Tørre øyne - hva skal man gjøre når de svir og klør?

Tørre øyne er en vanlig grunn for folk til å oppsøke en øyelege.

Tørre øyne er ubehagelig og kan være smertefullt. En mulig årsak er et problem med øyets naturlige fuktiget, det vil si at kroppen ikke produserer nok tårevæske. Dette kan utløses av miljøfaktorer, sykdom, eller medisiner og en øyelege vil alltid kunne hjelpe.

Det svir, det klør, og det føles som bittesmå sandkorn skraper over pupillene dine. Flere og flere personer lider av tørre øyne. Problemet er et emne som diskuteres intenst på blogger og i forum. Mange personer vet ikke mye om denne øyelidelsen, så det er på tide med litt informasjon.

Tørre øyne eller "eyefuktighetsforstyrrelse", hvordan skjer det?

Tørre øyne eller "eyefuktighetsforstyrrelse", hvordan skjer det?

Tørre øyne kan bli forårsaket av mange ting, inkludert miljømessige faktorer som sterkt sollys, bitre eksosgasser, luftbåret pollen og støv, eller ved å arbeide foran en PC-skjerm. Sjåfører av kabrioleter og syklister blir også ofte påvirket på grunn av vinden som blåser i mot dem. Du kan også komme ut for tilfeller av tørre øyne på ferie, siden de fleste svømmebassengene i ferieområdene har et høyt innhold av klor og irriterer øyets sensitive bindehinne.

Imidlertid kan tørre øyne også være forårsaket av medisiner, så som antidepressiva og beta-blokkere. I tillegg er kvinner som gjennomgår menopausen ofte plaget, fordi hormonelle endringer kan få tårevæsken deres til tørke opp.

Til sist men ikke minst kan uriktig behandling av synsproblemer også vøre en årsak til tørre øyne, siden øynene da lettere blir overanstrengt. Jevnlige synskontroller hos en optiker kan raskt gi svar.

Hvordan blir øynene våre fuktet?

For å bedre forstå hva som skjer med øynene dine er det verdt å først forstå hvordan øyet virker. Tårevæske blir utskilt via tårkanalene og inneholder vanlig salt, glukose og protein. Det spres jevnt ut over øynene hver gang øyelokket blinker og produserer en tynn tårefilm. Denne filmen har flere oppgaver: den renser ut fremmedlegemer og fungerer som et smøremiddel for å sikre at øyelokkene glir over øynene. I tilleg sikrer tårevæsken at hornhinnen blir jevnt fuktet og gir øynene dine oksygen og næringsrike substanser.

Der er to potensiell grunner til at øynene kan bli ufullstendig dekket med tårefilm: enten produserer ikke tårekanalene nok væske, eller sammensetningen i tårevæsken er forstyrret.

Selv om koseptet med "tørre øyne" er velkjent og i vanlig bruk, så snakker leger i dag om en øyefuktighetsforstyrrelse.

For begge varianter av dette problemet vil såkalte "kunstige tårer" fra et apotek gi den beste løsningen. Kunstige tårer kommer i form av øyedråper eller gele, og er ment å virke som en erstatning for tårer. Der blir enten dryppet inn i nedre bindehinnesekk eller gnidd inn forsiktig. Så lukker du øynene dine og ruller dem for å fordele jevnt de aktive substansene. Men vær forsiktig: å bruke dem over en lang periode eller ofte kan forårsake at øynene dine produserer mindre tårevæske. Av den grunn er det veldig viktig å snakke med en øyelege om de mulige årsakene til tilstanden din, og hvis mulig bøte på den.

Hvis en lokal behandling ikke hjelper kan en liten operasjon være siste utvei.

Forebygging kan hjelpe

Hver person kan i tillegg gjøre ting for å beskytte øynene sine. Det er viktig at du passer på at øynene dine har nok lys når du leser, men unngå skarpt og grelt lys. Ikke gjør dataskjermen for lys og la øynene dine få slappe av en liten stund etter 45 minutter. Nør øynene eksponeres for vind eller skarpt sollys, pass på at du bruker briller eller solbriller av høy kvalitet, slik at du beskytter øynene dine. 

Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

10 tips for sunne øyne Hvordan forhindre tørre øyne og øyeanstrengelse.

18.apr.2019

Tags:

Glaukom – alt du trenger å vite om den nest viktigste årsaken til blindhet Glaukom er en alvorlig øyelidelse som påvirker øyetrykket.

14.mar.2019

Tags:

Hvorfor barns briller bør tilby den beste UV-beskyttelsen Hva enhver forelder bør vite om beskyttelse av barnas øyne mot skadelig ultrafiolett stråling (UV-stråling).

12.mar.2019

Tags: Solbriller Barnebriller

UV-beskyttelse og beskyttelse mot blending Hva er forskjellen?

06.jul.2018

Tags: Solbriller

Liknende produkter