Hva er den beste måten å utvikle brilleglass tilpasset vår digitale livsstil?

BEDRE SYN intervjuet Timo Kratzer fra ZEISS Vision Care for å finne ut mer om utviklingen av Digtal Lenses

Man skulle tro at noen allerede har utviklet brilleglass-løsninger for et hvert tenkelig synsrelater problem - men det viser seg at det ikke er tilfelle. ZEISS bestemte seg for å ta en nærmere kikk på hvordan synet virker i vår nye digitale verden med vanlig smartphone, nettbrett og PC-bruk - og resultatet var intet mindre enn forbausende. Funnene ledet til utvikling av en synsløsning som gir effektiv avlastning for belastning på øynene. Ivrig etter å finne ut hva som lå bak utvikling av ZEISS Digtal Lenses bestemte BEDRE SYN seg for å intervjue Timo Kratzer, som leder utviklingsavdelingen for brilleglassdesign og patenter hos ZEISS.

ZEISS lanserte nylig sin nye portfolio av Digtal Lenses, et produkt som adresserer et viktig behov for synet i moderne tider. Hva var det som satte igang utviklingen av ZEISS Digtal Lenses?

va er den beste måten å utvikle brilleglass tilpasset vår digitale livsstil?

Timo Kratzer: Utviklingen av Digtal Lenses var en lang prosess, og idéen bak utviklingen kom fra mange forskjellige kilder. Dette inkluderte tilbakemelding fra optikere og konsumenter, resultatene fra brukertester som vi regelmessig utfører for våre brilleglassprodukter, og data fra får produksjonsprosess som vi konstant evaluerer.

Digitale enheter, så som smartphones og nettbrett har blitt våre trofaste følgesvenner, noe som vi stadig kikker på og blar igjennom. Vi bestemte oss for å analysere folks syn i denne sammenhengen fordi vi så at mange personer i alderen 30 og 40 led av trøtte, anstrengte øyne, spesielt om kvelden. I noen tilfeller innså ikke folk at det ble vanskeligere å fokusere på objekter på nært hold. De følte seg rett og slett mindre avslappet og komfortable enn de gjorde før. I mange tilfeller måtte de holde sine smartphones, iPads og andre enheter lengre og lengre vekk fra øynene sine for å kunne fokusere skikkelig.

Funnene våre viste at dette kommer av en combinasjon av flere faktorer. For det første, øyets evne til å justere sin fokallengde på forkskjellige avstander - hva vi refererer til som tilpasning - starter allerede å svekkes når folk når midten av 30-årene. Det er noe som pleier å snike seg inn på oss uten at vi egentlig merker det. For det andre, bruk av smartphone spesielt - selv om dette også gjelder lesing av avisen - krever at vi skifter blikket fra å se på nært hold til å se på avstand mye oftere enn vanlig. Øynene våre må hele tiden fokusere på varierende avstander. Dette forårsaker anstrengelse, spesielt hvis fleksibiliteten i øyets muskel er svekket fordi den krystallinske linsen er blitt hardere. Og for det tredje, det innebærer en synsavstand som er forskjellig fra det vi er vant til ved for eksempel lesing. Lesestoff pleide å være det nærmeste vi fokuserte på med høy frekvens, men nå holder folk digitale og mobile enheter mye nærmere øynene sine enn en bok.
 


BEDRE SYN: Hvordan førte denne kunnskapen til design av de nye ZEISS Digtal Lenses?

Timo Kratzer: Vi innså at vi trengte å designe en ny kategori av brilleglass basert på denne kunnskapen, fordi vi forstod at det trengte en visuell løsning som var forskjellig fra kun enstyrkeglas eller progressive glass.

Nøkkelen til ZEISS Digtal Lenses, som nå er tilgjengelige i markedet, var å støtte folks syn på nært hold for å gjøre dem i stand til å fokusere på digitale enheter på en distanse på omtrent 30 centimeter, og samtidig gi dem mulighet for godt syn på lang avstand med en rask overgang mellom de to visuelle sonene. For å gjøre dette brukte vi et tillegg på mellom 0,5 og 1,25 dioptre i den nedre regionen av brilleglasset - som er holdt så lavt som nødvendig - kombinert med et usvekket distansesyn. Fordelen er at Digtal Lenses kan brukes hele dagen som hovedbrillene dine, uansett hvilke aktiviteter du er involvert i, pluss at du blir vant til å bruke dem ganske raskt. Det betyr at du unngår å måtte ta på lesebriller eller bytte briller, selvfølgelig med mindre du bestemmer deg for å nyte solen og ta på solbriller.
 

BEDRE SYN: Betyr dette at Digtal Lenses også kan bli brukt som solbriller?

Timo Kratzer: Ja, ZEISS Digtal Lenses design er også tilgjengelig i en tonet versjon og som fargeskiftende brilleglass. For folk som bruker briller for første gang og ikke trenger korreksjon på avstand, er det mulig å rett og slett designe øvre del av brilleglasset uten optisk styrke og begrense støtte for syn på nært hold til den nedre delen av brilleglasset.

 

BEDRE SYN: Hva var de andre nøkkelfaktorene i å få designet riktig?

Timo Kratzer: Intensive brukertester er kritisk når det kommer til utvikling av nye brilleglassdesign. Vi ønsker alltid å vite eksakt hvordan designet vårt vil fungere for forskjellige folk på en dag-til-dag basis. For eksempel om det vil gi reelle forbedringer og ble godt akseptert. Så vi rekrutterte en gruppe testere som følger en standardisert prosess og gir oss en detaljert redegjøresle for de positive og negative aspektene med hvert nytt brilleglass. Dette gjør oss i stand til å sammenligne design basert på litt forskjellige kalkulasjoner og fortløpende optimalisere kalkulasjonene våre til vi får tingen helt korrekt.

 

BEDRE SYN: I relasjon til Digtal Lenses snakker dere også om digital belastning på øynene, eller "Computer Vision Syndrome" (CVS). Hva er det nærmere bestemt? Og hvordan kan du finne ut om du allerede lider av digital belastning av øynene?

Timo Kratzer: Etter hvert som vi blir elder blir øyets krystallinske linse hardere. Hvis vi konstant skifter mellom å se på kort avstand og lang avstand kan det bli veldig trettende for øynene våre, og det er det vi refererer til som digital belastning på øynene. Det betyr ikke nødvendigvis at øynene dine ikke lenger kan fokusere på objekter på en gitt avstand, men heller at de trenger lenger tid for å gjøre det og at de dermed må jobbe hardere i prosessen. Jeg har merket det selv, for eksempel når min lille sønn hadde fått en flis i fingeren og jeg prøvde å få den ut med pinsett. Du må se på fingeren på ganske nært hold, men nå for tiden må jeg holde fingeren hans lenger vekk for å få den i fokus, fordi å se på nært hold blir rett og slett vanskeligere.

Vi har faktisk utviklet en test for å fastslå om folks øyne begynner å vise de første tegnene på digital belastning. Du skifter mellom å se på en skjerm og å se på avstand og testen analyserer hvor raskt øynene dine re-fokuserer på de respektive avstandene. Denne testen kan bli utført av ZEISS optikeren din (Link leverandørsøk) eller du kan til og med utføre en test selv ved å bruke vår gratis app for måling av belastning på øynene.
 

BEDRE SYN: Høres enkelt ut! Er det noe mer jeg kan gjøre for å fjerne belastningen på øynene mine?

Timo Kratzer: Der er en viss debatt om det er effektivt å trene opp øynene eller ikke. Men det som definitivt hjelper er å periodevis gi øynene dine tid til å slappe av i løpet av dagen. Det kan du gjøre ved å se på avstand mens du lar øynene dine slappe av og uten å fokusere på noe spesielt. Men man sier at du må gjøre det regelmessig i løpet av dagen - for fem minutter hver time!

Klart ot komfortabelt syn hele dagen uten opplevd øyeanstrengelse. Håndter alt som øynene dine blir utsatt for i dag. med ZEISS SmartLife brilleglass.
Klart ot komfortabelt syn hele dagen uten opplevd øyeanstrengelse. Håndter alt som øynene dine blir utsatt for i dag. med ZEISS SmartLife brilleglass.

ZEISS nettbaserte synstest Hvor godt ser du kontrast og farge? Sjekk synet ditt raskt og enkelt her!
Min synsprofil Kartlegg dine personlige synsvaner nå og finn din personlige brilleglassløsning.
Finn en ZEISS-optiker nær deg

Liknende artikler

Ofte stilte spørsmål om ZEISS Digital Lenses Nøyaktig hva er ZEISS Digital Lenses?

16.okt.2017

Tags:

Lev livet til det fulle + syn uten stress ZEISS Digital Lenses fyller gapet mellom enstyrkeglass og progressive glass!

16.okt.2017

Tags:

Liknende produkter