Få den beste beskyttelse til dine øyne

Øynene er veldig følsomme og helt uerstattelige. Der er mange farer for øynene og de kan ha katastrofale konsekvenser

På et øyeblikk kan det skje hva som helst med øyne våre. Uansett om vi er på arbeid, i fritiden eller bedriver sport må vi passe på øynene. Synsorganene er for verdifulle til å bli utsatt for unødvendige farer.

På tysk sier man ofte "Das kann ins Auge gehen". Bokstavelig oversatt er det "Det kunne truffet øyet" eller som det egentlig betyr "Det kunne gå galt". Og det kunne ikke vært mer passende. Øynene er utsatt for mange farer. Styrken i solens stråler må ikke undervurderes. Naturligvis lokker de oss utendørs, de kjærtegner havet og får oss til å smile. Dessverre er det UV-stråler der hvor det er sollys og disse kan være skadelige for øyne våre.

Solbeskyttelse til øynene

Sollys er den viktigste kilde til UV-stråling og kan skade forskjellig vev i øynene. Øyets overflate (snøblindhet), linser (grå stær) og netthinnen (solmakulopati, makuladegeneration) er spesielt utsatt.

UV-lys består av UVA-lys (som gir huden farge), UVB-lys (som gir solbrenthet og hudkreft) og UVC-lys (disse er de farligste strålene, men de stanses nesten fullstendig av ozonlaget).

Noe nesten ingen er klar over er at øynene også kan bli solbrente. Hornhinnen påvirkes mest. Den høyeste risiko er alltid når sollyset reflekteres som i et snødekket landskap eller når man er i nærheten av vann.

Med de riktige brillene kan alle beskytte øyne optimalt mot de farlige UV-stråler. Du bør være oppmerksom på følgende når du kjøper solbriller:

 • Beskyttelse mot UV-lys: Solbriller som absorberer minst 99 % av UV- eller lysstrålene opp til 400 nm.
 • Gult filter: Kalles også blueblockers fordi de blokkerer alt blått lys. Derfor kan øyet oppfatte omgivelsene med en gul tone. Dette gir en bedre kontrast for gjenstander på avstand, spesielt på grå dager eller dager med snø.
 • Polariserende filter: Disse filtrene blokkerer diffust lys. For eksempel lys som reflekteres fra vannoverflaten eller en brostensvei. Spesielt nyttige når man er ute og kjører eller ved fiske.Side protection: Sunglasses with this function protect the eyes from light entering from the sides.
 • Speilglass: Demper mengden av lys som når øyet, men gir ingen beskyttelse mot UV-stråler.
 • Sidebeskyttelse: Solbriller med denne funksjon beskytter øynene mot lys som kommer fra siden.
 • Graderte glass: Disse glassene har en mørk farge i brillenes øverste del og en lys farge i bunnen. De blokkerer derfor blending ovenfra men gjør det mulig å se ned med normalt syn. De er nyttige for bilister men anbefales ikke til stranden eller snø da det også kan komme kraftig lys nedefra.
 • Fargeskiftende glass: Disse glassene blir automatisk mørkere når det er lyst og lysere når det er mørkt. Alt etter UV-strålingen og temperaturen tar denne prosessen ikke mer enn noen minutter takket være ny teknologi.

Beskyttelse av øyet anbefales ofte også av helsemessige grunner. Dette gjelder primært for folk med økt risiko for UV-stråling. Det kan blant annet være:

 • Pasienter med makula- og netthinnedegenerasjon. Disse bør alltid ha solbriller med et godt UV-filter på når de er utendørs.
 • Pasienter etter en operasjon for grå stær. Disse pasientenes øyne er spesielt følsomme overfor UV-lys fordi ørets naturlige linse er blitt fjernet og erstattet med en plastlinse (intraokulær linse). Ved eldre modeller er det nødvendig med solbriller som yter 100 % beskyttelse mot UV-stråler fordi de absorberer mye UV-lys. Nye intraokulære linser har nå beskyttelse mot UV-stråler.
 • Pasienter som tar bestemte typer medisin. Medisin mot psoriasis og aktive farmasøytiske ingredienser som f.eks. tetracyklin, doxycyklin, allopurinol og fenotiazin er alle sammen såkalt "fotosensitiv medisin". De øker øyets følsomhet overfor UV-stråler. Din lege kan gi deg råd om passende øyebeskyttelse.
ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Øyenbeskyttelse på arbeidet

Tilpasset øyenbeskyttelse er også meget viktig ved bestemte jobbrelaterte aktiviteter. Følgende kan utgjøre en fare:

 • Støv, splinter, spon eller væskepartikler der oppstår under sliping, sandblåsing og skjæring. Arbeid med verktøy, trykkluftsapparater eller lignende er også farlig
 • Etsende eller irriterende stoffer som for eksempel når man arbeider med syrer eller baser og når man blander og påfører kjemikalier med sprøytepistol. 
 • Blendende lys eller skadelige stråling f.eks. ved sveisning og arbeide med laserstråler
 • Virkningen av varme eller flammer
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Fordeler og ulemper ved UV-lys Hvorfor er det viktig? Hva er risikoene?

21.jun.2018

Tags: Solbriller

Hvilke solbriller er de rette for din favorittaktivitet? Det finnes perfekte solbriller til enhver anledning

29.mai.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter