Kun brillene dine kan gjøre det!

Kontaktlinser er et meget godt alternativ til briller - allikevel er det fortsatt noen synsløsninger som kun er mulige med et par gode gamle briller.

Brilleglass og kontaktlinser er i stand til å gjøre mer og mer. Ved å konstant bli mer presise og individualiserte kan begge disse synsløsningene nå kompensere for enda flere synsforringelser. Det er nesten så naturlig som å ikke bruke briller i det hele tatt: enten det er for myopi (kortsynthet), hyperopi (langsynthet) eller presbyopi (aldersrelatert, gradvis tap av evnen til å fokusere på objekter på nær avstand.) Det er normalt et spørsmål om smak eller vane om en person foretrekker å bruke briller eller kontaktlinser. Visste du at der faktisk er noen visuelle synsforringelser som kun briller kan korrigere optisk?

Presbyopi (langsynthet): progressive glass vs. multifokale glass.

Progressive glass eller multifokale kontaktlinser er optiske underverk fordi begge korrigerer to synsforringelser me en enkelt linse: syn på både nært hold og avstand.

Progressive glass kan gjøre dette takket være sitt design. Øynene ser igjennom det korresponderende synsfeltet og blir korrigert tilsvarende. Jo mer presist synsfeltet er skreddersydd til brukeren og innfatningen, jo mer naturlig vil synet bli.

Multifokale kontaktlinser fungerer på en helt annen måte. De sitter direkte på øyet og beveger seg sammen med øyet. Generelt kan du si at der er tre metoder som gjør kontaktlinser til multifokale kontaktlinser med forskjellig styrke for nærsyn og avstandssyn.

  1. Monosyn-metoden er en eldre, men ikke desto mindre, enkel løsning på et problem: En kontaktlinse for nærsyn brukes i det ene øyet og en kontaktlinser for avstand brukes i det andre. Vanen og hjernen gjør resten. Det er viktig å merke seg at "monosyn" forringer 3D-synet. Hvis der er for stor forskjell mellom høyre og venstre øye, så virker ikke denne metoden. Og når det kommer til det å få førerkort, så er optimal korreksjon av din visuelle prestasjon selvfølgelig virkelig viktig.
  2. Skiftvise systemer går et steg videre. Denne metoden fungerer kun med harde kontaktlinser, som for tiden har fått sin rennesanse. Linsen er gjort tyngre i bunne slik at den ikke roterer i øyet. Styrken for nærsyn er bygget inn i den nedre delen av linsen. Styrken for avstandssyn er integrert i den øvre delen. En optimal tilpasning er viktig slik at linsene sitter komfortabelt på øyet.
  3. Det samtidige systemet er beste løsningen i sitt slag og integrerer det ypperste av optisk finesse ved hjelp av linser som forener individuelle styrker for nært og fjernt syn i en og samme linse. Forskjellige design brukes. De to avstandene for nært og fjernt er arrangert i sirkulære ringer på linsen. Der finnes design der avstandssonen er i midten og nærsonen er utenfor. Disse designene er de vanligste. Det finnes til og med linser med en ring for overgangssonen i mellom, eller med styrker som veksler ring etter ring.Begge styrker oppfattes samtidig. Hjernen vår blir vant til å se det "riktige" bildet på nært og langt hold.

Personlig tilpasning ved en kvalifisert optiker er et absolutt must for multifokale kontaktlinser, som en del av en grundig konsultasjon. Multifokale linser må justeres slik at de passer størrelsen på pupillene eksakt.

Ikke desto mindre er progressive linser noen ganger det beste valget når det gjelder langsynthet. Multifokale kontaktlinser passer ikke for alle, fordi ikke alles hjerne kan lett "bytte" mellom nær og fjern uten anstrengelse. Generelt vil folk som allerede bruker kontaktlinser få det letter med multifokale kontaktlinser. Eldre folk og de med store forskjellier i foreskrevet styrke vil føle det er bedre med briller. Folk som går for multifokale linser trenger mer tid og tålmodighet i begynnelsen, enn de som velger progressive glass.

Og designet for progressive glass er enklere og mer fleksibelt og enkelt å bruke. Spesielle løsninger som virker med briller, virker bare delvis med multifokale glass, for eksempel for folk som jobber ved en datamaskin trengs spesiell synsstøtte i næravstanden, så som Digitale Glass eller optimalisert design for sikrere kjøring, som DriveSafe.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Se bedre om natten: bedre kontrast og mindre skinn

Mange folk finner ut at kontaktlinsene deres ikke gir dem et optimalt syn om natten. Brilleglass kan optimaliseres for nattsyn, for eksempel med i.Scription teknologi. Kontrasten kan også forbedres. Irriterende skinn når man bruker briller kan reduseres med spesielle belegg, eller for solbriller, med spesielle polariserende filtre.

Den optimale løsningen for assosiert skjeling? Briller!

Assosiert skjeling: det rammer mange mennesker uten at det blir korrigert. Det er en tilstand hvor de visuelle aksene på begge øynene ikke er parallelle. Det er ikke synlig for den som ser på. Assosiert skjeling begrenser romsynet, og øyemusklene og hjerne må hele tiden arbeide for å unngå doble bilder. Hvis det ikke blir diagnostisert kan det være veldig anstrengene for den som er rammet. Ganske ofte medfører assosiert skjeling gjentatte hodepiner og muskelspenninger. Prismer, som kan bli inkorporert i glassene, kan være en løsning. De optimaliserer interaksjonen mellom de to øynene. Etter at man blir vant til glassene, kan stressfritt og usvekket syn igjen bli mulig. Kontaktlinser kan gøre dette fordi de beveger seg med øyet. Prismene i linsen må være helt presist sentrert slik at de gir optimalt støtte når du ser rett frem.

Astigmatisme (Brytningsfeil): briller eller kontaktlinser?

Ved astigmatisme blir synet ditt uskarpt og ting vil se fordreide ut. Det er her sylindrisk styrke i brilleglassene spiller en rolle. De bryter lyset i forskjellige retninger. Foreskrivningen inneholder ikke bare data om langsynthet eller nærsynthet, men også styrken og posisjonen på sylinderen i grader. En spesiell type kontaktlinser, toriske linser, kan oppnå dette. Imidlertid, hvis høy sylinderstyrke brukes kan det resultere i ustabile bilder med kontaktlinser - selv om de gjør at det ikke er bruk for tykke brilleglass. Briller gjør synet ditt mer stabilet. Men når alt kommer til alt er det brukerne som bestemmer hvilken løsning som passer for dem.

For eksempel: for sport er kontaktlinser et godt valg fordi der er en lavere sjanse for skader, og der er færre restriksjoner. Har du noen gang sett en profesjonell fotbalspiller med briller`? I spesielle tilfeller er kontaktlinser å foretrekke selv om de gir en litt mindre presis korreksjon. Kontaktlinser til sport - briller for å slappe av hjemme.

Graviditet

Visste du at horninnens kurvatur kan endre seg ved en gaviditet? Hormoner få øynene til å hovne. Den hormonelle endringen i løpet av et svangerskap kan også påvirke produksjonen av tårer, noe som kan føre til tørre øyne. Alt dette gjør det ikke bare ukomfortabelt å bruke kontaktlinser, det kan til og med skade øynene. Gravide kvinner som bruker kontaktlinser og opplever disse symptomene bør konsultere en øyespesialist. Å bruke briller kan gi lindring.

Ett enkelt par briller for utendørs og innendørs bruk

Enten vi bruker briller eller kontaktlinser trenger vi alle solbriller for beskyttelse mot solen! Solbrilleglass beskytter ikke bare irisen vår, men de kan også beskytte hele øyet, inkludert øyets bindehinne, fra skader og betennelser forårsaket av UV-stråler. Briller med selvfargende glass kan være løsningen hvis du vil unngå å hele tiden ta av og på solbrillene dine. Spesielle molekyler som er tilsatt brilleglasset justerer seg i forhold til sollyset.

Uansett hvilken synsløsning du velger, så er det viktig at du konsulterer optikeren din. Optikeren vil analysere hva eksakt øynene dine trenger for å takle de utfordringer de møter til daglig. Dette vil hjelpe deg til å finne den riktige synsløsningen - enten med briller eller med kontaktlinser.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Gjenkjenne synsproblemer Nærsynthet, langsynthet, astigmatisme, osv.: Hvilke synsproblemer finnes og hvordan kan vi korrigere dem?
Brillens historie Fra dens opprinnelse som «lesesteiner» til livsstil-tilbehør
Gamle brilleglass i ny innfatning - er det mulig? Det kan la seg gjøre å bruke de gamle brilleglassene i en ny innfatning dersom stryken fortsatt passer til øynene dine.
Lurer du på om du trenger briller? For noen av oss skjer det tidlig. For noen skjer det først når man bikker 40. Når synet begynner å kreve mer er en spesialtilpasset brille fra en optiker løsningen.

Forstå syn 16.okt.2017

Tags:

Liknende produkter