Hovne øyne, sorte sirkler, røde og sviende øyne

Alt du trenger å vite om mulige årsaker og hvordan holde de under kontroll

Har du noen gang opplevd hovne øyne, sorte sirkler, og rød eller sviende øyne? Dette er ukomfortable symptomer med mange mulige årsaker. BETTER VISION forklarer: Hva forårsaker hovne øyne, sorte sirkler og røde, sviende øyne – og hvordan kan du forebygge det?

For lite søvn, feil briller, allergier, øyeinfeksjoner eller for mye tid foran en skjerm – det er mange ting som kan irritere de sensitive øynene våres. Så det er ikke særlig overraskende at klager som hovne øyne, sorte sirkler eller røde, sviende øyne er veldig vanlig. Men det finnes effektive måter å forebygge det på. Vi forteller deg alt om hvordan.

Hovne øyne

Symptomer på hovne øyne:

Øynene og øyelokkene blir fete og hovne, og noen ganger røde og sensitive mot trykk. Det oppstår regelmessig kløe, vann i øynene og en sviende følelse. Generelt påvirker det begge øynene, og det er sjeldent for symptomer å bare påvirke ett øye.

Hovne øyne
Årsaker til hovne øyne:

Du er kanskje allerede klar over noen av de mer vanlige årsakene for hovne øyne – et blikk på speilet er nok til å minne deg på hva som skjedde i går natt: for lite søvn, tørr luft (f.eks forårsaket av for mye varme eller innestengt luft) eller litt for mange krokodilletårer over en romantisk film, alle disse forårsaker store belastninger for øynene våre og får de til å hovne opp. Dette er fordi huden rundt øynene våre er mye tynnere enn den som dekker resten av ansiktet vårt. Dette betyr at tegn på belastning og utmattelse er mer synlig rundt øynene. Men hovne øyne kan også arves eller være et resultat av aldringsprosessen – og det er mange andre årsaker også:

 

 • Hvis middagen din inneholdt mye salt eller proteiner, kan du oppleve hovne øyne dagen etterpå. Dette forverres hvis du sover horisontalt over lengre tid, noe som begrenser tilførselen av lymfatisk væske til området rundt øynene. Dette betyr at væsken samler seg i løpet av natten og forårsaker hevelse.
 • Allergier (vanligvis relatert til pollen, støv eller hår fra dyr) og intoleranse for visse legemidler eller mattyper kan også forårsake hovne øyne
 • Akutt eksem kan føre til hovne, såre og/eller tørre øyne.
 • Visse øyeinfeksjoner kan forårsake hevelse, som konjunktivitt eller sti.
 • Problemer med øynene kan også indikere en annen sykdom. For eksempel kan også hovne øyne utløses av nyre- eller hjertesykdom, en underaktiv skjoldbruskkjertel eller høyt blodtrykk. Øynene blir ofte hovne når vi blir forkjølet, spesielt hvis bihulene også påvirkes.
 • Dehydrering kan også føre til hovne øyne.
 • Tørre øyne, for eksempel forårsaket av å bruke kontaktlinser over lengre tid, bli utsatt for oppvarmet luft eller tilbringe timesvis foran en skjerm, kan også forårsake hovne øyne.
 • Visse legemidler tørker øynene og leder dermed til hevelse.
 • Eksterne påvirkninger, som støt eller slag, kan også forårsake hevelse.
 • Når hormonet østrogen produseres under menstruasjon, legger mange kvinner merke til vannsamling rundt øyelokkene.  
Hvordan bli kvitt hovne øyne:
Det finnes en rekke behandlinger, avhengig av hva som forårsaker hevelsen. Hvis symptomene ikke forsvinner av seg selv, er det som regel lurt å oppsøke en øyespesialist for å finne årsaken til hevelsen. Det samme gjelder for periodiske symptomer, eller hvis de plutselig dukker opp og ikke forsvinner kort tid etterpå.
 
 
Det er en rekke enkle, godt testede kjerringråd som kan tilby rask lindring for hovne øyne. Som med de fleste typer hevelser, kan kulde være til stor hjelp. Du kan prøve å holde en kald tepose på de hovne øyelokkene (grønn te får hevelsen til å senke seg), eller du kan lindre øynene dine med en nedkjølende ansiktsmaske med agurk.
 
 
Merk: noen kan oppleve allergiske reaksjoner på smakssatte, sorte teposer. Fjern teposen umiddelbart om dette er tilfelle. Her er et praktisk alternativ, plasser to teskjeer i fryseren i fem minutter. Plasser så skjeene over de hovne øynene, mens du hviler den konkave innsiden mot øynene. Kulden er ikke bare lindrende, men den reduserer også hevelsen. Viktig: sørg for at skjeene ikke er for lenge i fryseren slik at de ikke er for kalde. Det bør aldri være komfortabelt å plassere skjeene på øynene. Fjern skjeene fra øynene umiddelbart om dette er tilfelle. Vent til metallet begynner å varmes opp.
 
Hvis du ofte opplever hovne øyne, er det lurt å bruke en nedkjølende øyemaske (tilgjengelige fra apoteker, skjønnhetssalonger og helsebutikker). Den geléfylte masken er behagelig kjølig, og lindrer og frisker dermed opp den sensitive huden rundt øynene. Hvis hevelsen er forårsaket av tørre øyne, kan spesialøyedråper hjelpe stabilisere tårefilmen og holde øynene fuktige. Dette vil redusere irritasjon. Men dersom en allergi er årsaken til hevelsen, kan antihistaminer (tilgjengelig på apoteket) gi rask lindring for akutte symptomer. Spesiallegemidler bruks til å behandle allergier og hjelper med å lette og forebygge allergiske reaksjoner. Desensibilisering kan hjelpe bekjempe allergien. Dette er også kjent som spesifikk immunterapi. Her gis personen som lider av allergi en veldig svak form av stoffet de er allergisk mot. Dette repeteres så fra alt mellom seks måneder til tre år. På denne måten "aksepterer" kroppen gradvis allergenet – i beste fall uten å vise defensive reaksjoner. Hvis høyt blodtrykk eller hjerte- eller nyresykdom er årsaken til hevelsen, vil legen din hjelpe deg finne beste behandling.
 
 
Hvis årsaken til hevelsen er eksem, vil du vanligvis få resept på en kortisonkrem ved akutte symptomer. Ettersom ikke alle kremer og salver egner seg for alle delene av huden, bør du alltid kontakte en lege før du behandler det sensitive området rundt øynene.
 
En øyeinfeksjon kan føre til at øynene begynner å hovne. En rekke behandlinger er tilgjengelig avhengig av typen hevelse.
 
 
Forebygge hovne øyne:

En rekke ting kan føre til hovne øyne, det er flere forskjellige måter å forebygge dette på. Unngå vanlige årsaker der det er mulig – som å drikke alkohol på kvelden eller spise mat som inneholder mye salt eller protein. Du kan også forebygge hovne øyne ved å følge disse rådene:

 

 • Få deg så mye søvn som mulig, og prøv å ivareta en regelmessig døgnrytme. Syv timer søvn er ideelt for de fleste.
 • Soverommet ditt bør ikke være for varmt, da dette kan irritere øynene. Når det gjelder den ideelle temperaturen på soverommet, er vi alle forskjellige – men temperaturen bør være et sted mellom 16 og 20 grader.
 • Ettersom dårlig luft kan irritere øynene, bør alle rom luftes regelmessig for å forebygge tørre, irriterte og hovne øyne.
 • Dehydrering kan også forårsake tørre og hovne øyne. Derfor er det viktig å drikke rikelig med væsker – ideelt sett, opp til to liter vann daglig. Mindre sukker kan også hjelpe forebygge hovne lyne.
 • Mange allergier kan føre til hovne øyne og sorte sirkler.
 • Innta store mengder sukker eller alkohol, eller bruk av kosmetikk som er parfymert eller inneholder konserveringsmidler kan også irritere huden. Hos folk som lider av eksem, kan dette føre til hovne øyne. Personer med eksem bør derfor sørge for at de vedlikeholder en sunn livsstil, og unngår bruk av skadelig hudpleieprodukter.
 • Hvis en øyeinfeksjon forårsaker hevelsen, er det en rekke tilgjengelige metoder å forebygge hevelsen på, avhengig av typen.  

Sorte sirkler under øynene

Symptomer på sorte sirkler under øynene:

Huden under øynene blir mørk. Avhengig av hvor alvorlig tilfellet er, vil øyne virke utslitt, alvorlige sorte sirkler kan føre til at noen personer ser syke ut. De påvirkede områdene kan være brune, blå, grå eller blå-lilla. Årsaken til sorte sirkler er vanligvis ikke skadelig, og bør ikke forvirres med blåmerke forårsaket av en utvendig kraft.

Sorte sirkler under øynene
Årsaker til sorte sirkler under øynene:

I de fleste tilfeller er sorte sirkler bare et kosmetisk og midlertidig problem. Det er to hovedårsaker:

 

1. En overflod av pigmenter i huden (hyperpigmentering)

Fargen på huden reguleres av aspekter som pigmentmelanin. Dette er et stoff i cellene som stort sett bestemmer hudfarge. Jo mer melanin vi har, desto mørkere blir huden. Hvis store mengder melanin forekommer rundt øynene, vil de fremstå som blå eller blå-grå mørke sirkler. Innen medisin er dette kjent som hyperpigmentering, eller melasma. Sorte sirkler på grunn av hyperpigmentering kan være arvelig. Noen andre årsaker er:

 

 • Infeksjoner, sykdom og utslett (eksem, kontaktallergi)
 • Regelmessig og intensiv utsettelse for UV-lys
 • Medisiner og visse legemidler

 

2. Gjennomsiktige kar

Den andre vanligste årsaken til sorte sirkler er gjennomsiktige kar. Under øynene er det spesielt tynn hud og fettvev under huden – hos noen er den så tynn at man kan se blodkarene gjennom huden. Dette gjør at det påvirkede området virker mørkere, og er hvorfor sorte sirkler kan se brune ut. Jo mindre oksygen som tilføres blodkarene, jo mer vil de være synlige gjennom huden. Det er fordi deoksygenert blod er mørkere enn oksygenert blod. Andre faktorer som forårsaker sorte sirkler i henhold til gjennomsiktige kar er:

 

 • Nyre- og skjoldbrusksykdom
 • Forurensende stoff (f.eks. luft- og vannforurensning, eksosgasser)
 • Dehydrering
 • Dårlig kosthold, jernmangel
 • Dop-, alkohol- og nikotininntak
 • Stress
 • Mangel på søvn

Hvordan bli kvitt sorte sirkler:

Enkle kjerringråd kan hjelpe redusere de akutte symptomene til sorte sirkler. Én metode er en klut dyppet i kaldt vann. Hvis du plasserer kluten på de sorte sirklene i fem til ti minutter, vil kulden forminske blodkarene og få sirklene til å se lysere ut. Akkurat som under behandling av hovne øyne, har geléfylte briller eller masker (tilgjengelig på apotek, skjønnhetssalonger og helsebutikker) en lignende effekt, og det kan også grønne eller sorte teposer. Ta simpelt to grønne eller sorte teposer, hell varmt vann over de, la de kjøle seg, trykk på teposen og plasser den på det påvirkede området. Koffeinen i teen får blodkarene under huden til å krympe, noe som gjør de sorte sirklene lysere. Merk: noen kan oppleve allergiske reaksjoner på smaksatte sorte teposer. Fjern teposen umiddelbart om dette er tilfelle. Masser forsiktig det påvirkede område for å hjelpe blodsirkulasjonen, dette kan hjelpe mot sorte sirkler.

Hvordan bli kvitt sorte sirkler

Du kan også raskt og enkelt skjule sorte sirkler – alt du trenger er litt concealer! Hvis mulig, bør ikke concealer tørke ut huden, men ha en fuktende effekt. Hvis du har sensitiv hud eller er utsatt for allergi, er det anbefalt å bruke parfymefri concealer. Tips: velg en farge som er litt lysere enn huden eller sminken din.

Forebygge sorte sirkler under øynene:

Avhengig av årsaken, finnes det en rekke måter å forebygge formasjon av sorte sirkler under øynene. Hvis de sorte sirklene forårsakes av dårlig kosthold, kan det være effektivt å bytte til en sunnere diett. Hvis årsaken er søvnmangel, stress eller dop, alkohol eller nikotin, vil det hjelpe å bytte til en mer balansert livsstil. Dehydrering er en annen vanlig årsak til sorte sirkler. Dermed er det lurt å drikke rikelig med væsker.

Røde eller såre øyne

Symptomer på røde eller såre øyne:

Det ene eller begge øynene er enten veldig eller litt såre. Folk klager ofte på kløe, svie og rennende øynene samtidig.

Røde eller såre øyne
Årsaker til røde eller såre øyne:

Røde øyne forårsakes av utvidede blodkar og økt sirkulasjon i enten bindehinnen eller senehinnen under den. Disse blodkarene er godt synlige mot den hvite bakgrunnen til senehinnen, og det er så mange av de at øynene plutselig ser røde ut når sirkulasjonen øker. Innen medisinen er dette kjent som økt vaskularisering. Såre øyne kan forårsakes av ting som:

 

 • Infeksjon av øyelokk, f.eks. forårsaket av allergi
 • Høyt intraokulært trykk
 • Tørre øyne, f.eks. forårsaket av tørr luft
 • Mangel på søvn
 • Overanstrenge øynene, f.eks. ved å tilbringe for mye tid foran en skjerm og/eller for lite blunking
 • Sprengt blodkar, forårsaket av forurensning eller skade på øyet
 • Ikke-korrigert eller feilkorrigert synshemming
 • For lang bruk av kontaktlinser
 • Virusinfeksjoner, f.eks. herpes 
 • Kosmetikk som sminke og maskara (kan føre til at kantene til øyelokkene klistrer seg sammen)
 • Konjunktivitt
Hvordan bli kvitt røde eller såre øyne:

Avhengig av årsaken, finnes det en rekke måter å forhindre røde eller såre øyne på. Øyet er en sensitiv kroppsdel – hvis du er i tvil bør du alltid kontakte en lege i stedet for å behandle problemet selv. Hvis øynene er for tørre og derfor er røde og såre, kan du bruke en kunstig tårefilm til å hjelpe holde øynene fuktige. Hvis den underliggende årsaken er allergi, kan antihistaminer eller kortisonøyedråper og øyegeléer gi rask lindring. Ved bakteriell infeksjon vil øyelegen din foreskrive resept på antibiotika. Hvis ikke-korrigert eller feilkorrigert synshemming resulterer i røde eller såre øyne, kan øyelegen din foreta en test og anbefale briller som passer deg. Hvis du bruker kontaktlinser: hvis kontaktlinsene dine ofte forårsaker røde eller såre øyne, kan det hjelpe å redusere tiden du bruker linsene, eller bytte til et annet merke eller pleieprodukt.

Forebygge røde eller såre øyne:

Ettersom det er en rekke årsaker til røde og søre øyne, finnes det også en rekke måter å forebygge det på. Unngå de vanlige årsakene, som utvendige faktorer som tørr luft og trekk, vann med klorin, sigarettrøyk og støv. Alle disse kan føre til konjunktivitt og røde eller såre øyne. Det anbefales at kvinner som bruker sminke hver dag rengjør kjertlene til øyelokkene regelmessig. Dette er enkelt å gjøre: putt en varm, fuktig klut på øyet i ti minutter. Masser så forsiktig øyelokkene med lofrie bomullsputer. Hvis det lekker væske fra kjertlene, kan den fjernes med en fuktig bomullspute. Hvis du bruker kontaktlinser bør du sørge for at du leser bruksanvisningen til pleieproduktet, og at du ikke overstiger produsentens anbefalte brukstid. Hvis du opplever rød eller såre øyne etter for mange timer foran en dataskjerm, kan du forebygge dette ved å ta regelmessige pauser (f.eks. se ut av vinduet eller blunke gjentatte ganger i perioder). Spesielle databriller kan gi forbedret visuell komfort.  

Sviende øyne

Symptomer på sviende øyne:

Øynene klør, svir, føles irriterte, og er noen ganger vonde og såre. Sviende øyne følger ofte med andre klager som røde eller såre øyne, man kan føle at man har noe i øyet, kløende øyelokk, lyssensitivitet og mer tårefilm.

Sviende øyne
Årsaker til sviende øyne:

Tørre øyne (sicca-syndrom) fører ofte til øyne. Ettersom tårevæsken ikke er nok til å holde bindehinnen og hornhinnen fuktig, fører dette til irritasjon og sviende øyne. Det betyr et kvaliteten til tårevæsken ikke er optimal, eller at det ikke produseres nok tårevæske. Sviende øyne kan også forårsakes av andre ting, f.eks:

 

 • Allergier
 • At man belaster øynene for mye, f.eks. ved å tilbringe for mye tid foran en skjerm
 • Visse legemidler
 • Ikke-korrigerte eller feilkorrigerte synshemminger
 • Infeksjon av hornhinne og bindehinne
 • Sykdommer som fuktighetsforstyrrelser fra skjoldbruskkjertelsykdom, diabetes eller revmatisme  
Hvordan bli kvitt sviende øyne:
Avhengig av årsaken, finnes det en rekke måte å bli kvitt sviende øyne. Når du lider av sviende øyne, kan spesielle øyedråper gi rask lindring. De stabiliserer tårefilmen og lindrer bindehinnen. Hvis den underliggende årsaken er allergi, kan antihistaminer eller kortisonøyedråper og øyegeléer gi rask lindring. Ved bakteriell infeksjon vil øyelegen din foreskrive resept på antibiotika. Hvis ikke-korrigerte eller feilkorrigerte synshemminger er årsaken til sviende øyne, kan øyelegen din anbefale briller som er egnet for deg. For brukere av kontaktlinser: hvis du ofte opplever sviende øyne under bruk av kontaktlinser, kan det hjelpe å bruke de i kortere perioder, eller bytte til et annet merke eller pleieprodukt.
Forebygge sviende øyne:
Unngå de vanlige årsakene, som utvendige faktorer som tørr luft og trekk, vann med klorin, sigarettrøyk og støv. Alle disse kan føre til konjunktivitt og forårsake sviende øyne. Hvis du bruker kontaktlinser bør du sørge for at du leser bruksanvisningen til pleieproduktet, og at du ikke overstiger produsentens anbefalte brukstid. Hvis øynene dine svir fordi du har brukt for mye tid foran en dataskjerm, kan du unngå dette ved å ta regelmessige pauser. For eksempel, kan du i ny og ne se ut av vinduet, og hvile og fukte øynene ved å blunke. Spesielle databriller kan gi forbedret visuell komfort.

Merk: selv om disse symptomene fremstå som ufarlige, kan de også være en indikasjon på alvorlig sykdom. Ved tvil, eller om symptomene blir verre, bør du kontakte lege umiddelbart. Dette er av ytterste viktighet om du ikke klarer finne ut av hva som forårsaker symptomene dine. En lege eller øyelege kan foreta en definitiv diagnose med den medisinske historien din.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

10 tips for sunne øyne Hvordan forhindre tørre øyne og øyeanstrengelse.

18.apr.2019

Tags:

Glaukom – alt du trenger å vite om den nest viktigste årsaken til blindhet Glaukom er en alvorlig øyelidelse som påvirker øyetrykket.

14.mar.2019

Tags:

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter