Førstehjelp for solbrente øyne

Hvordan kjenne igjen solbrente øyne og hva vi kan gjøre med det

Visste du at øynene dine kan bli solbrente? Uformelt snakker folk ofte om "snøblindhet", en ubehagelig øyeskade forårsaket av sterke UV-stråler. BEDRE SYN forklarer: Hvordan kan du vite om du har solbrente øyne? Hvordan kan solbrenthet og UV-stråler skade øynene dine, og hva bør du gjøre i et nødtilfelle?

Ekspertråd gitt av: Dr. Albert J. Augustin, direktør ved Karlsruhe øyeklinikk

Om du er på stranden eller på fjellet, når solen skinner er alle glade. Men det er dessverre et par ting som kan sette en demper på gleden ved å være i solen. En av dem er solblindhet. Tommelregelen er å handle raskt siden solblindhet kan få direkte følger for synet ditt. Men hva er den beste behandlingen for solbrente øyne?

Hvordan kjenne igjen solbrente øyne

Hvordan kjenne igjen solbrente øyne

Siden det er så mange ting som irriterer øynene våre, er det første du må gjøre å finne ut om øynene er solbrente. Øyeblindhet kan ramme ett øye eller begge øynene. Typiske symptomer på solbrente øyne, vanligvis kjent som “snøblindhet,” (keratitis solaris eller keratitis photoelectrica) er: såre/rennende/klående/røde øyne og til og med uklart syn.

Ved alvorlige tilfeller av solbrente øyne, ødelegges hornhinnens ytre lag, og dermed blottlegges nervene under den. De som lider av solbrente øyne, klager ofte over en følelse av å ha et fremmedlegeme i øyet, akkurat som om det har kommet sand inn i det. Det er ubehagelig å blinke, og enkelte ganger er det svært smertefullt. Men solbrente øyne er vanligvis ufarlig. Likevel, hvis du erfarer dette gjentakende ganger, kan det til og med føre til kreft, makuladegenerasjon eller kronisk øyetørrhet. Ordet “snøblindhet” brukes for å beskrive solbrente øyne fordi det ofte rammer folk som går i fjellet, når snøen reflekterer opptil 88 prosent av UV-strålene, noe som gjør dem enda sterkere. Noe liknende skjer når du ligger på stranden: Vannet reflekterer 10–20 prosent av UV-strålene.1

Husk på at dess høyere du klatrer, dess sterkere blir UV-strålingen. For hver 100 meter du går oppover, blir UV-strålingen opptil 12 prosent sterkere.2 Det er opptil 16 ganger mer i snødekt terreng. Dette er grunnen til at folk som soler seg, ikke er de eneste som bør beskytte øynene, alle som liker å gå på ski, gå i fjellet eller utføre sveisearbeid, utsettes for farlige UV-stråler.

Alle som liker å gå på ski, gå i fjellet eller utføre sveisearbeid, utsettes for farlige UV-stråler.

Intelligente solbrilleglass som går fra mørke i svakt lys, til enda mørkere i sterkere lys.
Finnes i fire trendy farger: brun, grå, pioneer og blå.


Førstehjelp for solbrente øyne

Akkurat som ved vanlig solbrenthet, merker man ofte ikke symptomene på solbrente øyne før ei god stund senere: Folk begynner vanligvis å merke det 3–12 timer etterpå. Så snart du mistenker at du har solbrente øyne, er det viktig å handle raskt slik at du kan lindre ubehagelige symptomer og forebygge ytterligere skade.

1. Få øynene dine undersøkt

Selv om solbrente øyne kan være smertefulle, går det som oftest over etter et par dager fordi hornhinnens øverste lag har evnen til å reparere seg selv. Øyet er et veldig følsomt organ, så du bør alltid få øynene dine kontrollert av øyenlege for å fastsette symptomene. I ekstreme tilfeller kan du til og med bli blind. Legen kan skrive ut smertestillende legemidler og behandle øyet med dråper eller gel med desinfeksjonsmiddel eller antibiotika for å avverge infeksjon. En A-vitamingel kan også bidra til å regenerere det skadde vevet.

2. Hold deg innendørs og avkjøl deg

For å forhindre varig skade på hornhinnen bør personer med solbrente øyne umiddelbart unngå direkte sollys og raskt kjøle ned øyene, f.eks. ved bruk av en klut fuktet med kaldt vann, eller om mulig med en gelmaske eller briller. Disse kan kjøpes på apotek eller på skjønnhetssalong eller helsebutikk, og gir rask smertelindring.

3. Ikke klø eller gni øynene!

Selv om øynene dine klør, må du ikke gni dem for da blir de bare enda rødere.

4. Fjern kontaktlinsene og ta på deg briller i stedet.

Kontaktlinser skal fjernes umiddelbart for å forhindre ytterligere irritasjon. Det er tilrådelig å oppholde seg i et mørkt rom inntil symptomene forsvinner.

Fjern kontaktlinsene og ta på deg briller i stedet.

5. Rask lindring med reseptfrie smertestillende medisiner

Hvis smertene blir verre, og du ikke har anledning til å gå raskt til lege, kan reseptfrie smertestillende medisiner hjelpe.

6. Det er bedre å forebygge enn å helbrede

Forebygging er den beste behandlingstypen, koste hva det koste vil! Gode solbriller, skibriller eller vernebriller på arbeid, som alle har et UV-filter på opptil 400 nm3, kan beskytte øynene mot farlige UV-stråler. Gode solbriller for å beskytte øynene mot solbrente øyne bør ha minimum beskyttelsesklasse 3, og hvis du er ute i snø, må du ha beskyttelsesklasse 4. Beskyttelsesklassen er vanligvis angitt på brillestengene. Sørg alltid for at solbrillene dine filtrerer UV-lys som kommer inn fra toppen eller sidene. Les videre for å finne ut mer om når du trenger å beskytte øynene dine mot UV-lys. Det finnes også klare brilleglass som gir full UV-beskyttelse, alltid.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvordan desinfiserer jeg brilleglassene og hvordan hindrer jeg at de dugger når jeg bruker munnbind?

01.sep.2020

Tags: Solbriller

Ikke alle solbriller er like Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

25.jun.2019

Tags: Solbriller

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter