Forståelse for synet

Våre barns øyne

Når et barn blir født, kan det se umiddelbart. Men barnets evne til å se skarpt utvikler seg kun med tiden.

9 februar 2020
 • Våre barns øyne

Den nyfødtes øyne stråler, et smil lyser opp ansiktet – dette er de mest fantastiske øyeblikkene en mor eller far kan oppleve. På dette stadiet er barnets øyne fortsatt i utvikling og det er ikke i stand til å identifisere sine omgivelser fullt og helt. Det tar sin tid for smårollingene å lære å gå og snakke, og øynene deres må lære å se.

Det er derfor viktig å huske at nær 20 prosent av alle småbarn under fireårsalderen lider av synsproblemer. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring: moderne barnebriller kan sørge for at ditt barns synsevner kan forbedres.

Hvert menneske har sine synsevner og motoriske ferdigheter nedtegnet i sitt DNA – og det er denne genetiske informasjonen som gjør det mulig for oss å lære å se, gå og løpe. Den nyfødtes øyne er i stand til å se så snart barnet blir født. Men den nyfødtes synsevner er ikke på langt nær så utviklet som for en voksen. Barnet må først utvikle sin egen synsskarphet, dvs. ferdigheter som gjør det mulig å gjenkjenne visse opplysninger og identifisere en gjenstand. Det tar faktisk ganske lang tid før mennesker kan oppleve et feilfritt syn:

Utvikling av synsferdigheter - fra nyfødt til smårolling

 • I løpet av den  første måneden  av sitt liv er den nyfødtes syn ganske uklart, men barnet kan skille mellom lys og mørke. Kan også oppfatte ting innenfor en avstand på om lag 30 centimeter.
 • I den   ndre måneden begynner den nyfødte å gjenkjenne ansiktskonturer og diverse mønstre. Det lille mennesket er allerede nå i stand til å skille mellom farger.
 • I den  tredje og fjerde måneden vil barnet begynne å smile til sine foreldre, og det kan skille mellom farger og se klart innenfor et område på om lag 25 centimeter.
 • I den  femte måneden er barnet i stand til å gjenkjenne sine foreldre. Dette oppleves tydelig hvis du i hemmelighet prøver å forlate rommet. Da vil babyen protestere høylytt.
 • Fra og med  sjette måneden begynner barnet å gripe etter gjenstander og kan se ting tydelig på forskjellige avstander.
 • Fra den  syvende måneden er barnet i stand til ikke bare å gripe, men også å manipulere gjenstander.
 • Fra den  åttende måneden får smårollinger evnen til å skille mellom kjente og fremmede ansikter.
 • Fra den  niende måneden har tommel og pekefinger blitt aktive redskaper og selv de minste objektene kan manipuleres med imponerende presisjon.
 • I den  ellevte måneden, hvis smårollingen blir spurt, "Hvor er faren din?" vil de svare ved å snu hodet for å se etter ham.
 • Fra og med den  tolvte måneden vil barnet gi visse gjenstander til sine foreldre, og forvente at de gjør noe spesielt med dem. Babyens øyne kan nå følge selv raske bevegelser.
 • Ved barnets  fjerde fødselsdag vil synsevnen etter hvert nå de voksnes nivå.
 • Når barnet når  seks- og syvårsalderen, vil utviklingen av synsevnene deres nesten være fullført.
 • Innen et barn er  åtte eller ni  år, vil synsfeltet ha utviklet seg såpass at barnet kan gjenkjenne hele scenarier og hendelser. Barnet er dermed i det som kalles "kjørbar tilstand" - dvs. det kan bevege seg trygt når det gjelder sine synsevne.

Hjernen trenger også tid

Et barns øyne når ikke full modenhet før etter flere år. Øyets nervesenter, som er avgjørende for effektivt syn (nervecellene som absorberer lys er plassert på uvulas) er faktisk utviklet før barnet blir født. Men det får ikke sin endelige form før etter at barnet er født. Det er ikke bare øynene som trenger tid til å utvikle seg - hjernen gjør det også. Mens et barns øyne mottar lys fra omgivelsene, skjer behandlingen av denne informasjonen i hjernens sentrum, der det visuelle inntrykket former seg.

Oppdage og behandle synsproblemer

Hvis et synsproblem oppdages og behandles tidlig, kan barnet ofte utvikle normalt syn.

For å sikre at barnets øye kan utvikle seg normalt trenger hjernen deres visse impulser. Men hvis noe er galt med øynene, kommer ikke disse impulsene frem i intakt form. Hvis synsproblemer oppdages og behandles tidlig, er det stor sjanse for at barnet utvikler normalt syn. Bestill en time hos en optiker hvis du har observert noen av følgende problemer hos barnet eller smårollingen din, da disse kan være symptomatiske for synsproblemer:

 • Godt synlig og permanent skjeling
 • Konstant posisjonering av hodet på skrå
 • Påfallende store øyne
 • Unngår lys eller unnlater å reagere på lys
 • Fiksert gniing av øynene med fingrene samt gråt
 • Flakkende blikk med mangelfull fokusering
 • Barnet prøver å gripe etter gjenstander, men lykkes ikke

Hos eldre barn kan synsproblemer også være tydelige i følgende situasjoner:

 • Barnet snubler ofte eller dunker borti møbler
 • Økte synsproblemer i nedsatt lys eller i mørket
 • Plutselig dårligere karakterer på skolen
 • Barnet liker ikke å lese
 • Barnet isolerer seg fra andre barn
 • Tilbakevendende hodepine kan også være tegn på synsproblemer
jo tidligere problemet oppdages, desto raskere og mer effektiv vil behandlingen være.

Jo tidligere problemet oppdages, desto raskere og mer effektiv vil behandlingen være.

Når barn har synsproblemer

Barn absorberer nesten 90 prosent av alt de lærer gjennom øynene sine. Derfor er tidlig diagnose av eventuelle synsproblemer viktig. Som med alle helserelaterte problemer gjelder samme regel her: jo tidligere problemet oppdages, desto raskere og mer effektiv vil behandlingen være. Nedenfor har vi satt opp en oversikt over de mest vanlige synsproblemene:

 • Barnet har ikke problemer med å gjenkjenne gjenstander i det fjerne, men krever stor innsats å se ting på nært hold. Dette vil raskt føre til overbelastning av hjernen som igjen kan medføre hodepine, røde øynene, manglende konsentrasjonsevne, rastløshet og hyppig utmattelse når barnet leser eller skriver. Viktig: de fleste babyer og småbarn er langsynte og denne tilstanden forbedrer seg i løpet av de første årene av barnets liv.

 • Netthinnen setter sammen lysstråler som trenger inn i øyet fra langt hold fordi øyet er for langt eller refraksjonsindeksen er for høy. Barn som lider av denne tilstanden er derfor svært aktivt engasjert av alt det kan se på nært hold. De har imidlertid problemer med å se bilder på TV, en ball når man spiller et ballspill eller det som står på skoletavlen. Disse barna har en tendens til å myse eller blunke når de prøver å kompensere for synsproblemet sitt eller for å se ting i det fjerne mer tydelig.

 • Dette synsproblemet kan beskrives som en uregelmessig krumming av hornhinnen. En ujevnt formet hornhinneradius fører til at synet blir uklart og forvrengt. Avhengig av alvorlighetsgraden av den uregelmessige krummingen, vil barnet se objekter i synsfeltet som mer eller mindre forvrengte.

 • Når barn ikke kan fokusere med begge øynene på samme tid, sier vi at barnet skjeler. Rundt fem prosent av alle mennesker er plaget av denne spesielle typen synsproblem. Som regel er bare ett av øynene berørt og skjeling forårsaker ingen smerter overhodet. Fokus blir feilsendt til innsiden, utsiden, toppen eller bunnen. Med andre ord, øyet fokuserer på et fast punkt som ikke er sammenfallende med det andre øyet, men er fokusert på et annet sted på netthinnen. Dette fører til at to forskjellige bilder genereres i hjernen - et skarpt bilde og et uskarpt et. For å gjøre sin egen jobb lettere, lærer hjernen å undertrykke det bildet den finner uakseptabelt. Det medfører at barnet dermed benytter det fungerende øyet mest. Det andre øyet er ikke i stand til å utvikle seg fullstendig - noe som er grunnen til at det kalles det ”late” øyet. Over tid forverres synet ytterligere. Hvis alvorlig skjeling ikke behandles, kan også det friske øyet utvikle synsproblemer. Den resulterende tilstanden kalles amblyopi - en kronisk dysfunksjon som har ytterligere konsekvenser. Et barn som bare kan bruke det ene øyet er ikke i stand til å utvikle en fullstendig romfølelse og vil også falle etter i forhold til utvikling av motoriske ferdigheter. Som voksen kan det oppstå betydelige problemer, som for eksempel når personer som lider av denne tilstanden kjører bil. Men ikke fortvil: Hvis tilstanden oppdages innen barnet er nådd 10 til 12 måneder kan amblyopi behandles raskt og effektivt. Når barnet er ett år gammelt, vil den helingsprosessen ta lengre tid.

Barnebriller gir beskyttelse.

Barnebriller gir beskyttelse.

Barnebriller gir beskyttelse

I dag anses barnebriller som kule og barn som bruker dem blir ikke lenger mobbet av de andre barna.

Litterære helter i barneromaner har gjort mye for barn som bruker briller. Den tiden da barna hardnakket nektet å bruke briller er over. Barnebriller blir sett på som kule i dag og barn som bruker dem er blir ikke ledd av. En viktig ting å huske: innfatningen for barnebrillene må tilpasses barnets individuelle behov. På toppen av brillene bør rammen ikke gå utover den nederste kanten av barnets øyenbryn. Bunnen av glassene bør ikke berøre barnets kinnben. På siden, pass på at brillene ikke strekke seg utover øyenkroken. For å sikre at barnas briller ikke forstyrrer barnet i lek og andre aktiviteter, bør stengene på innfatningen føres langs tinningen og ikke ha for mye klaring. Briller for barn bør være lette, solide og elastiske. Vær absolutt sikker på at innfatningen ikke medfører ubehag, som for eksempel at den trykker mot ansiktet. Vi behøver ikke å fortelle deg at en god design kan gjøre hele forskjellen!


Del denne artikkelen