Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen

Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

De fleste foreldre vet hvor viktig det er å bruke solkrem når barna leker utendørs, men effekten som ultrafiolett stråling kan ha på øynene deres oversees ofte. BEDRE SYN forklarer hvordan UV-beskyttede solbriller og UV-beskyttede briller kan beskytte synet til ditt barn.

Barn må leke ute

Å tilbringe tiden utendørs er en viktig del av barnets utvikling og du må sannsynligvis også like å være sammen med barna og ta del i deres aktiviteter når du spiller utendørs sport og spill sammen, eller er på tur eller piknikk i parken.

Ved siden av å lære å sette pris på naturen, få litt frisk luft, og balansere skjerm-tid med forfriskende aktiviteter utendørs, betyr også at barnet ditt vil få den fysiske treningen som er viktig for utviklingen. Dessuten kan det hjelpe å styrke immunforsvaret, gi sunn søvn, og bidra til et mer positivt humør.1 Undersøkelser foreslår at barn som tilbringer mer tid utendørs har lavere sjangs for å utvikle nærsynthet.2

I tillegg trenger barnets kropp solinnvirkning for å produsere vitamin D, som spiller en viktig rolle for utviklingen av skjelettet.1

Barn må leke ute

Farene ved solinnvirkning

Like viktig som det er å tilbringe tiden utendørs for barnet ditt, er det også viktig å være oppmerksom på farene av for mye solinnvirkning.

95–97% av UV-stråling (ultrafiolett stråling) som når jordens overflate trenger dypt inn i huden, hvor det kan bidra til hudkreft og påskyndet hudaldring. For mye solinnvirkning kan også skade øynene og føre til øyelidelser, som for eksempel fotokeratitt, lysaldring (dermatoheliosis) og katarakter over tid.1

Farene ved solinnvirkning

Som forelder er du selvfølgelig interessert i hva som er best for barnet, og du kan føle deg i konflikt ved å oppfordre til utendørs lek hvis det har sammenheng med farer. De gode nyhetene er at du kan ha det beste av begge deler med riktig UV-beskyttelse. For å forstå hva UV-beskyttelse utgjør, må vi ta et skritt tilbake for å lære hva UV-stråling er.

Hva er ultrafiolett stråling (UV-stråling)?

Solen sender ut synlig lys, varme og ultrafiolett stråling (UV-stråling). Denne UV-strålingen er delt inn i tre typer – UVA, UVB og UVC.

Solbølger beveger seg gjennom atmosfæren, og deretter ozonlaget, vanndamp, karbondioksid og oksygen absorberer all UVC-strålingen, og rundt 90% av UVB-strålingen. Resten av UV-strålingen som når frem til jorden er laget av UVA- og et lite antall UVB-stråler. UV-strålingen er tilstede hver dag, rundt om kring deg, og i alle sesonger, selv på overskyede dager.

UV-strålingen måles i nanometer (nm), og defineres som bølgelengder på 100 nm til 400 nm. Husk denne viktige målingen når vi vurderer standarder for UV-strålingsbeskyttelse for brilleglassene under.

Hva er ultrafiolett stråling (UV-stråling)?

Hvorfor er barn mer sensitive til UV-stråling?

Barnet ditt kan ha opplevd smertefull solbrann etter en dag utendørs – et direkte resultat av forlenget UV-innvirkning. Men UVA og UVB er også kjente årsaker til hudkreft3 og øyeskader, og barn er mer mottakelig for skade på grunn av UV-stråling av forskjellige grunner:

 • Barn pleier å bruke mer tid utendørs, og er i gjennomsnittet utsatt for tre ganger mer UV-stråling enn en voksen. 40-50% av UV-strålingen vi utsettes for, inntil en alder på 60, skjer før barnet blir 204.
 • Melanin er hudens naturlige, beskyttende pigmentering.5 Det absorberer lys effektivt, og kan spre absorbert UV-stråling i huden. Barnets hud inneholder mindre melanin.
 • Krystallinsen som beskytter øyet er mer transparent i barn. Som et resultat utstråles over 75% of UV-strålingen gjennom krystallinsen for barn under en alder på 10 år, sammenlignet med 10% av UV-strålingen i de som er eldre enn 25 år.6

Barn er mer sensitiv for UV-stråler. Påse at du vet hvordan barnets hud og øyne kan beskyttes best mulig.

Beskytte barnet mot UV-stråling

Undersøkelser viser at barns solbeskyttelsesvaner og oppførsel, avhenger av eksempelet og rådet de får fra sine foreldre, selv når de blir større og starter å ta egne avgjørelser. 7 Dette er gode nyheter for foreldre!
Vær overbevisende, selv om barnet ditt ikke synes solbriller ser kult ut, eller du har vanskeligheter med å holde barnet stille ved påføring av solbeskyttelse. Til syven og sist kan din veiledning utgjøre en forskjell for barnets generelle helsetilstand.
UV-indeksen er utformet for å hjelpe folk beskytte seg effektivt mot UV-stråling. Ta opp vanen å sjekke UV-indeksen, spesielt i tilfeller når barnet skal tilbringe mer tid enn vanlig utendørs, for eksempel, når de går ut på tur. Du finner UV-indeksen for ditt område fra en lokal værkanal eller nettside, eller gjør et raskt søk på internett. Bruk tabellen under som veiledning:
Bruk UV-indeksen for å hjelpe å beskytte ditt barn mot skadelig UV-stråling, men husk at lyse overflater, som sand, vann og snø øker mengden UV-stråling og det burde tas spesielle forsiktighetsregler.
Bruk UV-indeksen for å hjelpe å beskytte ditt barn mot skadelig UV-stråling, men husk at lyse overflater, som sand, vann og snø øker mengden UV-stråling og det burde tas spesielle forsiktighetsregler.

Ikke glem å beskytte barnets øyne!

Du har sikkert lest foreldremagasiner, nettsider, barns helseblogger og poster på sosiale media, hvor det er mye fokus på hudbeskyttelse. Det er flott å være oppmerksom på dette, men vi har en tendens til å overse det faktum at for mye UV-utstråling også kan skade øynene deres.
 
Som nevnt tidligere, krystallinsen i barnets øye slipper igjennom flere skadelige UV-stråler enn krystallinsen til voksne. Solen kan forårsake alvorlig skade tidlig, selv om det kun vises senere i livet i form av katarakter (ansvarlig for 48% av blindhet globalt) eller lysaldring.
 
I tillegg til langtids skade kan barnet også bli solbrent på øynene (fotokeratitt), som kan være svært smertefullt. Selvfølgelig er forebygging alltid bedre, men her kan du lese mer om  førstehjelp ved solbrente øyne.
ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!

Slik beskytter du barnets øyner mot UV

En av de beste måtene å stoppe eller bremse ned utviklingen av forskjellige øyesykdommer, er å bruke klare eller fargede briller som er utformet for å blokkere skadelig UV-stråling og synlig lys med høy energi fra å nå øynene. 9 Desverre, er eksisterende standarder for UV-beskyttelse i brilleglassene svært variert, og UV-beskyttelsesstandarden for klare brilleglass dekker ikke hele UV-spektrumet. Av denne grunn bør alle foreldre forstå hva omfattende UV-beskyttelse betyr.
 
WHO og Internasjonal administrasjon for ikke-ioniserende strålingsbeskyttelse (ICNRP) anbefaler UV-beskyttelse inntil 400 nm for å blokkere 100% UV-stråling (som allerede nevnt er maksimal UV-bølgelengde 400 nm).
 
De fleste brilleglass beskytter ikke bare mot UV-lys opptil en bølgelengde på 380 nm, og det betyr at resten av UV-strålingen fremdeles treffer dine barns øyne. Det kan høres ut som en liten forskjell, men strålingen mellom 380 og 400 nm er mye mer intens.
 
Rådfør deg med din øyelege om  brilleglass som tilbyr beskyttelse opptil 400 nm.
Slik beskytter du barnets øyner mot UV

Solbriller med UV-beskyttelse

Det finnes mange artige solbrilledesign for barn, men ta hensyn til at det er mer enn kun et kult tilbehør.  Solbeskyttelse for barneøyne er et alvolig tema. På samme måte som du ville vært nøye ved valg av en god solkrem med høy SBF, vær også nøye ved valg av  Kvalitets solbriller. Bruk tipsene under som veiledning hvis du vil kjøpe de beste barnebrillene:
 • Den første og mest viktige tingen å kontrollere er at du kjøper solbriller med UV-beskyttelse. Brilleglassene må ha CE-merke og blokkere opptil 400 nm (dette finner du på produktet på en UV400-etikett, eller du kan spørre din øyelege for å være på den sikre siden).
 • Det er en forskjell mellom blendingsbeskyttelse og UV-beskyttelse. Alle mørke brilleglass blokkerer eller reduserer deler av det synlige sollyset (for å redusere lyst lys eller irriterende refleksjoner), men UV-stråling kan kun blokkeres fullstendig av brilleglass med UV-beskyttelse opptil 400 nm.
 • Hvis barnet ditt driver med vann- eller skisport, kan du vurdere polariserte glass, men det er best å konsultere øyelege for å finne den best egnede løsningen.
 • Av sikkerhetsmessige grunner bør barns brilleglass bestå av lettvektige plastmaterialer og være mer knuseresistent.

Solbriller med UV-beskyttelse – velg 400 nm beskyttelse i klare brilleglass

Mange barn bruker reseptbelagte barnebriller til daglig for å gi dem bedre syn. Men visste du at visse klare brilleglass også effektivt kan blokkere skadelig UV-stråling mot å trenge inn i øyet?
 
Uansett, som allerede nevnt, er det ingen klar industristandard for UV-beskyttelse, og foreldre bør være klar over følgende:
 
 • Den generelle industristandarden for klare brilleglass er 380 nm, og dette blokkerer ikke UV-strålingen fullstendig til nivået som anbefales av WHO.
 • Kun 1 av 5 brilleglass blokkerer UV-stråling opptil 400 nm (maksimum UV-bølgelengde), og derfor er det en sjangse på 4 av 5 for at brilleglassene til ditt barn kun blokkerer UV-stråling delvis.
 • Hvis klare brilleglass blokkerer UV opptil 400 nm, beskytter det ikke bare ditt barns øyne, men også den sensitive huden rundt, fordi det ikke er vanlig å påføre solkrem på øyenlokkene.
Solbriller med UV-beskyttelse – velg 400 nm beskyttelse i klare brilleglass

Dette må du ta hensyn til når du kjøper barnebriller

Når du tar ditt barn med til øyetest kan informasjonsstrømmen være overveldende, men i det minste forstår du nå viktigheten av UV-beskyttede brilleglass.

Her er en rask sjekkliste for kjøp av reseptbelagte barnebriller:

 • Let etter brilleglass med full UV-beskyttelse. Klare brilleglass med ZEISS UVProtect-teknologi gir barnets øyne samme beskyttelsesnivå som et par førsteklasses solbriller.
 • Innfatninger til barnebriller bør passe komfortabelt, og du bør sørge for å velge beste innfatning for ditt barn...
 • I likhet med barnas solbriller, må også brilleglass for barn være lette i vekt – plastbrilleglass anbefales når det gjelder sikkerheten, i tilfelle de knuser.
 • Hvis barnet ditt er spesielt aktivt eller deltar i sport, spør din øyelege om mer informasjon om spesialiserte brilleglassbelegg eller reseptbelagte solbriller.

Hudbeskyttelse for ditt barn

Når du har funnet et perfekt par solbriller eller brilleglass med UV-beskyttelse til barnet ditt, er resten enkelt. Hold øye med UV-indeksen og følg disse tipsene om hudbeskyttelse:
 
 • Bruk solkrem med en solbeskyttelsesfaktor (SBF) på minst 50+, 30 minutter før du utsetter deg for solen, og velg en vannfast solkrem for sport og vannaktiviteter.
 • Sørg for at barnet ditt bruker solbeskyttende klær. Lange ermer og klær som dekker nakken, kragebenet, armer og ben kan være svært effektivt i å hindre solbrenthet.
 • Invester i en god solbeskyttelseshatt som dekker ansiktet og øynene. Bredbremmet hatt eller en med nakkeklaff er mer effektiv enn topper, skjermer eller caps.
 • Påse at hatten sitter godt på hodet til barnet ditt. De fleste hattene har strenger, remmer eller bånd som kan strammes slik at det ikke faller av når de løper rundt.
 • Babyer bør holdes ute av solen fordi huden deres har nesten ingen tid til selvbeskyttelse. De fleste barnevogner er som standard utstyrt med skyggedeksler som kan lukkes for å holde solen ute, så bruk det for å dekke til babyen din fullstendig utendørs. Ha også på solkrem, selv hvis babyen er i skyggen.
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvordan desinfiserer jeg brilleglassene og hvordan hindrer jeg at de dugger når jeg bruker munnbind?

1. sep. 2020

Tags: Solbriller

Ikke alle solbriller er like Bedre syn forklarer hva du bør vite om UV-beskyttelse, fargeskifting, speilglass, polariserte glass og mere til, for å finne de rette solbrillene for dine personlige behov.

25. jun. 2019

Tags: Solbriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

6. jul. 2018

Tags: Solbriller

Hvordan solbriller lages Hvordan lager en solbriller? Lær om hvilke materialer som brukes til å lage solbriller, og hvordan designere gjør om idé til faktisk produkt.

3. jul. 2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter