Synsproblemer til tross for nye briller?

Du må venne deg til de nye brillene dine for å få mest mulig ut av dem.

De nye brillene ser stilige ut og passer deg perfekt. Det eneste problemet: Du kan fortsatt ikke se skarpt. Du lurer kanskje på hva som kan være galt med dem. Hvorfor er ikke din synet ditt perfekt til tross for de nye brillene? Slike synsproblemer kan ha mange forskjellige årsaker. Godt nytt: Problemet vil vanligvis løse seg selv, og du kan oppsøke optikeren din for å få ytterligere hjelp.a

Briller er en oppfinnelse som har gjort det mulig for folk å få det perfekte hjelpemiddelet for å balansere et sviktende syn. Enten det er for nærsynthet, langsynthet eller aldersrelatert svaksynthet - det riktige brilleglasset er nå tilgjengelig for nesten alle som har et synsproblem. På den annen side er det klart at det er lett å bli frustrert hvis du får et par nye briller og du ikke kan se med dem med en gang.

Men det er mange forskjellige grunner til at du kanskje må gjennomgå denne læreprosessen:

Tilvenningsperioden

Når du får et nytt par briller som du aldri har brukt før, må du venne deg til dem. Noen trenger bare et par dager til å bli vant til sine nye briller, mens andre trenger inntil to uker. Så det er helt normalt dersom du bare kan se rammen rundt ett av brilleglassene når du setter dem på første gang. Årsaken til dette ligger i hjernens visuelle senter. Den må først tilpasse seg de nye, sterkt forbedrede visuelle forholdene. Dette gjelder også for dem som har fått foreskrevet brilleglass med en annen styrke enn før, eller for dem som har valgt en ny innfatning eller en ny type glass. Det er derfor viktig å fortsette å bruke briller dine hele tiden, slik at øynene dine kan justeres til dem.

Du kan ha ventet for lenge

Det er naturens løp: i perioden mellom 40 og 49 år begynner manges syn å forverres, og de vil trenge briller. I en studie av over 20 000 personer ble det fastslått at nær 60 % av alle de som trenger briller ventet altfor lenge før de kjøpte sine første par briller eller kontaktlinser. Og når de har endelig har fått brillene sine må hjernens visuelle senter også tilpasse seg de nye forholdene for første gang. Det skjer imidlertid vanligvis svært raskt. Nesten alle de som tidligere ikke brukte briller lurer på hvorfor de ikke ble forskrevet briller før.

Nyttige råd for mennesker som allerede bruker briller og hvis styrken har økt dramatisk (for eksempel på grunn av en alvorlig astigmatisme eller nærsynthet): Hjernen må bli vant til det nye visuelle inntrykket før du vil kunne ha et behagelig og korrekt syn igjen. Så vær tålmodig med dine nye briller. Generelt anbefales en synstest hvert annet år for alle personer som allerede bruker briller.

Progressive briller

Progressive briller muliggjør skarpt syn på alle avstander. De visuelle sonene for ulike avstander glir kontinuerlig over i hverandre. Dette gjør det mulig å se alle detaljer klart - både gjenstander på nært hold og de langt unna, uten at bildet hopper. Denne tilvenningsperioden kan vare opptil tre uker. I løpet av denne perioden, bør du ha på deg briller dine hele tiden. Det er spesielt vanskelig for eldre mennesker å venne seg til dette dersom forskjellene mellom fjern og nær er store. I slike tilfeller kan tilvenningsperioden vare i opptil tre uker.

Et tips fra ekspertene: Hvis du opplever problemer med dette, begynn med å ha på deg de nye brillene dine mens du sitter. Tilpass bruken av de nye progressive brillene ved å integrere dem i dine daglige gjøremål, for eksempel når du går i trapper, kjører bil eller driver med sport. Det sier seg selv at kvaliteten på brilleglassene spiller en betydelig rolle. For profesjonell rådgivning og hjelp, oppsøk optikeren din.

Stress

Stress

Blodtrykket og hjertefrekvensen din er ikke de eneste forholdene som påvirkes negativt av for mye stress: Synet ditt kan også svekkes. Ofte gjelder at jo mer stresset du er, desto mer svekket vil synet ditt bli.

Tips: Når du forbereder deg til å kjøpe et par nye briller, sørg for at du er så avslappet som du kan være når du bestiller time hos optikeren eller øyelegen din. Hvis du er stresset kan testresultatene dine være unøyaktig.

Kroniske sykdommer

Lider du av sporadiske tilfeller av plutselig nedsatt syn, selv om du har på deg dine nye briller? I så fall kan du ha en kronisk tilstand som diabetes med høyt blodtrykk. Begge sykdommene kan ha en stor innvirkning på en persons synsevner. I et slikt tilfelle er synsproblemene dine trolig ikke forårsaket av brillene dine, men heller av store svingninger i blodtrykksnivået eller blodsukkeret ditt. Mange vet ikke engang at de lider av disse symptomene, så det kan være tid for et besøk hos legen.

Medisinering

Noen medikamenter kan også svekke synet ditt. Spør legen din om dette kan være tilfellet med noe av det du er foreskrevet.

Hvis du fortsatt ikke er fornøyd og synet ditt ikke bedrer seg bør optikeren din sjekke spesifikasjonene én gang til: Kontroller at styrken samsvarer med resepten og at brilleglassene er riktig sentrert. Det kan også være lurt å få sjekket brillenes passform: Briller som glir rundt på neseryggen eller som ikke sitter rett kan påvirke korrigeringen av synet ditt, og dermed også synsevnen. Optikeren er spesialutdannet til å kunne utføre alle disse testene og også sørge for å få brilleglassene dine revurdert av produsenten.

Dessuten: Dersom du opplever andre problemer med brillene dine, for eksempel med glassoverflaten, kan du kontakte optikeren din. Han eller hun vil kunne vurdere tilstanden og avgjøre om det er nødvendig å få brilleglassene sett på av produsenten. Mekaniske, temperaturmessige eller kjemiske påvirkninger kan muligens føre til en endring i overflatebelegget. Riper i glasset kan også medføre synsproblemer. Dette er irriterende fordi riper ikke kan fjernes og brilleglassene dermed må erstattes.  

Klikk her for å få et par tips om vedlikehold av briller.

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

10 tips for sunne øyne Hvordan forhindre tørre øyne og øyeanstrengelse.

18.apr.2019

Tags:

Glaukom – alt du trenger å vite om den nest viktigste årsaken til blindhet Glaukom er en alvorlig øyelidelse som påvirker øyetrykket.

14.mar.2019

Tags:

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter