Slik tar du vare på brilleglassene

Hvis du tar godt vare på brillene dine, vil du oppleve at det er enklere å holde alt i fokus. Her er våre tips

Dagens moderne briller er nærmest et teknologisk mirakel. Hvis du vil dra nytte av brilleglassene så lenge som mulig, er det ikke bare viktig å ta godt vare på dem. Det er også viktig å beskytte dem mot ytre skader.

Enten du er nærsynt eller langsynt, vil riktige brilleglass gi deg skarpt syn på en enkel måte. Du kan glede deg over brillene i mange år og få dem tilpasset spesielt etter dine individuelle behov av en optiker. Men en viktig forutsetning for det, er at du tar godt vare på brilleglassene og er forsiktig med håndteringen av dem. Uforsiktig omgang med teknisk avanserte, moderne briller kan føre til riper eller andre skader på brillene.

Dette gjelder spesielt for brilleglass i plast glass. Høyteknologiske overflatebehandling gir maksimal beskyttelse, selv for svært tynne og ømfintlige plast glass, men kan ikke gi 100 % beskyttelse mot riper. Resultatet av riper er at brillene blir mindre klare, at det blir vanskeligere å se gjennom dem, og at synet blir mindre skarpt. Dette kan unngåes og her er noen nyttige tips:

Mikrofibertørkle

For daglig beskyttelse av brillene er det viktig å kun bruke pussekluter laget av mikrofibre. De fås hos alle optikere og fjerner smuss og støv. Denne prosessen, kjent som tørrensing, lar deg fjerne støv- og smusspartikler til enhver tid, også når du er på farten. Hvis brilleglassene dine er svære skitne , bør du først vaske dem i lunkent vann. En dråpe oppvaskmiddel gjør rengjøringen mer effektiv. Men vær forsiktig: Ikke bruk oljeholdig såpe. Det kan føre til at det legger seg oljerester på brilleglassene som forårsaker irriterende belegg. Brillerens fra optikeren fungerer også svært effektivt. Etter rengjøring med brillerens kan brilleglassene tørkes av med et tørkle.

Ikke bruk klær til å tørke av brilleglassene

T-skjorter, gensere og andre klær egner seg ikke til å pusse brilleglass. Så selv om det kan være det enkleste og mest nærliggende, er det aldri noen god idé å tørke av brillene med klærne dine. Faren for å skrape opp brilleglassene er (for) stor. Det er fortsatt umulig å fjerne riper fra brilleglass. Derfor vil skader som oppstår på dem være permanente.

Det lønner seg å ta en tur til optikeren fra tid til annen for å få rengjort brillene. Optikeren har spesialutstyr for å rense brillene grundig og skånsomt. Det viktigste er det ultrasoniske badet. Her plasseres brillene i en spesiell beholder. I løpet av noen få minutter renses glasset ekstremt effektivt ved hjelp av ultrasoniske vibrasjoner. I denne prosessen renses ikke bare brilleglassene, men også innfatningen. Nå har også slike apparater til hjemmebruk kommet. Hvis du vil kjøpe et slikt, anbefaler vi å gå til en spesialbutikk for å innhente råd. Det er viktig ettersom bare maskiner med svært høy vibrasjonsfrekvens oppnår de beste renseresultatene.

Unngå for høye og for lave temperaturer

I tillegg til å sørge for regelmessig pleie av brillene, er det viktig å håndtere dem riktig. Det kan høres selvsagt ut, men det er svært avgjørende: Legg aldri brillene med glassene ned. I stedet folder du dem sammen og legger dem slik at de hviler på innfatningen. For å unngå å stadig måtte lete etter brillene, er det lurt å gjøre det til en vane å legge dem på samme sted. Da vil de alltid være enkle å finne. Her skal det også nevnes at seter, stoler og sofaer er svært uegnede steder å legge briller. Det er fort gjort å sette seg på dem ved et uhell.

Hvis du ikke skal bruke brillene en stund, for eksempel om natten, er det best å legge dem i et passende brilleetui. Dette rådet er spesielt viktig for hundeeiere. Det er ikke utenkelig at din firbente venn liker å tygge på innfatningen eller til og med brilleglassene. Og det er ikke bare irriterende for deg, det kan også være farlig for hunden.

En annen ting som kan ødelegge brillene og brilleglassene er høye temperaturer. Så enten det er sommer eller vinter bør du aldri la brillene ligge i direkte sollys. Spesielt er det viktig å ikke la dem ligge på dashbordet i bilen. Radiatorer er heller ikke noe egnet sted. Og hvis du går i badstu, er det best å la brillene ligge utenfor. Årets kalde måneder kan også skade brillene: De kan bli deformert hvis de utsettes for svært lave temperaturer. Derfor er det ingen god idé å la brille ligge ute i bilen om natten.

Generelt sett vil en overflatebehandling av høy kvalitet på brilleglassene gjøre rengjøringen av brillene og livet ditt enklere. Et ZEISS LotuTec® Overflatebelegg gjør for eksempel brillene vann- og smussavstøtende og gir dem antistatiske egenskaper. I brilleglass med LotuTec®-belegg er overflaten så glatt at smusspartikler og vanndråper ikke får feste og bare renner av som på et lotusblad. Derfor er brilleglass som har fått en slik overflatebehandling enklere å rengjøre. De må dessuten rengjøres sjeldnere. Selv fettete fingeravtrykk er enkle å fjerne fra brilleglassene.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Krystallklare fordeler for brillebrukere ZEISS pussekluter for brilleglass med styrke og andre optiske overflater

16.okt.2017

Tags:

Liknende produkter