlegge byttet, samtidig som sikkerhet er prioritet #1. Dessverre skjer deg for oss alle at før eller senere at øynene ikke takler å skifte fra nært til fjernt så godt som de gjorde før. Jegere er intet unntak. De trenger også støtte for synet på nær og lang avstand. Men hvilke briller passer best til jakt? Ikke alle føler at de har tilstrekkelig støtte med et vanlig par progressive glass når de skyter. Noen foretrekker enstyrkeglass eller kontaktlinser, mens andre legger helt bort brillene. Mange jegere setter styrken på riflesiktet med justering av diopteret på -3,5 til +3.

Hva er problemet med å bruke progressive glass når man skyter?

Generelt må vi skille mellom jegeren - med en rifle og kikkertsikte - og skytteren som skyter for sportens skyld og trenger å se gjennom front- og baksiktet. For sportsskyttere er progressive brilleglass normalt ikke anbefalt. I dette tilfellet er det beste valget et enstyrkeglass som er tilpasset din personlige synsavstand og det øyet du sikter med når du skyter. Dette er grunnen til at mange profesjonelle skyttere tar optikeren med til skytebanen for å måle. Brille til skyteøyet med et iris-diafragma er en annen mulighet. Du er igjennom et lite hull for sikre at front- og baksikte er klart definert og forbedre dybdesynet når du ser på målet. Øyet som ikke brukes til å sikte med er delvis dekket med en melkefarget/grå film.

Synsbehovet ditt er annerledes når du skyter med rifle og bruker sikteoptikk. Du trenger optimalt syn gjennom kikkertsiktet siden jegere, i motsetning til sportsskyttere, må være i stand til å så på nær avstand - bevege seg langs bakken, lese mens man venter, etc. Da er ikke enstyrkeglass det mest ideelle. Resultatet: distrahering og støy når du skifter briller eller jakt uten optimalt syn.

Dette er grunnen til at mange jegere sverger til progressive glass, selv på jakt. For å sikre deg om de progressive glassene dine gjør jobben skikkelig, bør optikeren din velge progressive glass som sikrer at avstandssonen er tilpasset for skyting med kikkertsikte. Det er ikke kun det at begge øynene er tatt hensyn til som er viktig. Det er også viktig at det er tatt hensyn til hvordan øynene jobber sammen. Hvis ikke interaksjonene mellom øynene og de nye progressive glassene er perfekt tilpasset, så får du ikke et optimalt syn. For eksempel: en overkorreksjon av det ikke-dominante øyet er en mulig uheldig konsekvens.

Vårt tips: når du kjøper nye briller så forsikre deg om at brilleglassene er optimalisert for begge øynene og at de valgte synssonene gir deg en optimal synsløsning både i hverdagen og på jakt. En stabil og stor avstandssone er helt nødvendig. 

Hva er riktig innfatning for jakt?

Små innfatninger ser bra ut og er på moten, men pass på at du velger større innfatning til jaktbrillene dine. Dette gjør det enklere å se igjennom kikkertsiktet - spesielt når du trenger å handle raskt. Innfatningen må ikke forringe synet dit, spesielt rundt den øvre kanten av brilleglassene. Du må også forsikre deg om at innfatningen passer til det du har på hodet når du jakter, og at innfatningen sitter perfekt! Det er ikke bare irriterende, men til og med farlig hvis brillene dine er for tunge eller sklir ned på nesen. Sportsbriller med stropp kan også være til stor hjelp.

Materialet i innfatningen bør være så robust og slitesterkt som mulig. Dette gjelder også selve brilleglassene - pass på at du velger solide plastglass slik at rekyl fra riflen eller greiner langs bakken ikke ødelegger brilleglassene.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Hvilket belegg bør du velge på brilleglassene?

Et førsteklasses antirefleksbelegg er viktig for å unngå irriterende refleksjoner i brilleglasset. Hvis du jakter om natten er klare brilleglass en fordel fordi de gjør omgivelsene krystallklare.

Plastglassene dine bør ha så hardt belegg som mulig. Dette gjør brillene dine mer slitesterke og gjør at de varer lenger når du er ute i skogen.

Det har vært mye diskusjon i jakt- og skytemiljøer angående fargede glass. Følgende farger er de som vanligvis foretrekkes:

  • gult (i dårlig eller diffust lys eller når det er overskyet)
  • sinoberrødt (for bedre 3D-syn)
  • oransje (for halvmørke, for jakt i underskogen)
  • bronse eller gull (for bedre kontrast)
  • purpur (for å dempe grønne bakgrunner)

Generelt varierer effekten av farger fra person til person. Der er ingen bestemte og enkle regler, annet enn at du skal føle deg komfortabel med den fargen du velger.

Vårt tips: prøv ut forskjellige farger selv! Velg deretter en så lys farge som mulig. Du skal føle at det er komfortabelt uten at du må myse.

Samspillet mellom briller, kikkertsikte og kikkert

Disse tre presisjonsoptikkene spiller en rolle når du jakter: brillene dine, kikkertsiktet og kikkert. Alle tre bør være kompatible med hverandre. Du bør være komfortabel med å bruke et kikkertsikte og kikkert når du bruker briller. Brilleglassene bør ikke være borti kikkertsiktet eller kikkerten, og avstanden mellom pupillene (PD) må være stor nok. Dette sikrer ikke bare et godt syn, men hindrer også kikkertsiktet fra å treffe brilleglasset på grunn av rekylen.

Vårt tips: noen ZEISS-optikere kan gi deg råd om kikkertsikter, kikkerter og teleskopkikkerter.

For mer informasjon og kikkertsikter, kikkerter og teleskopkikkerter, se 

Vårt viktigste råd:

Finn en optiker som du stoler på og diskuter synsbehovene dine når du jakter, hvilke problemer du har med synet, og hva som er typiske synsavstander. Jo mer du forteller optikeren, jo bedre vil brillene dine bli optimalisert. Ideelt sett har optikeren din erfaring med briller for jegere.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Ikke alle solbriller er like Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

25.jun.2019

Tags: Solbriller

De beste solbrillene for idrett Hvilke utfordringer møter atleter når de bedriver favorittsporten sin?

29.jun.2018

Tags: Sport og fritidsbriller

Polariserte brilleglass gir bedre syn Allsidige brilleglass for solbriller, bilkjøring og mange andre bruksområder

03.nov.2017

Tags: Solbriller

Bedre syn for sportsutøvere Sportsutøvere, både profesjonelle og amatører, nyter godt av spesielle sportsbriller.al and amateur athletes benefit from special sports eyeglasses

01.nov.2017

Tags: Sport og fritidsbriller

Liknende produkter