Helse + Forebygging

Hvorfor godt syn er så viktig

Hvis en sans mangler, må de andre sansene ta over arbeidet. Øynene spiller en viktig rolle i dette.

16 oktober 2021
  • Hvorfor godt syn er så viktig

De menneskelige sansene er vår kontakt til omgivelsene. Den menneskelige hjernen kombinerer fyrverkeriet til nevroner med å se, høre, lukte, smake og berøre til en meningsfull helhet. Men vi tenker ikke på sansene våre før et organ slutter å virke.

Mennesker har fem sanser: øynene til å se, tungen til å smake, nesen til å lukte, ørene til å høre og huden til å berøre. Det desidert viktigste sanseorganet er øynene våre. Vi oppfatter opptil 80 prosent av alle inntrykk ved hjelp av synet. Og hvis andre sanser som smak eller lukt slutter å virke, er det øynene som best beskytter oss mot fare.

Eksempel: forkjølelse

Forkjølelsesvirus rammer i gjennomsnitt tre eller fire ganger i året. Når folk blir forkjølet føler de seg forferdelig slitne og luktesansen og smakssansen blir dårligere. Som et resultat er det plutselig ikke lenger mulig for oss å lukte råtten mat. Lukt er et genetisk forutbestemt program. Det pleide å være avgjørende for å overleve, da den eneste mulige måten å skille det som var spiselig fra det som var uspiselig var gjennom lukt. Hvis luktesansen slutter å virke, må øynene ta over, både når det gjelder å lete etter mugg og andre spor samt å lese den lille skriften på utløpsdatoen.

Eksempel: mat og drikke

Det høres kanskje rart ut i starten, men i tillegg til smakssansen spiller øynene også en stor rolle for å avgjøre om noe smaker godt eller ikke. I motsetning til de andre sansene er smakssansen veldig svak: mens det er mulig for oss å skille tusenvis av farger med øynene, har vi evnen til å skille bare fem smaker: søtt, surt, salt, bittert og umami, som grovt sett kan oversettes til kjøttfull, en naturlig smaksforsterker, som finnes spesielt i tomater, ost og kjøtt. Men som allerede nevnt, er smakssansen ikke bare avhengig av tungen, men også av øynene. For eksempel anses gul, oransje og spesielt rød mat som søtere enn mat med andre farger. Selv profesjonelle vinkjennere har blitt lurt tidligere. Da franske forskere tilbød dem hvitvin farget med rød konditorfarge, klarte ikke ni av ti fagfolk å skille den fra vanlig rødvin.

Eksempel: søket etter en partner

Synssansen spiller en avgjørende rolle i det første øyeblikkets magi. Gester, ansiktsuttrykk og kroppsspråk utgjør en stor del av helhetsinntrykket. I løpet av brøkdeler av et sekund bestemmer folk om de finner noen attraktive eller ikke. Det er bare når en blir bedre kjent at andre sanser – spesielt luktesansen – spiller en rolle.

Eksempel: hørselshemning

Millioner av mennesker over hele verden har problemer med hørselen. Bare svært få av dem benytter seg av de eksisterende tekniske mulighetene for å forbedre situasjonen. For disse menneskene kan en samtale i en stor gruppe bli en ordsalat, og musikk bare en blanding av lyder. Det er også mange farer for disse menneskene siden de ikke lenger kan høre biler tute, politisirener eller fløyte fra en vannkoker. På dette tidspunktet må øynene ta overhånd – i trafikken, i husholdningen, på fritiden.

Eksempel: blindhet

Blinde kompenserer også for sitt handikap med andre sanser. Med intensiv trening kan de for eksempel bruke hørselssansen til å orientere seg i rommet eller luktesansen til å gjenkjenne mennesker og steder.

Mennesker som tidligere har kunnet se og som har mistet synet på grunn av sykdom eller en ulykke, kan huske farger resten av livet. Mennesker som har vært blinde fra fødselen av har ingen skikkelig idé om farger, men de forstår likevel betydningen av lys og mørke, av lyst og matt.


Del denne artikkelen