10 år med individuelle Friform-glass fra ZEISS

Noe alle trodde var umulig å lage for noen år siden: progressive glass som er like individuelle som brukeren.

12 mai 2000 var en stor dag i brilleglassets historie. Det første progressive glasset som kan tilpasses 100 % til brukeren ble lansert – Gradal® Individual fra ZEISS. Teknologien for individualiserte progressive glass er fortsatt revolusjonerende selv i dag. Over det siste tiåret har Carl Zeiss Vision fortsatt å finspisse teknologien slik at produktsortimentet igjen kan utvides.

Vi ønsker et veldig spesielt brilleglass ”Gratulerer med dagen!” Brilleglasset er kalkulert og produsert, ikke bare etter brukerens styrker, men også etter avstand mellom øynene, hvordan innfatningen sitter og foretrukket leseavstand. Alt dette gjør det mulig å lage et progressivt brilleglass som gir et “skreddersydd syn”.

Med Gradal® Individual har Carl Zeiss Vision utviklet et progressivt glass som åpner for nye revolusjonerende muligheter. Med bakgrunn i presisjon og nøyaktige måledata foretatt av optikeren, blir hvert eneste Gradal® Individual progressivt glass spesiallaget individuelt til brukeren. Dataen brukes i et komplekst matematisk regneprogram slik at alle faktorer blir tatt med når glasset skal lages spesielt til den ene brukeren.

Hvorfor gjøre det så grundig?

Jo mer vi vet om plasseringen av det progressive glasset foran brukerens øyne, jo mer kan vi ta hensyn til når glasset skal lages fra bunnen av. Dermed blir de klare områdene i synsfeltet større og brukeren har lettere for å tilpasse seg de nye brillene. For eksempel er avstanden mellom øynene, eller PD (pupilldistansen) som vi kaller det, en viktig parameter vi bør vite når vi skal produsere glassene. Akkurat som når du ser på noe langt borte har også avstanden mellom pupillene dine noe å si når du leser. Dette ble det ikke tatt nok hensyn til før introduksjonen av individuelt tilpassede progressive glass.

Hva er friform teknologi?

Friform teknologi gjorde det mulig å implementere et totalt individualisert design på progressive glass. Men hva er egentlig friform teknologi?

Alle progressive glass har en lesestyrke i nederste del av glasset. Den øverste delen er til avstandssynet, og mellom disse to delene ligger mellomsonen – også kjent som den progressive korridoren. Denne korridoren gir et godt syn på forskjellige mellomavstander. På grunn av fysikkens lover vil det alltid være områder i kanten av glasset som oppleves som uklare. Disse sonene varierer i størrelse og beliggenhet i tråd med designet på glasset og graden av individualitet. Jo flere individuelle parametre som er tatt med i produksjonen av glasset, jo mindre er de uklare sonene. Resultatet er et bedre glass og større komfort for brukeren. Det er også enklere å venne seg til den progressive brillen når glassene er individuelt beregnet og produsert.

Alle progressive brilleglass fra ZEISS har i dag en overflate som kalles friformoverflate. Styrkedata og de individuelle målene optikeren har tatt bearbeides til en algoritme som styrer produksjonsprosessen. Fordi overflaten blir laget med en så stor nøyaktighet vil synsområdene bli større i praktisk talt alle blikkretninger. Brilleglassets design blir derved individuelt skreddersydd til brukerens behov.

Høydepunktene for friform teknologi hos Carl Zeiss Vision

1981 Introduksjon av friform teknologi.

2000 Introduksjon av Gradal® Individual: Individualiserte glass kan nå produseres etter friform teknologien.

2006 Introduksjon av etterfølgeren til Gradal® Individual: En ny parameter blir lagt til – [FrameFit®]. FrameFit® gjør det mulig å velge brilleglass ut ønsker, behov og innfatningstype: firkantet, rund, liten eller stor – her kan du velge og vrake.

Siden 1. januar 2010 Alle progressive brilleglass fra Carl Zeiss Vision er nå tilgjengelig i friform teknologi.

Siden april 2010 Individualiserte progressive glass er nå tilgjengelig i et bredt utvalg med solfarger, også til krumme innfatninger som typiske sportsbriller.

Fra oktober 2010 Introduksjon av ZEISS Progressive Individuell 2 med EyeFit teknologi – Det mest individuelle ZEISS progressive brilleglasset med optimal nærsone.

Image: © ExQuisine - Fotolia.com

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Gjenkjenne synsproblemer Nærsynthet, langsynthet, astigmatisme, osv.: Hvilke synsproblemer finnes og hvordan kan vi korrigere dem?
Brillens historie Fra dens opprinnelse som «lesesteiner» til livsstil-tilbehør
Bedre syn etter fylte 40 år Alle over 40 år har normalt bruk for briller. Progressive glass kan gjenskape et normalt 100%-syn.
Hvordan finner jeg de riktige progressive brilleglassene? Ikke noe problem: fire typer progressive brilleglass gjør det enkelt å velge det rette brilleglasset for dine behov

Liknende produkter