Helse + Forebygging

Når trenger du å beskytte øynene dine mot UV-lys?

Optimal UV-beskyttelse for alle årstider

28 mai 2020

Vi vet alle at vi trenger å beskytte oss selv mot sterkt sollys. Men det mange ikke vet, er at ultrafiolett lys finnes selv når solen er skjult bak skyene. Derfor er det ekstra viktig også på gråværsdager og i skyggen å beskytte øynene mot UV-stråling for å forebygge øyeskade. Men når trenger du å beskytte øynene dine mot UV-lys, og hvordan gjør du dette best mulig? En oversikt fra BEDRE SYN.

  • Når trenger du å beskytte øynene dine mot UV-lys?

UV-beskyttelse selv i overskyet vær

Når det gjelder UV-beskyttelse, tenker mange først og fremst på solen. Men ultrafiolett lys finnes ikke bare når solen skinner, UV-lysets intensitet kan være svært høy selv på overskyede dager. Om du sitter på kafé en høstdag, drar på sommerekskursjon til en innsjø eller går på ski om vinteren, kan opptil 95 % av de farlige UV-strålene trenge gjennom skyene selv på en gråværsdag, og skade øyne og hud.

Skygge gir heller ikke fullstendig beskyttelse mot ultrafiolett lys, siden 50 % av UV-strålingen fremdeles trenger gjennom fra reflektert og spredt lys.

Denne virkningen forsterkes når du svømmer i havet for eksempel, ettersom vannoverflaten reflekterer en del av det ultrafiolette lyset. Derfor anbefaler vi at du beskytter øyne og hud mot solen i alle situasjoner, både i solskinn og i overskyet vær. Dette betyr at ikke bare brillebrukere men alle burde sørge for at øynene deres er godt beskyttet mot UV-A- og UV-B-stråling fra solen, enten ved å bruke solbriller av høy kvalitet med full UV-beskyttelse eller klare eller fargede brilleglass med full UV-beskyttelse. Både klare og fargede brilleglass og solbrilleglass fra ZEISS gir denne omfattende beskyttelsen mot UV-A- og UV-B-stråling på opptil 400 nm1, slik at du kan være ute i skarpt sollys og delta i utendørsaktiviteter med lett hjerte. Alle klare og fargede brilleglass fra ZEISS har UV-filter, så du behøver ikke å bestille det separat.

Fluffy hvite skyer på blå himmel-panorama

Når er UV-strålingen sterkest?

Det finnes forskjellige typer UV-stråler, og hver av dem påvirker kroppen på forskjellig vis. Intensiten endrer seg i løpet av dagen. Våre ubeskyttede øyne utsettes for mest UV-stråling om morgenen og om kvelden, og ikke bare midt på dagen slik de fleste tror. Midt på dagen står solen høyt, og skinner ned på oss og ikke direkte inn i øynene. For å forebygge hud- og øyeskade er det ytterst viktig å bruke effektiv beskyttelse mot UV-stråling. Du kan beskytte huden mot UV-stråling med klær for eksempel, eller ved å bruke solkrem med tilstrekkelig solfaktor i en viss periode, og du kan beskytte øynene med solbriller eller bruke briller med UV-beskyttelse. Ikke bare solbriller men også klare brilleglass bør ha effektiv UV-beskyttelse. Gode briller, om det så gjelder solbriller eller briller med klare brilleglass, leverer akkurat det: De absorberer fullstendig farlig stråling. Denne UV-beskyttelsen må ikke forveksles med "beskyttelse mot blending". Det er grunnen til at det er viktig å bruke optimal beskyttelse mot blending og refleksjoner i tillegg til beskyttelse mot farlig UV-stråling i all slags vær, og spesielt i skarpt sollys.

Den beste måten å beskytte øynene dine mot ultrafiolett lys

Vi fraråder sterkt å bruke solbriller uten UV-beskyttelse, da disse forårsaker enda mer skade enn når du ikke bruker solbriller i det hele tatt, fordi de ganske enkelt gir deg inntrykk av at de beskytter øynene. De reduserer mengden lys som trenger inn og gjør at pupillen utvider seg, selv om det ikke er noen UV-beskyttelse. Som en følge av dette trenger lyset inn i øyet på en enda mer skadelig måte. Hvis du er usikker på om brilleglassene eller solbrilleglassene dine gir god UV-beskyttelse, hjelper optikeren din deg gjerne. Optikeren kan sjekke om brilleglassene dine gir full UV-beskyttelse på opptil 400 nm1 og kan anbefale gode brilleglass med UV-beskyttelse. De kan også hjelpe deg å finne fargetoner og fargeskiftende brilleglass med UV-beskyttelse.

De viktigste funksjonene ved gode solbriller: Du får best beskyttelse ved å velge brilleglass med en størrelse som dekker et bredt område rundt øynene dine. Slik beskytter du den svært følsomme huden rundt øynene.

UV-beskyttelse for babyer og barn

UV-beskyttelse for babyer og barn

For de fleste barn er lek ute i solen det aller beste ved sommeren. Men spesielt babyer og små barn behøver konsekvent beskyttelse mot UV-stråler ettersom organismen deres er ytterst følsom overfor dem. Dette gjelder for huden deres og spesielt øynene deres. Følgelig bør foreldrene alltid sørge for at avkommet deres har gode, tøffe solbriller eller klare brilleglass med UV-beskyttelse i tillegg til beskyttelsesklær og solkrem. Barns solbriller kan også ha styrkebrilleglass. Her er et godt råd: La barna være med på å velge solbrillene sine, dermed blir de mer positivt innstilt på å bruke dem på eget initiativ.

Spesialistene fraråder enhver form for soleksponering for barn under ett år, siden netthinnen har så og si ingen beskyttelse mot UV-stråling i den alderen. Hvis du har en liten baby, kan du bruke en bredremmet hatt eller barnevogn med parasoll som er nyttig for å beskytte barnets følsomme øyne, i alle fall litt. Likevel, slik vi allerede har forklart, kan 50 % av UV-strålene fremdeles nå øyet selv i skyggen. Mengden UV-stråling som finnes i skyggen, avhenger av i hvilken grad UV-lyset kan trenge gjennom gjenstanden som gir skygge, en bygning for eksempel, gir tykkere skygge enn en billig parasoll. Solbriller for babyer og barn kan alltid gi ekstra beskyttelse. Og husk: Alt dette gjelder på overskyede dager også, for selv om skyene er grå, er de fremdeles omgitt av farlig UV-lys!


Del denne artikkelen

  • 1

    En rekke helseorganisasjoner og studier anbefaler høy UV-beskyttelse opptil 400 nm. Disse omfatter: Verdens helseorganisasjon (WHO)) og Internasjonal kommisjon for beskyttelse mot ikke-ioniserende stråling(ICNIRP) og Health Physics. (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003