Sjekkliste for kjøp av nye briller

Briller for nært eller langt, progressive briller,sportsbriller, lesebriller eller briller til arbeidet: hva trenger du å vite?

Hva er viktig når du kjøper nye briller? Hva trenger du å vite? Hvilke feil kan du unngå, og hvordan kan du få mest ut av de nye brillene dine? BEDRE SYN med en omfattende sjekkliste for kjøp av nye briller: for briller for nær- og langsynthet, progressive briller, sportsbriller, lesebriller eller briller for arbeidet.

Før du kjøper ditt neste brillepar – Hva trenger du å vite om kjøp av briller?

Det viktigste når du skal kjøpe nye briller er å finne en optiker som har god tid til deg, og som gir deg detaljert informasjon og råd. Briller er veldig personlige og unike ting som du bruker hver dag og som bør være perfekt tilpasset deg og din livsstil. Dessuten er det mange forskjellige faktorer som innvirker på hvor godt du faktisk ser med de nye brillene dine. Derfor er det desto viktigere å ha en grundig konsultasjon og en spørsmål-og-svar-runde med optikeren din, så vel som en optimal synstest med god tid og profesjonell ekspertise. Du skal føle deg avslappet og komfortable under synstesten. Synstester bør for eksempel ikke gjennomføres når du lider av allergi med tilhørende irritasjoner av øyet eller migrene. Feil som gjøres under synstesten kan ikke korrigeres når brillene er produsert, og kan resultere i redusert synskomfort og en synskorreksjon som er alt annet enn perfekt. I verste fall kan det resultere i at du ikke tåler å bruke briller. Så ta den tiden du trenger i dette viktige steget, og insister på at også optikeren din tar seg god tid.

Uansett hvilke briller du kjøper, så er de følgende punktene viktige når du gjør valget ditt:

  • Hvilket formål er de nye brillene ment for?
  • Beskriv i detalj under hvilke forhold du skal bruke brillene, profesjonelt og privat.
  • Har du noen sykdommer som kan påvirke øynene dine?
  • Hva likte du og hva likte du ikke med de gamle brillene dine?
  • Hvilken type belegg på brilleglassene kan være aktuelle

Utgangspunkt for å bestemme riktige brilleglass. Det er også viktig å huske på at

innfatningene du velger bør passe til din personlige stil, Finn ut hvilket brilleglass-materiale som passer best for deg. Det vil gjøre brillene dine mer behagelige å bruke, gi bedre funksjonalitet og ha kosmetiske fordeler.

Konsulter optikeren din om Disse gir ytterligere funksjonalitet og beskyttelse og kan hjelpe med å tilpasse brillene dine enda mer presist i forhold til dine spesielle behov.

Hva er viktig når du skal velge innfatning?

I tilegg til brilleglassene er også innfatningen veldig viktig. Når du prøver forskjellige innfatninger er det imidlertid mer enn utseende å ta hensyn til. Hvordan de passer å ha på er ekstremt viktig med tanke på slitestyrke og komfort i lengden. Innfatningen må passe ordentlig til ansiktet ditt - du skal ikke føle noe trykk ved kontaktpunktene , som bak ørene eller på nesen. Optikeren bør tilpasse brillestengene til formen på ansiktet ditt, slik at du ikke føler noe trykk mot tinningen, selv etter at du har hatt brillene på i lengre perioder. Optimalt justerte brillestenger utøver kun et lite drag bak ørene og forhindrer at vekten av brillene trykker på nesen. En generell regel er at brillene dine passer perfekt når du ikke legger merke til at du bruker dem.

Innfatningen er optimalt posisjonert når øyenbrynene dine er enten over eller rett bak den øvre kanten på innfatningen. Dette gir det beste synet, siden det ikke er begrenset av kantene på innfatningen eller brilleglassene. Pass på når du velger størrelse på innfatningen: den ideelle størrelsen er avhengig av avstandene mellom øynene dine og størrelsen på øyehullene. Uansett bør ikke innfatningen være mye bredere enn ansiktet ditt og skal aldri være borti kinnbeinene dine. Ellers vil brilleglassene dugge, og de kan gi trykkpunkter i ansiktet. Store innfatninger er trendy for tiden og gir komfortabelt syn og god slitestryrke.

1// Enstyrkeglass eller lesebriller

Hvis dette er de første brillene dine, spør optikeren om å forklare i detalj om de forskjellige typene brilleglass. For store styrker kan være den beste løsningen for å minimalisere vekt og tykkelse på glassene.

Når brilleglassene er bestemt via bør du ta deg tid, spesielt hvis det er første gang du kjøper briller, til å se igjennom de valgte brilleglassene en stund, gå igjennom rommet mens du har dem på, og kanskje prøve å lese en tekst på normal leseavstand. Brilleglassforsterkninger som antirefleksbelegg, hardt belegg, renhetsbelegg for å gjøre rengjøring enklere osv. er også viktige ting å ta i betraktning. Optikeren din forklarer deg dette gjerne. Når du tenker å bruke brillene - til hverdags, eller som et ekstra par briller til spesielle anledninger - er spesielt viktig. Belegg på brilleglassene kan spille en viktig rolle, for eksempel hvis du ofte blir blindet av solen eller av lysene på, så er kanskje briller med den beste løsningen for deg.

Enstyrkeglass eller lesebriller

Hvis du allerede er vant til å bruke briller bør du benytte anledningen til å diskutere nøye med optikeren om hva du spesielt likte med de gamle brillene og hva du følte at ikke var ideelt. Små detaljer i denne sammenhengen kan være veldig viktige og gjøre det å se med briller mye mer avslappet og komfortabelt. Brilleglassteknologi og valgmuligheter for belegg blir stadig forbedret.

Lesebriller er for mange det første brilleparet. Det skilles vanligvis mellom to forskjellige t yper: vanlige lesebriller med tradisjonelle innfatninger, og briller med halve innfatninger eller halvmåne-briller. Med halve innfatninger kan du se igjennom brilleglassene når du senker øynene, og se normalt når du løfter øynene over brilleglassene. For begge varianter er normal leseavstand (altså avstanden mellom øynene dine og en bok eller et lesebrett) og avstanden mellom øynene dine viktige faktorer når man skal bestemme optimal styrke på brilleglassene. Det kan være nyttig å gjøre noen notater mens du er hjemme i hverdagslige situasjoner før du går til synstest, for eksempel: hvor langt fra ansiktet holder jeg mobiltelefonen eller boken mens jeg leser når jeg sitter, og hvor lang er avstanden når jeg ligger? Hva er avstanden mellom øynene mine og skjermen på laptop'en min? Visste du for eksempel at enn en bok når du leser? Denne verdifulle informasjonen hjelper optikeren til å optimalisere lesebrillene dine til synsvaner.

2// Progressive glass - krystallklart, skarpt syn på alle avstander

Selv om de er vanlige i dag, så er progressive glass et lite optisk mesterverk. Målet er å lage briller som gjør deg i stand til å se som om du hadde ditt opprinnelige gode syn uten briller. Dermed er det flere løsninger som må integreres sømløst og optimalt i de samme brilleglassene for å gi best mulig interaksjon med øynene dine.

Progressive glass - krystallklart, skarpt syn på alle avstander

Dette er en optisk utfordring som krever stor ekspertise, dybdekunnskap i matematikk og presis kunnskap om den enkelte brillebrukeren. Det brukes en spesiell metode for å produsere progressive glass. Når brilleglasset slipes så blir flere funksjoner integrert i ett og samme glass - for nærsyn, langsyn og overgangen mellom dem. I tillegg så skal ikke et progressivt gass kun sørge for skarpt og fokusert syn når du ser rett fram igjennom det, men også når du ser til en av sidene eller opp eller ned. Alle disse små overflatene må koordineres optimalt seg i mellom og kalkuleres uhyre nøyaktig. Således kan optikeren gi deg mange forskjellige grader av kvalitet og tilpasning som du kan velge i mellom. Be optikeren din om å gi deg detaljerte råd, slik at du kan bli vant til de nye brillene dine raskt og få glede av et godt syn.

Som hovedregel så må ikke innfatningen til progressive glass være for liten, ellers kan det bli for liten plass til de forskjellige synssonene. Videre bør ikke optikeren vente med å tilpasse de progressive glassene til kommer å henter dem. Presis [Hyperlink: sentrering] av glassene i den nye innfatningen er helt avgjørende. Hvis justeringen er bare et par millimeter feil, så er det nok til at det kan medføre vondt i nakken, hodepine eller hindrer deg i å få fullt utbytte av de progressive glassene.

Bedre syn for eldre

Progressive brilleglass – små mesterverk

Tips for bedre komfort når du bruker progressive glass

Hva er forskjellen mellom tilpassede brilleglass og standardbriller?

3// Klart perspektiv på jobben - briller for yrkesutøvere

Som for lesebriller, så betyr avstanden mellom brilleglassene og objektet du ser på mye også når det gjelder arbeidsbriller. I denne sammenhengen kalles det "arbeidsavstand". Så før du kjøper briller for bruk på arbeidet må du finne ut hvilke avstander du trenger å se på: hvor langt i fra skjermen sitter du vanligvis? På hvilken avstand holder jeg vanligvis ting i hånden som jeg skal gjøre noe med?

Klart perspektiv på jobben - briller for yrkesutøvere

Og det er ikke alt. Har du ofte konferanse med kollegaer eller kunder og trenger å skifte fokus enkelt og komfortabelt mellom forskjellige synsavstander? Passer brilleglass av plast eller glass best for mine behov?

Spesielt på jobb må du være i stand til å se skikkelig og komfortabelt og fokusere raskt på de forskjellige synsavstandene. Brilleglass kan gjøre det mulig for deg å gjøre dette om forteller optikeren eksakt hva du trenger. I noen tilfeller kan det være tilrådelig å bruke spesielle arbeidsbriller i stedet for vanlige hverdagsbriller.

Bedre syn og bedre komfort på arbeidet

ZEISS kontorbriller - Den perfekte løsningen for godt syn på jobben.

Briller for brukere av digitale enheter

 

4// Sykling, skigåing, etc. - Hvilken forskjell utgjør sportsbriller?

Hvor eksakt du kommer til å bruke de nye sportsbrillene dine spiller en avgjørende roller når du skal velge optimale briller: for hvilken type sport, og i hvilke typer situasjoner skal du bruke brillene? For eksempel bør briller for sykling gi god UV-beskyttelse så vel som effektiv beskyttelse mot vind, for eksempel via størrelse og bueform på innfatningen. Briller med polariserende glass gir optimal beskyttelse mot sterkt sollys og er en utmerket løsning mot konstant skifting mellom lys og skygge.

Sykling, skigåing, etc. - Hvilken forskjell utgjør sportsbriller?

For å unngå ubehagelige overraskelsen bør alle sportsentusiaster som bruker hjelm alltid ta hjelmen med seg til optikeren. For skiløpere kan det på den annen side være et godt alternativ å ha et brillepar nummer to til å ha under skibrillene som et alternativ til kontaktlinser. I dette tilfellet anbefales et antistatisk belegg for å unngå dugging, eller du kan ha skibriller med styrke i glasset eller han en klemme som passer over dem,


Briller for vannsport

De perfekte brillene for golfere

Moteriktige skibriller fra ZEISS

Perfekt syn for sykling: hvilke er de beste brillene for syklister?

Briller for piloter - perfekt syn også over skyene

Etter at du har kjøpt - passer brillene perfekt?

Endelig kan du hente brillene! Nå bør optikeren sjekke følgende igjen:

  • Hvor godt ser du med de nye brillene?
  • Ble brilleglassene og innfatningen tilpasset optimalt? 
  • Fungerer de spesielle egenskapene slik de skal (belegg på brilleglassene, farging etc.)?
  • Når det gjelder progressive glass: er sentreringen perfekt? Fungerer de forskjellige synssonene for deg? Ta deg tid og går rundt i rommet i noen minutter med de nye brillene dine.

Du bør også sjekke at brilleglassene sitter ordentlig i innfatningen. Bør optikeren gjøre noen justeringer? Det samme gjelder når kantene på brilleglassene er for synlige i fronten eller at brillene presser for mye på nesen eller bak ørene.

Som hovedregel: diskuter med optikeren - han eller hun hjelper deg gjerne.. Og skulle du på et senere tidspunkt få problemer med brillene dine, gå tilbake til optikeren. Husk: selv om det kan ta litt tid å bli vant til de nye brillene dine, så skal de uansett føles gode å ha på, og synet ditt skal alltid være så klart som mulig!

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Hvordan finner du en god optiker?

Vi vil fortelle deg hva som er viktig, fra første synsundersøkelse og helt fram til tilpasning av brillene.

Gode optikere har visse ting til felles. BEDRE SYN forklarer hva som gjør at en god optiker skiller seg ut fra mengde...

8. des. 2017

Tags: Hos din optiker

Råd for å velge optiker eller øyelege

Råd fra ZEISS for å velge optiker eller øyelege. Valg av optiker og øyelege er en viktig avgjørelse. Her er noen gode...

16. okt. 2017

Tags: Hos din optiker

Carl Zeiss Vision - regn med å få noe ekstra hver gang

I mer en 160 år har Carl Zeiss' nyskapende drivkraft vært med på å forbedre optikkens verden

Carl Zeiss' 160 år lange historie er preget av innovasjon. Dette gjelder for utvikling og teknologi innenfor produksj...

16. okt. 2017

Tags: Hos din optiker

Slik holder du øynene i form

Det er viktig å beskytte og ta godt vare på vårt aller viktigste sanseorgan. Og det er mange ting å ta hensyn til.

Øynene våre må tåle en lang rekke påkjenninger fra miljøet rundt oss: Støv, UV-stråling, fremmedlegemer og mye mer. D...

16. okt. 2017

Tags: Forebygging Hos din optiker

Liknende produkter