Blinke, gråte og se stjerner

Hva som gjør øynene våre så spesielle

Vi blinker, gråter og ser "stjerner" – men hva gjør at øynene våre reagerer slik? Hvorfor blinker vi? Hvilken rolle spiller netthinnen? Hva er det som gjør at øynene våre feller tårer? Hvorfor er sorgtårer forskjellige fra smertetårer? Og visste du at eksperter kan diagnostisere sykdommer bare ved å se inn i øynene våre? BEDRE SYN ser nærmere på hva som gjør øynene våre så spesielle.

Netthinnen – vår synssensor og en avspeiling av helsen vår

Netthinnen utfører forskjellige nøkkelfunksjoner – og gir også svaret på hvorfor vi ser "stjerner" enkelte ganger når vi reiser oss opp raskt eller nyser hardt.

Så hva skjer når vi ser "stjerner" – og hvorfor? Den vanligste årsaken er et plutselig blodtrykksfall. En plutselig bevegelse slik som å reise seg opp eller nyse veldig, sender blod som tilstrømmer fra hodet til resten av kroppen. Inntil blodtrykket stabiliserer seg, berøves hjernen kort for blod og oksygen. Dette hindrer netthinnen fra å fungere normalt, og den sender denne informasjonen til hjernen. Det er grunnen til at du begynner å se varsellys eller "stjerner". Hvis oksygenmangelen vedvarer, går kroppen din over til neste trinn hvor fotoreseptorcellene i netthinnen slutter å sende informasjonen til hjernen. Det er det stadiet hvor alt blir svart. Som oftest gjenopprettes synet raskt, pga. at symptomene forsvinner så snart blodet begynner å strømme normalt igjen.

Øynene våre inneholder mange andre viktige komponenter utover netthinnen.

Stadig med hensyn til blodomløpet, viser den irriterende "røde øyne"-effekten som du ser på bilder, rett og slett hvor mye blod som vanligvis strømmer gjennom netthinnen. Røde øyne-effekten forårsakes av kamerablitsen som lyser opp blodet i netthinnen og gjør det synlig. Det skjer når blitsen reflekteres direkte tilbake fra netthinnen til kameralinsen.

Visste du at....? Strukturen til blodkarene i øynene våre kan hjelpe øyelegen til å oppdage tidlige tegn på visse sykdommer i løpet av en øyeundersøkelse. Mer informasjon…

Viktig: Hvis du ofte ser "stjerner" eller opplever en annen form for svekket syn, må du sørge for å få symptomene undersøkt av en øyelege for å utelukke noe alvorlig. I enkelte tilfeller kan disse symptomene være forårsaket av en sykdom eller bivirkninger av legemidler.

Hvorfor blinker vi?

Blinking har et veldig enkelt og praktisk formål. For å hindre at hornhinnen foran i øyet tørker ut sprer øyelokket tårevæske på øyets overflate for å holde det fuktig når vi blinker – noe vi vanligvis gjør cirka 15 til 20 ganger i minuttet.

Visste du at....? Hvor mange ganger vi blinker er forskjellig fra en person til en annen. En nyfødt barn blinker bare cirka to ganger i minuttet, mens noen som er forskrekket eller anspent kan blinke opptil 50 ganger i minuttet. Blinkefrekvensen vår endres også når vi leser eller ser på fjernsyn, og går ned til en hyppighet på cirka syv ganger i minuttet.

Interessant faktum: Visste du at når vi blinker, blokkerer hjernen vår synsoppfatningen i brøkdelen av et sekund? Dette gjør oss i stand til å unngå å legge merke til irriterende synshull og gir hjernen en pause!

Alle fordelene ved å gråte

Folk feller tårer av frykt, sorg, sinne, glede, sympati, fortvielse, smerte, eller ganske enkelt fordi de har fått noe i øyet – kort sagt av alle mulige andre grunner bortsett fra å være trist. Men hvorfor utviklet kroppen vår denne egenskapen? Forskerne er ikke helt sikre.

Men en ting de er enige om er at "reflekstårer" – de vi feller når vi får noe i øyet – helt klart har en rensende funksjon. Tårevæsken er laget slik at den fjerner det irriterende elementet i øyet så snart som mulig, og så snart det er borte, stanser tårene.

Ting blir mer kompliserte når det gjelder følelsesmessige tårer, de vi gråter når vi opplever følelser som f.eks. sorg eller glede. Mennesker er de eneste levende vesener som utviser denne typen gråt. Vitenskapsmenn og -kvinner er ikke helt sikre på hva formålet er, men det finnes likevel to hovedteorier. Den første er at gråt er kroppens måte å beskytte seg selv på for å utløse stress og utstøte farlige stoffer gjennom tårevæsken. I denne sammenhengen henviser psykologene til en katartisk effekt (fra gresk og som betyr "rense"). Den andre teorien ser på gråt som en form for kommunikasjon og sosial atferd som vi bruker for å uttrykke følelsene våre på overfor andre personer på en effektiv måte. Til slutt kan vi kommunisere følelser mye mer intenst hvis de uttrykkes ikke bare gjennom ord, men også gjennom tårer. Vi signaliserer hovedsakelig at vi trenger hjelp. Dette utløser sympati hos menneskene rundt oss og øker muligheten vår til å få hjelp og støtte.

Visste du at....? Tårer som følge av følelser har faktisk en forskjellig kjemisk sammensetning enn den for reflekstårer. Følelsesmessige tårer inneholder vesentlig mer protein, mangan, kalsium og kalium i tillegg til serotonin, det hormonet som gjør deg glad. Dessuten inneholder kvinners tårer ofte prolaktin, et hormon som er ansvarlig for melkeproduksjonen. Og det er ikke den eneste forskjellen mellom menn og kvinner: Kvinner gråter også oftere enn menn, opptil 64 ganger i året, mens menn som oftest gråter opptil 17 ganger i året.

Tårevæsken oppfyller også en lang rekke funksjoner:

 • Den leverer oksygen til øynene våre.
 • Den forhindrer at øynene tørker ut og opptrer som en type "smøremiddel" for øyelokkene..
 • Den renser irriterende stoffer og fremmede partikler ut av øynene våre.
 • Den renser irriterende stoffer og fremmede partikler ut av øynene våre.
 • Den inneholder antistoffer (immunoglobuliner) som bekjemper patogener som kommer inn i øyet.
 • Den inneholder det antibakterielle stoffet lysosym (det samme gjør spyttet vårt).
 • Den nærer hornhinnen.

Kan man oppdage tidlige tegn på sykdommer ved å undersøke folks øyne?

Ja! Røde eller hovne øyne, plutselig nedsatt syn, og små knuter på øyelokkene er bare noen eksempler på signaler som gis av øynene, og som kan indikere en underliggende sykdom. Ingen annen kroppsdel lar legen se blodkarene så direkte. Det er grunnen til at de første tegn på en sykdom som f.eks. revmatisme, diabetes og multippel sklerose, ofte vises i øynene våre i form av hemorragiske eller vaskulære forstyrrelser.

Og det finnes visse særlige kjennetegn ved andre sykdommer som kan oppdages i øynene våre.

 • For eksempel er små gule knuter på øyenlokkene ufarlige, men de kan godt være et tegn på høyt kolesterol og bør alltid undersøkes av lege.
 • Hvis synet til noen nedsettes svært raskt, kan dette være et symptom på multippel sklerose (MS). Hos personer som lider av MS, angriper immunsystemet øyets nervefibrer. Dette resulterer ofte i en betent synsnerve som etterfølgende kan føre til nedsatt syn og dårlig fargeoppfatning i tillegg til tap av synsfelt.
 • Plutselig anfall av svært uttalt nedsatt syn kan, i svært sjeldne tilfeller, forårsakes av en svulst i øyet. En pasient som har utstående øyne og vanskeligheter med å bevege øynene, kan eventuelt lide av Graves sykdom, en autoimmun sykdom i skjoldbruskkjertelen.
 • Røde eller blodskutte øyne er som oftest bare resultatet av en ufarlig betennelse eller irritasjon. Men de kan også indikere en revmatisk sykdom. Hvis røde øyne ledsages av tårer, nedsatt syn eller smerte, er det viktig å gå til lege.
 • Hvis øyeområdet ofte hovner opp, kan dette peke mot et problem med nyrefunksjonen.
 • Gul bindehinne kan i enkelte tilfeller være en indikasjon på hepatitt. Dette er når leveren ikke lenger er i stand til å behandle bilirubin, noe som fører til misfarging av bindehinnen.

Øyeflytere i synsfeltet – er det normalt?

Øyeflytere er spesielt merkbare når du ser på en lys bakgrunn, f.eks. en blå himmel eller en hvit vegg. Disse små bevegende flekkene som synes å følge blikkretningen din, refereres teknisk til som løsninger fra glasslegemet. De har en tendens til å bli mer merkbare på enkelte tidspunkter av dagen, og mindre merkbare på andre tidspunkter. Nesten alle kommer til å erfare slike en eller annen gang i livet, og i de fleste tilfeller er de ingen trussel mot synet. De forårsakes av aldersrelaterte endringer i øyets glasslegeme som atskilles og krymper fra netthinnen, når vi blir eldre. Nærsynte personer erfarer som oftest flytere oftere og tidligere i livet, fordi øyeeplet deres er lengre.

Hvis man erfarer et regn av store sorte flekker som beveger seg sakte oppover, må man gå til øyelege fordi i enkelte tilfeller kan dette være en indikasjon på glasslegemeblødning, som er en alvorlig tilstand.

Du bør også søke ekspertrådgivning og behandling umiddelbart hvis du erfarer noen som helst annen form for nedsatt syn, f.eks. fordunklet syn, uklare konturer, dårlig kontrast, grå eller sorte flekker midt i synsfeltet ditt, ujevne eller fordreide linjer, eller økt følsomhet for blending.

Hva er "den blinde flekk" i øynene våre? Og hva forårsaker den?

Både høyre og venstre øye har en blind flekk som er den delen av synsfeltet som ikke oppfattes. Dette er det stedet i synsfeltet hvor det ikke er noen lysdetekterende fotoreseptorceller. Årsaken til at vi likevel kan se alt og ikke oppfatter noen form for "hull", er at hjernen vår kompenserer for den blinde flekk ved å bruke informasjon fra det andre øyet. Finn ut mer…

Hvorfor rykker det enkelte ganger i øyenlokkene våre?

Rykking eller spasmer i øyenlokket kan vare i time- eller dagevis, noe som muligens kan forårsake bekymring og påvirke folks livskvalitet. De fleste rykninger i øyet er helt uskadelige og forårsakes hovedsakelig av faktorer som stress, øyetretthet eller manglende søvn. Disse midlertidige spasmene forsvinner som regel av seg selv. Hvis rykkingen fortsetter, kan det enkelte ganger hjelpe å slappe av i øyet ved å dekke det med en flanellklut fuktet i varmt vann eller å lukke øyet og massere øyenlokket forsiktig.

Viktig: I sjeldne tilfeller – for eksempel hvis rykkingen fortsetter selv etter at du har iverksatt tiltak for å slappe av i øyet – kan denne tilstanden indikere en mineralmangel, infeksjon eller sykdom. Hvis du er i tvil, kontakt en øyelege.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Øyenbryn lyver ikke Hva øyenbrynene sier om oss

Forstå syn 23.apr.2019

Tags: Grunnleggende om syn

Hvorfor ser folk forskjellig? Rikere farger, bedre nattesyn, økt kontrast – for bedre bruk av vårt fulle synspotensiale.

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Grunnleggende om syn

Kirurgi i stedet for briller? Du får godt syn igjen uten briller - det er det laserkirurgien lover. Men vær på vakt: Fremgangsmåten innebærer en viss risiko

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Grunnleggende om syn

Hvordan fungerer fargesyn? Og hva betyr dette for folk som bruker solbriller?

Forstå syn 16.okt.2017

Tags: Grunnleggende om syn

Liknende produkter